آغاز جنگ تکنولوژیک توسط نیابتی بین ایالات متحده و چین؛ چرا خاورمیانه مورد حمله قرار گرفت؟
به گزارش اخبار اقتصادی، کمی بیش از یک ماه پیش، یک شرکت فناوری پیشرو در ایالات متحده یک اطلاعیه نسبتا مرموز منتشر کرد.
انویدیا که پیشرفتهترین تراشههای رایانهای جهان را تولید میکند – کارتهای سیلیکونی کوچکی که برای تامین انرژی همه چیز از ابررایانهها گرفته تا ماشینهای مدرن و تلفنهای همراه مورد نیاز است – میگوید دولت آمریکا صادرات پیشرفتهترین تراشههای جهان را محدود کرده است. این شرکت به «برخی از کشورهای خاورمیانه. ” انجام می دهد.
انویدیا نگفته است که کدام کشورها تحت تأثیر قرار خواهند گرفت یا چرا. اما برای بسیاری از ناظران، این سیگنالی از ورود “جنگ تکنولوژیک” بین چین و ایالات متحده در خاورمیانه بود.
به گزارش دویچه وله، مدتی است که ایالات متحده در حال تلاش برای پیشی گرفتن از چین در توسعه فناوری هوش مصنوعی (AI) است که در حال تغییر جهان است. یک تاکتیک اخیر در تلاش برای کاهش سرعت پیشرفت فناوری هوش مصنوعی چین، محدود کردن دسترسی چینی ها به تراشه های کامپیوتری یا نیمه هادی های مورد نیاز برای پیشرفته ترین مدل های هوش مصنوعی بوده است.
توسعه هوش مصنوعی بدون این تراشه ها بسیار دشوار است و اکثر آنها توسط شرکت های مستقر در ایالات متحده از جمله رهبر فعلی جهان، انویدیا، تولید می شوند.
به همین دلیل است که وزارت بازرگانی ایالات متحده سال گذشته اعلام کرد که صادرات تراشه های پیشرفته به چین و روسیه را محدود می کند. اطلاعیه ماه اوت لایه دیگری به این محدودیت های صادراتی اضافه می کند.
تراشههای انویدیا دادهها را بسیار سریعتر پردازش میکنند و اکنون آنقدر ارزشمند هستند که کارشناسان از آنها به عنوان «روغن جدید» یاد میکنند.
کدام کشورهای خاورمیانه تحت تأثیر قرار گرفته اند؟
نه دولت آمریکا و نه انویدیا پاسخی ندادند. با این حال، چندین نامزد احتمالی وجود دارد.
جان کالابرز، استاد سیاست خارجی ایالات متحده در دانشگاه واشنگتن که مرتباً درباره حضور چین در خاورمیانه می نویسد، گفت: بهترین حدس من ایران، عربستان سعودی و امارات متحده عربی است. ایران سطح بالایی از مهارت های هک را نشان داده است. عربستان سعودی و امارات متحده عربی توانایی مالی دارند. می توان به قطر و اسرائیل نیز اشاره کرد. در همه این موارد، به نظر می رسد توجیه منطقی «امنیت ملی» وجود داشته باشد.
کشورهای نفت خیز خلیج فارس از بزرگترین خرج کنندگان جهان در زمینه هوش مصنوعی هستند. عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر تحول دیجیتالی اقتصاد خود را عامل بسیار مهمی در تنوع بخشیدن به صادرات خود فراتر از نفت می دانند.
اسرائیل یکی دیگر از کشورهای خاورمیانه است که سرمایه گذاری قابل توجهی در زمینه هوش مصنوعی انجام می دهد. تقریباً همه پیشرفتهترین تراشهسازان جهان اکنون در اسرائیل فعالیت میکنند. در واقع، در سال 2020، انویدیا یک شرکت اسرائیلی به نام Mellanox را خریداری کرد و این شرکت تابعه اکنون بزرگترین پایگاه انویدیا در خارج از ایالات متحده است.
چرا ایالات متحده می خواهد صادرات چیپ به خاورمیانه را کنترل کند؟
دولت آمریکا در اعلام محدودیتهای صادراتی گفت تراشههایی که امکان استفاده از هوش مصنوعی را فراهم میکنند «قدرت مدرنسازی نظامی و نقض حقوق بشر را دو چندان میکنند».
