به گزارش اخبار اقتصادی، روند تولید واحدهای وابستگی شدید به واردات نشان می دهد که اگرچه روند تولید این گروه در اردیبهشت 1401 کاهش یافت، اما این واحدها از خرداد همان سال شروع به رشد کردند و در خرداد 1402 فاصله بین این گروه وجود داشت. به طور قابل توجهی با “صنایع که گرایش کمی به واردات دارند” افزایش یافت.
بازارهای صادراتی را می توان یکی از معیارهای رشد صنایع صادرات محور دانست. معیاری که از ابتدای سال ۱۳۹۸ شاهد پیچیدگی عجیبی بین صنایع صادرات محور و صنایع کمتر وابسته به این بازارها بودیم، روندی که این دو گروه را از اردیبهشت ماه سال جاری و صنایع وابسته به این بازارها از هم جدا کرده است. . واردات از دسته دوم پیشی گرفته است.
ارزیابی ها نشان می دهد که رشد تولید در برخی صنایع به شدت به بازار صادرات وابسته است. بنابراین تغییر در فرآیندها و رویه های صادرات و گسترش یا کاهش بازار صادراتی یکی از عواملی است که بخشی از تغییرات تولید را تبیین می کند.
بررسی وضعیت تولیدی این دو گروه نشان میدهد که با توجه به اینکه میزان وابستگی به واردات بین صنایع و حتی شرکتهای مختلف متفاوت است، بدیهی است که مشکلی مانند تحریم که واردات را مختل میکند، تأثیر بیشتری بر وابستهترین صنایع دارد. . . برای تعیین تأثیر واردات بر رشد تولید صنعتی، بنگاهها بر اساس میزان وابستگی به واردات (در اینجا نسبت بین نهادههای وارداتی و تولید تعریف میشود) و میزان رشد، به دو گروه بسیار وارداتگرا و کم واردات تقسیم میشوند. تولید در این دو گروه در دوره های مختلف. بر اساس ارزیابی های انجام شده، تا سال 1398 رشد شرکت های واردات محور بیشتر از سایر شرکت ها بوده است. بدین ترتیب از آبان تا اسفند 1400، در حالی که رشد شرکت های با درجه واردات گرایش بالا در محدوده مثبت 2.6 تا 4 درصد بود، رشد سایر شرکت ها در محدوده منفی 1.8 تا منفی 3.8 درصد بود و دارای یک روند رو به پایین. روند. در فروردین و خرداد در حالی که رشد شرکت های کمتر وابسته به واردات منفی بود، رشد تولید شرکت های واردات محور به طور متوسط بالای 6 درصد بود. در تابستان 1401 این الگو تکرار شد و در حالی که گروه شرکت های کمتر وابسته به واردات در این ماه رشد منفی و نزدیک به صفر داشتند، رشد شرکت های واردات محور از 10 درصد گذشت. در ماه اکتبر تفاوت رشد بین این دو گروه افزایش یافت. از آبان 1401 تا خرداد 1402 رشد مشاغل واردات محور بیش از 15 درصد بیشتر از رشد سایر مشاغل بوده است. به نظر می رسد شرکت های واردات محور مهمترین عامل رشد تولید در ماه های اخیر بوده اند.
نواحی سایهدار نشاندهنده دورههایی است که رشد تولید در شرکتهای وابسته به واردات کمتر از سایر شرکتهای کمتر وابسته به واردات بوده است و در آن دورهها موانع واردات مانع بالقوه رشد محسوب میشوند. رشد تولید و دورههای در که مناطق سایهدار به دلیل محدودیتهای وارداتی بیشتر است (همبستگی منفی بین وابستگی به واردات و رشد بیشتر است).
منبع: اکوایران