به گزارش رکنا به نقل از اکونومیا 24، سیاست سرکوبگرانه ای که چندی پیش بازارهای موازی را در رکود فرو برد، همچنان مسیر اتاق شیشه ای را دنبال می کند. تبادل ادامه دارد و این باعث افزایش عمق تاخیر این بازار نسبت به تورم می شود. به گفته اکبر حامدی میخوش، تحلیلگر بازار سرمایه، آغاز به کار آن به سال 2019 برمی گردد.
روند معاملات این هفته به جز روز اول و آخرین روز کاری که اندکی مثبت ارزیابی شد، از یکشنبه تا سه شنبه روند کاهشی داشت و شاخص کل در نقاط منفی قرار داشت. به این ترتیب در پایان معاملات روز چهارشنبه، شاخص کل با افزایش 840 واحدی معادل 0.04 درصد این شاخص در سطح 2 میلیون و 98 هزار واحد قرار گرفت. برعکس، قیمت معاملات سهام خرد در بازار سهام اندکی کاهش یافته است. بنابراین شاخص هم وزن بازار در پایان معاملات روز چهارشنبه 91 واحد کاهش یافت که معادل 0.01 درصد این شاخص است و به سطح 738 هزار و 670 واحد رسید.
اکبر حامدی، تحلیلگر بازار سرمایه، بازار سهام را با اشاره به روند بازار ارز ارزیابی کرد و گفت: از ابتدای زمستان و با تشدید تنش ها در خاورمیانه و نگرانی از کشاندن کشور به جنگ، تقاضا برای … دلار تشدید شد و در نتیجه باعث رشد نرخ ارز شد، اما از آنجایی که بازار سرمایه دارای گارد تدافعی در برابر ریسک های سیاسی است، طبیعی بود که واکنش اولیه بازار به اتفاقات اخیر منفی و بر خلاف رفتار طلا و ارز باشد. بازار. علاوه بر این، مشکلات بازار سرمایه به رویدادهای سیاسی محدود نمی شود. تجربه اتفاقات ابتدای سال نشان می دهد که سیاست های دولت به گونه ای نبوده که نقدینگی از دست رفته در مسیر بازار سرمایه قرار گیرد و حتی در مقاطعی شاهد تصمیمات نامطلوب برای صنایع بورسی بودیم. امسال. زمان برای جبران کسری بودجه
به گفته وی، از سوی دیگر، نتیجه تصمیمات سیاست گذاران نشان می دهد که استفاده از ابزار نرخ سود در محدوده معین برای دستیابی به هدف کاهش تورم به یکی از دغدغه های جدی تبدیل شده است که می تواند سرنوشت را تحت تاثیر قرار دهد. از بازارها اگرچه تجربیات قبلی در این زمینه نشان می دهد که تمرکز سیاستگذاران بر چنین سیاست هایی تنها در کوتاه مدت موثر بوده است.
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه بیان می کند: تحلیل آمارها و ارقام نشان می دهد که از اوایل دهه 1400 تاکنون نرخ تورم در کشور به بیش از 120 درصد رسیده است در حالی که رشد قیمت ارز از مرز 130 درصد و عملکرد شاخص بورس فراتر رفته است. تنها 60 درصد بوده است. در گذشته همواره اینطور بوده است که زمانی که بازار ارز در مسیر رشد قرار داشت، بازار سرمایه نیز این مسیر را با قدرت و شدت بیشتری با یک فاز تاخیر دنبال می کرد، زیرا رشد نرخ ارز می تواند مهم باشد. عواقب. تأثیرات بر سود شرکت های بزرگ بورسی.
به گفته اکبر حامدی، روند اصلاح بازار سرمایه از مرداد ماه سال 1398 آغاز شد و با وجود فراز و نشیب های اخیر و حتی بازگشت شاخص به سقف تاریخی 2 میلیون و 100 هزار واحدی، همچنان ادامه دارد، چرا که سهام بسیاری از شرکت ها همچنان متفاوت است. با سقف دوره مذکور قیمت قابل توجهی دارند.
حامدی یکی دیگر از دلایل عقب ماندگی بازار سرمایه نسبت به بازارهای موازی را اصرار مسئولان بر تثبیت نرخ دلار می داند. به گفته وی، از آنجایی که ارز شرکت ها در سامانه نیما رد و بدل می شود، شرکت ها باید نرخ حواله را اصلاح کنند تا تحت تاثیر آخرین نوسانات نرخ ارز قرار گیرند. در گذشته اختلاف دلار نیما و آزاد عموماً بین 22 تا 25 درصد بود اما امروز از 40 درصد گذشته است. بنابراین فعالان اقتصادی معتقدند با برقراری ثبات سیاسی و کاهش درگیری در منطقه، مسئولان در مسیر اصلاح نرخ دلار قرار میگیرند، اتفاقی که میتواند زمینه را برای ورود نقدینگی به بازار سرمایه فراهم کند.
به گفته اکبر حامدی، مدیرعامل کارگزاری بورسیران، پیش بینی بازار برای 30 روز کاری باقی مانده از سال کمی سخت است، زیرا در عین جذاب بودن قیمت ها، ترس از رفتارهای قانونی (شناخت سود و بسته شدن آن) نیز وجود دارد. دفاتر مالی ) و نامشخص بودن برنامه مسئولان در این مدت کوتاه که پیش بینی را دشوار می کند. اما نکته مهمی که اکنون بورس را از بازارهای موازی جدا می کند این است که در جریان افزایش نقدینگی به دنبال شرایط اقتصادی کشور، همه بازارها با شرایط تورمی کشور سازگار شده اند، اما تنها بازاری که هنوز دارد. با شرایط اقتصادی سازگار نیست سرمایه است.
وی ادامه می دهد: نمونه بارز آن P/E بازار است که نسبت به دو سال قبل در محدوده جذابی قرار دارد. اکنون میانگین P/E بازار در محدوده کمتر از 7 واحد است. بنابراین، در این مرحله، سرمایهگذاران میتوانند بدون ترس از کاهش قیمتها وارد بازار شوند، بدون اینکه ریسکی بر داراییهای آنها تأثیر بگذارد. به خصوص که ارزش دلاری بازار به پایین ترین سطح خود در سال های اخیر (150 میلیارد دلار) نزدیک شده است.
مدیرعامل کارگزاری بورسیران در پایان خاطرنشان می کند: معتقدم با انتخابات پیش رو و آغاز سال جدید، اصلاح تعرفه حامل های انرژی (بنزین و گازوئیل) در دستور کار دولت قرار خواهد گرفت و از این رو، آب و هوای کشور از نظر تورمی طی 6 تا 7 ماه آینده خواهد بود و در آینده با دو تکانه و طوفان جدی مواجه خواهد شد. بنابراین به تحلیلگران و فعالان بازار توصیه میکنیم در تحلیلهای خود اثرات رویدادهای آتی را در نظر بگیرند و از نوسانات روزانه دور بمانند و P/E-Forward سهام و بازار را با دیدی دقیقتر محاسبه کنند.
منبع رکنا