و نگرانی اصلی این است که شرکت های چینی می توانند از کشورهای خاورمیانه به عنوان ابزاری برای فرار از محدودیت ها و دسترسی استفاده کنند [تراشههای پیشرفتهای] ببینند که آنها نمی توانند از راه دیگری خرید کنند.”
میلر، استاد تاریخ بینالملل در دانشگاه تافتس در ایالات متحده، به دویچه وله گفت: «حضور فزاینده شرکتهای فناوری چینی مانند هوآوی در بازارهای خاورمیانه بخشی از آنچه این نگرانیها را به وجود میآورد است».
محققان می گویند سرمایه گذاری های چین در فناوری عمدی و با هدف ارتقای دستور کار سیاسی پکن است.
مطالعهای در سال 2022 توسط مرکز فناوریهای نوظهور مستقر در ایالات متحده، که منابع دسترسی ارتش چین به تراشههای هوش مصنوعی را بررسی کرد، نشان داد که اکثر این خریدها نه مستقیماً بلکه از طریق واسطهها، از جمله توزیعکنندگان دارای مجوز رسمی و شرکتهای کاغذ، انجام شده است.
در ژوئن سال جاری، رویترز از تجارت مخفیانه تراشه های پیشرفته در چین گزارش داد. تامین کنندگان چینی گفتند که اغلب تراشه ها را از شرکت های ثبت شده در کشورهای دیگر از جمله هند، تایوان و سنگاپور تهیه می کنند.
خلیج فارس و چین
این نوع سرریزها در خاورمیانه نیز امکان پذیر است، زیرا کشورهایی که سرمایه گذاری هنگفتی روی هوش مصنوعی انجام می دهند نیز طی پنج تا ده سال گذشته روابط خود را با چین عمیق تر کرده اند.
در یک مطالعه آگوست 2023، محققان مؤسسه کارنگی مستقر در واشنگتن نوشتند که همکاری فنی و علمی عربستان سعودی با چین حدود هفت سال است که تقویت شده است.
تعداد قابل توجهی از دانشجویان و اساتید دانشگاه علم و صنعت ملک عبدالله (KAUST) چینی هستند. مطالعه بنیاد کارنگی اشاره کرد که همکاری بین دانشگاه ملک عبدالله و سازمانهای تحقیقاتی مختلف در چین به دلیل روابط شخصی که در آنجا شکل گرفته افزایش یافته است.
دانشگاه ملک عبدالله در وب سایت خود می گوید که حدود 20 درصد از دانشجویان و 34 درصد از محققان فوق دکتری آن چینی هستند.
این دانشگاه در اواخر امسال 3000 تراشه پیشرفته H100 را از Nvidia دریافت خواهد کرد.
هوش مصنوعی در امارات متحده عربی نیز وضعیت مشابهی دارد. این کشور در سال 2017 وزارت هوش مصنوعی تاسیس کرد و در حال حاضر مدل هوش مصنوعی پیشرفته خود به نام فالکون را دارد. در عین حال، اماراتی ها به غیرقابل اعتماد بودن شهرت دارند. در اوایل سپتامبر، مقامات اتحادیه اروپا، ایالات متحده و بریتانیا از این کشور بازدید کردند تا سعی کنند ابوظبی را از ارسال کالاهای تحریم شده به روسیه منصرف کنند. این ظاهرا شامل تراشه های هوش مصنوعی نیز می شود.
محمد سلیمان، مدیر فناوری های استراتژیک و برنامه امنیت سایبری در موسسه خاورمیانه در واشنگتن گفت: «هیچ کدام از این ها به این معنی نیست که ایالات متحده فکر می کند امارات متحده عربی و عربستان سعودی عمداً چنین فناوری هایی را در اختیار چین و روسیه قرار می دهند. . وی گفت: آمریکا شریک مهمی برای هر دو کشور است و آنها نمی خواهند تنش ایجاد کنند.
