ماندگاری «رکود» در «خودروسازی»؛ تولید صنعت کم شد

اکوایران: در آبان 1403 رشد ماهانه «تولید» و «فروش» صنعت منفی شده که حکایت از کاهش تولیدات صنعتی در آبان نسبت به مهر ماه دارد.

اخبار اقتصادی، در آبان ماه امسال هم رشد تولید و هم رشد فروش محصولات صنعتی نسبت به مهر ماه کاهش یافته و رشد منفی را برای این بخش از اقتصاد رقم زده است. از میان زیربخش‌های صنعت، سه بخشی که نسبت به بقیه مهم‌تر بوده – یعنی تولیدات شیمیایی بجز دارو،‌ فلزات پایه و خودرو و قطعات – سرنوشت مشابهی با کل گروه داشته است. شدیدترین اُفت تولید و فروش در میان این بخش‌ها به نام «خودرو و قطعات» ثبت شده است. البته این رشد منفی مربوط به تواتر ماهانه بوده و وضعیت در رشد نقطه به نقطه تا حدودی بهتر از رشد ماهانه و هشت‌ماهه بوده است. این رشد، توسط مرکز پژوهش‌های مجلس برآورد شده و در قالب گزارش «پایش بخش حقیقی اقتصاد ایران در آبان 1403» منتشر شده است.

شاخص تولید صنعت به روایت بال پژوهشی خانه ملت

بخش صنعت به عنوان موتور محرک اقتصاد ایران مسئولیت ویژه‌ای را بر دوش خود حمل می‌کند. از این رو، شاخص تولید بخش صنعت،‌ به عنوان یک شاخص مهم اقتصادی کوتاه مدت مورد استفاده قرار می‌گیرد. مرکز پژوهش‌‌های مجلس به صورت ماهیانه شاخص تولید، فروش و قیمت شرکت‌های بورسی را محاسبه می‌کند.

طبق یافته‌های این نهاد، در آبان ماه امسال شاخص تولید شرکت‌های صنعتی بورسی نسبت به مدت مشابه در سال قبل 3.5 درصد بیش‌تر شده اما نسبت به مهر ماه 5.3 درصد کمتر شده است.

از میان تمام اجزای گروه صنعت که شامل 15 مورد می‌شود، 10 مورد با افزایش تولید و 5 مورد با کاهش تولید نسبت به مدت مشابه در سال قبل روبرو بوده‌اند. مواردی مانند «تجهیزات برقی»، «غذایی و آشامیدنی» و «لاستیک و پلاستیک» بیش‌ترین سهم را در افزایش شاخص تولید داشته‌اند. در مقابل، مواردی مانند «خودرو و قطعات»، «محصولات فلزی بجز ماشین‌آلات» و «دارو» بیش‌ترین سهم را در کاهش شاخص تولید داشته‌اند. از میان تمام زیرمجموعه‌های گروه صنعت، شدیدترین اُفت تولید مربوط به خودرو و قطعات بوده که منفی 22.4 درصد برآورد شده است.

تولیدات حوزه معدن نیز در مقایسه با مهر ماه 8.9 درصد کمتر شده است. کل تولیدات معدن در هشت ماه اول امسال نیز نسبت به مدت مشابه در سال قبل 4.2 درصد کاهش یافته است.

030918

رکود فروش در محصولات صنعتی در میانه پاییز

یافته‌های مرکز پژوهش‌های مجلس حاکی از آن است که فروش کل صنعت در آبان امسال 4.7 درصد نسبت به مهر ماه کمتر شده اما در مقایسه با آبان سال گذشته 7.4 درصد افزایش یافته است. در مقابل، فروش معدنی‌ها با اُفت شدیدی هم نسبت به مهر و هم نسبت به آبان سال قبل همراه بوده است. به بیان دیگر، رشد ماهانه معدنی‌ها منفی 18.9 درصد و رشد نقطه به نقطه آن منفی 13 درصد بوده است.

از میان اجزای اصلی گروه صنعت، شدیدترین اُفت ماهانه فروش منفی 13.3 درصد و مربوط به خودرو و قطعات بوده است. در واقع، به نظر می‌رسد رکود شدیدی به صنعت خودرو و قطعه‌سازی رسیده و در آن ماندگار شده است به طوری که هم سطح تولید و هم سطح فروش این محصولات را کاهش داده است.

از میان سایر اجزا، رشد ماهانه فروش «شیمیایی بجز دارو»، «لاستیک و پلاستیک» و «سایر کانی‌های غیرفلزی» نیز منفی بوده که نشان‌دهنده کمتر شدن سطح فروش این محصولات نسبت به مهر ماه است. در مقابل، رشد فروش اقلامی مثل «ماشین‌آلات و تجهیزات» تا 20 درصد افزایش یافته است. به همین صورت، رشد فروش محصولات نساجی، چوبی و کاغذی نیز به ترتیب 17.4 درصد و 15.5 درصد بیش‌تر شده است.

030918

منبع: اکو ایران

دکمه بازگشت به بالا