به گزارش اخبار اقتصادی، با توجه به شرایط آب و هوایی در سال زراعی 91-92، تولید غلات به ویژه گندم نسبت به سال گذشته رشد چشمگیری داشته است. اگرچه مسئولان دولتی می دانند که یکی از مهمترین عوامل رشد تولید در سال جاری میزان و توزیع بارندگی در زمان مناسب بوده است. اما وزیر کشاورزی دولت سیزدهم تاکید می کند که برنامه های دولت باعث رشد تولید شده است.
بر این اساس محمدعلی نیکبخت در نشست خبری اخیر خود وعده خودکفایی گندم برای سال آینده را داد. وی البته چند روز پیش در دیدار با همتای عراقی خود اعلام کرد: ایران در سال 1404 در گندم به خودکفایی می رسد و همچنین اعلام کرد که این خودکفایی از طریق دانش و رشد بهره وری صورت می گیرد.
این در حالی است که به گفته صالحی جوزانی، رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی، ضریب نفوذ دانش در بخش کشاورزی کشور زیر پنج درصد است. از سوی دیگر کشور مدت هاست با بحران آب دست و پنجه نرم می کند، بحرانی که کارشناسان منابع آب معتقدند به دلیل عدم مدیریت صحیح منابع آب به ورشکستگی فرو رفته است.
در این فضا هنوز مدل کشت اجرا نشده است. در حالی که الگوی کشت سال گذشته تصویب شد و مقرر شد از سال 1402 در دستور کار قرار گیرد اما به دلیل کمبود اعتبار این برنامه اجرایی نشد.
سهم کشاورزی در بازار بیوتکنولوژی 200 میلیارد است
جوزانی در دومین رویداد فناوریهای نوین کشاورزی درباره اهمیت پرداختن به فناوریهای نوین در بخش کشاورزی گفت: در 30 سال آینده یعنی در سال 1430 کشور با چالشهای روزافزونی در حوزه کشاورزی و غذا مواجه خواهد شد. افزایش جمعیت کشور به حدود 102 میلیون نفر و افزایش 50 میلیون تنی نیاز کشور به محصولات کشاورزی از 150 میلیون تن فعلی یکی از چالش های جدی ما خواهد بود.
وی افزود: افزایش میانگین دما حداقل یک درجه و کاهش 30 درصدی منابع آبی موجود از 100 میلیارد مترمکعب آب تجدیدپذیر در کشور به کمتر از 70 میلیارد مترمکعب همراه با افزایش اراضی شور کشور. که در حال حاضر بالغ بر هفت میلیون هکتار است، چالش بزرگ دیگری است.
رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی بر ضرورت توسعه کشاورزی دانش بنیان مبتنی بر فناوری های نوین کشاورزی برای رفع چالش های حوزه کشاورزی تاکید کرد.
فناوری هایی مانند اصلاح ژنتیکی مبتنی بر ژنوم و ویرایش ژن، مهندسی ژنتیک، بیوانفورماتیک و فراداده، کشاورزی داخلی، کشاورزی آب دریا، کشاورزی صحرا، گوشت مصنوعی، چاپگر سه بعدی، فناوری نانو، ریزجلبک ها، پلت فرم بلاک چین (ارز دیجیتال) دقیق و هوشمندانه پهپادها، محصولات بیولوژیکی، هوش مصنوعی و اینترنت اشیا فناوری هایی هستند که به گفته جوزانی در حوزه بیوتکنولوژی هستند.
وی ادامه داد: بازار بیوتکنولوژی جهان حدود 1.3 تریلیون دلار است که تا سال 2030 به حدود 3 تریلیون دلار خواهد رسید که البته مشارکت بخش کشاورزی در این بازار جهانی حدود 20 درصد (200 میلیارد دلار) است.
به گفته جوزانی در حال حاضر حدود 200 شرکت دانش بنیان، هسته و واحد فناور مرتبط با بیوتکنولوژی کشاورزی در کشور فعالیت می کنند که ارزش محصولات آنها حدود 500 میلیون دلار است، در حالی که می خواهیم یک درصد از بازار جهانی این محصولات را در اختیار داشته باشیم. اگر محصولاتی داشته باشیم، ارزش محصولات این بخش باید حداقل به دو میلیارد دلار برسد.
منبع: اکوایران