او میگوید: «مقامات ایالات متحده احتمالاً بیشتر نگران این هستند که تراشههای انویدیا در برابر جاسوسی، مهندسی معکوس یا انتقال سهوی به روسیه یا چین آسیبپذیرتر شوند، به ویژه با توجه به افزایش حضور». [پکن و مسکو] در کشورهای حوزه خلیج فارس
روابط رو به رشد چین و اسرائیل
اسرائیل همچنین روابط عمیقتری با چین دارد. هم هوآوی و هم شیائومی در آنجا مراکز تحقیقاتی دارند و سرمایهگذاران چینی در شرکتهای تراشههای اسرائیلی سرمایهگذاری میکنند.
شورای روابط خارجی مستقر در ایالات متحده در گزارشی در سال 2019 نوشت: «در گذشته اخیر، شرکتهای فناوری آمریکایی مانند اینتل از پایگاههای خود در اسرائیل به عنوان راهی برای ادامه صادرات تراشه به چین استفاده کردهاند.»
در این گزارش آمده است: «تقاضای چین برای شرکای تجاری و فناوری جایگزین، یک موهبت اقتصادی غیرمنتظره برای اسرائیل در پرتو تشدید محدودیتهای ایالات متحده است». اما او خاطرنشان می کند: “اهمیت تراشه ها برای پیشرفت فناوری و استفاده نظامی به این معنی است که موضع اسرائیل مطمئنا توجه واشنگتن را به خود جلب خواهد کرد.”
اسرائیل ممکن است مجبور باشد نیازهای سرمایه گذاران چینی خود را با نیازهای متحد آمریکایی خود با دقت بیشتری متعادل کند، اما سلیمان، رئیس مرکز خاورمیانه معتقد نیست که محدودیت های صادراتی اخیرا اعلام شده برای اسرائیل اعمال شود.
وی اذعان کرد: درست است که روابط اسرائیل با چین و روسیه نزدیکتر از آنچه آمریکا میخواهد است، اما این دو همچنان خود را متحدان بسیار نزدیک میدانند و ایالات متحده برخی از پیشرفتهترین و حساسترین فناوریهای دفاعی خود را با اسرائیل به اشتراک میگذارد.
جنگنده های F-35 آمریکا در خاورمیانه فقط در اسرائیل مستقر هستند
با این حال، محدودیتهای صادرات تراشه احتمالا قبلاً بر انویدیا در اسرائیل تأثیر گذاشته است. قوانین صادرات ایالات متحده، همانطور که اعلام شد، در مورد محصولاتی که به طور کامل یا جزئی در نتیجه فناوری ایالات متحده ساخته شده اند نیز اعمال می شود، به این معنی که تراشه های Nvidia چه در اسرائیل و چه در ایالات متحده ساخته شده باشند مشمول قوانین مشابهی هستند. چین قبلاً یکی از مشتریان اصلی Nvidia Israel بوده است.
ممنوعیت صادرات تا چه حد سیاسی است؟
اوون دانیلز، یکی از همکاران مرکز امنیت و فناوری های نوظهور، گفت که حقوق بشر می تواند نقش مهمی ایفا کند. وی خاطرنشان کرد که “هوش مصنوعی دموکراتیک” برای ایالات متحده و متحدانش مهم است و نگرانی هایی در مورد استفاده از هوش مصنوعی برای سرکوب توسط دولت های مستبد وجود دارد.
با این حال، هیچ یک از کارشناسانی که با آنها مصاحبه شد فکر نمیکردند که محدودیتهای صادراتی راهی برای اعمال فشار سیاسی بر کشورهای خاورمیانه بر سر معاملات بزرگتری باشد که در حال حاضر در حال مذاکره هستند، مانند پیمان دفاعی عربستان و آمریکا یا صلح عادی با اسرائیل.
دانیلز به دویچه وله گفت: «در عوض، این کنترلها پیامی به شرکای خلیجفارس درباره جدیت ایالات متحده در رقابت فناوری با چین است.
او افزود: «و پیگیری اثرات بلندمدت این کنترلها بر رابطه بین دموکراسیها و خودکامگیها حول فناوریهای نوظهور مهم خواهد بود». دانیلز به این نتیجه رسید که هوش مصنوعی می تواند به منبع جدیدی از اصطکاک بین دولت های دموکراتیک و مستبد تبدیل شود.
منبع: اکوایران