موسسه فریزر در روزهای اخیر گزارشی درباره آزادی اقتصادی کشورها منتشر کرده است که در آن ایران با امتیاز 4.53 از 10 در رتبه 160 از میان 165 کشور قرار دارد. از 176 کشور با امتیاز 42.2 از 100.
اقتصاد آنلاین – امیررضا محمدی; گزارش های موسسه فریزر و هریتیج حاکی از وضعیت وخیم آزادی اقتصادی در ایران است. اما آزادی اقتصادی چیست، چه اهمیتی دارد و چه نسبتی با سایر شاخص های اقتصادی جامعه دارد؟ چرا جایگاه ایران اینقدر پایین است؟ آزادی اقتصادی ایران در طول زمان چگونه بوده است؟
در این یادداشت به بررسی گزارش آزادی اقتصادی منتشر شده توسط موسسه هریتیج می پردازیم. به طور کلی آزادی اقتصادی در یک کشور 4 شاخص اصلی را بررسی می کند. حاکمیت قانون که احترام به حقوق مالکیت، صداقت دولت (شاخصی بر اساس سنجش فساد) و کارایی سیستم قضایی را بررسی می کند. اندازه دولت که هزینه های عمومی، بار مالیاتی و سلامت مالی را اندازه می گیرد. اثربخشی سیستم قانونگذاری که آزادی کسب و کار، آزادی کار و آزادی پولی (شاخصی مبتنی بر کنترل تورم بدون مداخلات قیمتی) و در نهایت باز شدن بازارها که در آن آزادی تجاری بررسی می شود، آزادی سرمایه گذاری و آزادی مالی را بررسی می کند.
منبع اقتصاد آنلاین