به گزارش اخبار اقتصادی، در معاملات این هفته تبادل در تهران نیز مانند هفته گذشته تاثیر تصمیمات دولت در بازار مشهود شد و باعث ریزش شاخص ها شد. بورس اوراق بهادار تهران تبدیل شود. نکته جالب توجه نوع اعلام تثبیت قیمت گاز در سطح 7 هزار تومان است. سخنگوی دولت در میانه معاملات در صحن دولت در جمع خبرنگاران حاضر شد و گفت: مجلس هر سال منابع و مصارف تامین می کند و سال گذشته مجلس افزایش نیافته است. قیمت بنزین از دولت مطالبه کرد و امسال در بودجه سال 1402 تحقق درآمد را پیش بینی کرده بود و دولت باید به سمت تحقق آن حرکت می کرد; این منابع صرف یارانه می شود. نرخ خوراک پتروشیمی ها در این خصوص پیش بینی شده، نظر نهادهای مربوطه اخذ شده و آیین نامه ای تصویب شده و دولت قصد تغییر آن را ندارد. اظهارات بهادری جهرمی در حالی است که وزیر دارایی اعلام کرده بود «فردا درباره نرخ خوراک پتروشیمی ها تصمیم گیری می شود». اظهارنظری که این تصور را ایجاد کرد که دولت قصد دارد نرخ خوراک را به 5 هزار تومان برگرداند. خاندوزی گفت: به جز وزارت نفت، چند وزارتخانه دیگر نیز به دلیل حضور شرکت های بزرگ پتروشیمی در موضوع نرخ خوراک پتروشیمی ها نظر دارند.
ولی کمیسیون اقتصادی دولت با تغییر نرخ مخالفت کرد و آن را 7000 تومان تعیین کرد. تصمیمی که منجر به سقوط بازار در نیمه دوم معاملات روز چهارشنبه شد.
بازار سهام در هفته سقوط کرد
روند در هفته گذشته شاخص کل سهام تهران در 3 روز ابتدایی هفته نزولی بود و شاخص تا کانال یک میلیون و 900 هزار واحد سقوط کرد.
در روز دوشنبه شاخص عمومی 513 واحد کاهش یافته و 278 میلیارد تومان پول واقعی از بازار خارج شد روز یکشنبه شاخص 49 هزار و 593 واحد افت کرد و 930 هزار میلیون تومان سرمایه خارج شد.
روز دوشنبه، شاخص 64663 واحد کاهش یافت و 1.122 میلیون پول واقعی برداشت شد.
اما از روز سه شنبه روند بازار تغییر کرد و خوش بینی نسبت به تغییر نرخ خوراک پتروشیمی ها در میان فعالان بازار شکل گرفت. شاخص 43 هزار و 122 واحد رشد کرد و 774 میلیارد تومان پول واقعی وارد بازار شد.
در روزهای چهارشنبه نیز پیشنهاداتی وجود دارد بورس اوراق بهادار با افزایش قیمت ها و تقاضای خوب شروع شد. شاخص کل در نیمه نخست معاملات 25 هزار واحد رشد کرد. اما با انتشار اخباری مبنی بر عدم تغییر نرخ خوراک پتروشیمی ها از سوی سخنگوی دولت، روند بازار کاهش یافت و شاخص ۱۶ هزار و ۶۶۱ واحد بالاتر از روز گذشته به پایان رسید و ۱۲ میلیارد تومان پول واقعی برداشت شد. به این ترتیب در پایان روز چهارشنبه، شاخص کل 55 هزار و 20 واحد کاهش نسبت به هفته گذشته داشت، بنابراین عملکرد شاخص بورس در هفته منفی 2.6 درصد بود. شاخص وزن برابر در پایان هفته 12175 واحد کاهش نسبت به هفته قبل داشت و بازدهی منفی 1.7 درصدی را به ثبت رساند.
خطرات دولت و بازار سهام
صرف نظر از استدلال مخالفان و موافقان تصمیم دولت، نحوه تصمیم گیری دولت در دو سال گذشته مورد انتقاد کارشناسان قرار گرفته است. تصمیمات خلق الساعه بدون کار کارشناسی و بدون در نظر گرفتن همه جوانب و پیامدهای تصمیمات از ویژگی های مصوبات و تصمیمات در دولت سیزدهم بوده است. موضوعی که در برخی موارد منجر به تغییرات متعدد در یک تصمیم شده و در برخی موارد به نتایجی بر خلاف قصد و هدف دولت ختم شده است. در چنین شرایطی ریسک سرمایه گذاری در بازار سرمایه افزایش می یابد و سهامداران و سرمایه گذاران ترجیح می دهند خرید و فروش را متوقف کنند یا سرمایه خود را از بازار خارج کنند. بنابراین دولت خود عاملی برای خروج سرمایه از بخش تولیدی و مهاجرت سرمایه به سمت بازارهای غیرمولد است. ورود پول به بازارهای دارایی (مانند ارز، طلا، ارز، مسکن و خودرو) نیز منجر به رشد قیمت در این بازارها می شود که نتیجه تصمیمات بی ملاحظه دولت است. در این میان کارشناسان دلیل اصلی این تصمیمات دولت را کسری بودجه می دانند و معتقدند دولت تنها به فکر تامین کسری بودجه است و اولویت اول دولت افزایش درآمد است و مشکلات اقتصادی ایران در اولویت نیست.
بنابراین روند فرار سرمایه از بورس و رشد قیمت در سایر بازارها دور باطلی است که دولت مسئول ایجاد و افزایش آن است. در نتیجه به نظر میرسد با چنین روندی قیمت سهام شرکتها به زیر ارزش ذاتی میرسد و شاخصها رشد چشمگیری نخواهند داشت.
منبع:اکوایران