هند اول، ایران ششم شد. صادرات فرش ایران در کما + نمودار

به گزارش اخبار اقتصادی؛ بررسی روند صادرات فرش دستباف ایران طی دهه گذشته (93-1392) حاکی از روند نزولی صادرات این محصول است. بر اساس آمار گمرک، ارزش صادرات فرش دستباف ایران از 427.3 میلیون دلار در سال 1390 به 50.7 میلیون دلار در سال 1390 افزایش یافته است.بررسی روند صادرات فرش دستباف نشان می دهد که متوسط ​​رشد سالانه ارزش فرش دستباف ایران صادرات فرش در دوره مورد بررسی منفی 19 درصد بوده است.

سهم صادرات فرش دستباف ایران از کل صادرات غیرنفتی از 1.3 درصد در سال 1390 به 0.09 درصد در سال 1390 افزایش یافته است. آمارها حاکی از بی نظمی و ضعیف شدن فرش دستباف ایران در بازار جهانی است. موضوع مهم و تاثیرگذار در روند کاهش سهم جهانی فرش دستباف ایران، رکود اقتصادی نیست، بلکه ظهور تولیدکنندگان و رقبای تبلیغاتی جدید جهانی و گاه توانمندی های تولیدی ارزان قیمت، تولید برخی از کشورهای رقیب است. نکته اینجاست که اکنون «هند»، «پاکستان»، «نپال» و «چین» این مزیت نسبی تولیدی را نسبت به ایران دارند.

صادرات فرش دستباف در جهان.

بر اساس آمار سازمان تجارت جهانی و بر اساس گزارش اتاق بازرگانی تهران، طی سال‌های 2011 تا 2022، به طور میانگین بیش از 150 کشور صادرکننده در بازار جهانی فرش دستباف حضور دارند. طی سال 2022، کشورهای «هند» با 310 میلیون دلار و سهم حدود 30.3 درصد از کل صادرات فرش، «چین» با 93.1 میلیون دلار و سهم حدود 9.1 درصد از کل صادرات فرش و «مصر». با 89.8 میلیون دلار و سهم حدود 8.8 درصدی از کل صادرات سه کشور اصلی در صادرات فرش دستباف طی سال های مذکور. پس از این کشورها، «نپال» با سهم حدود 8.3 درصد، «پاکستان» با سهم حدود 7.7 درصد و ایران با سهم 7.4 درصد از کل صادرات جهان فرش دستباف قرار دارند. 71.5 درصد از صادرات فرش دستباف جهانی از این شش کشور است.

آمارها نشان می دهد که ایران در سال 2011 حدود 25.5 درصد از عرضه فرش دستباف در بازارهای جهانی را به خود اختصاص داده است که بالاترین میانگین سالانه سهم بازار جهانی فرش در بازه زمانی 2011-2022 را به خود اختصاص داده است. سهم ایران در صادرات فرش دستباف در دوره بررسی از 25.5 درصد به 7.4 درصد کاهش یافته است. در مقابل، نسبت رقبای ایران از جمله هند، چین، نپال و پاکستان رو به افزایش بوده است. بنابراین هند توانست سهم خود را از 15 درصد در سال 2011 به 30.3 درصد در سال 2022 برساند و این ممکن است زنگ خطری برای صنعت فرش دستباف ایران باشد. البته شایان ذکر است که صادرات هند تغییر محسوسی نداشته است و دلیل رشد هند در بازار جهانی صادرات کاهش چشمگیر صادرات ایران است.

فرش 2

برترین واردکنندگان فرش دستبافت در ایران

بر اساس آمار گمرک 1401، «آلمان» با سهم حدود 17.6 درصد، «امارات متحده عربی» با سهم حدود 17.2 درصد، «چین» با سهم حدود 16.2 درصد و «پاکستان» با سهم تقریبی 6. درصد از ارزش کل صادرات فرش، مقصد اصلی صادرات این محصول صنایع دستی است. در همین سال چین، استرالیا و هند به ترتیب با سهم 3.9، 3.8 و 3.7 درصد از ارزش کل صادرات فرش در رتبه های زیر کشورهای صادرکننده فرش ایرانی قرار دارند.

در مجموع می توان گفت 70 درصد فرش دستباف ایران از نظر ارزشی به این هفت کشور صادر می شود. یکی از بهترین راه ها برای ارتقای جایگاه فرش ایرانی در سطح بین المللی، شناسایی بازارهای هدف این صنعت با هدف توسعه تجارت و صادرات خارجی است. زیرا فراتر از توانمندی ها و پتانسیل هر کشور در تولید و صادرات کالا، نقش بازارهای صادراتی و بازارهای مقصد بسیار مهم است. عدم شناخت ظرفیت های یک کشور و شناسایی بازارهای هدف مناسب همواره فرصت های بسیاری را از صادرکنندگان سلب کرده است. برخی از کشورهای هدف فرش دستباف ایران مانند آلمان و امارات متحده عربی در سال‌های اخیر به محلی برای صادرات مجدد فرش دستباف تبدیل شده‌اند و بخش بزرگی از واردات فرش خود را به کشورهای دیگر صادر می‌کنند. کشورها. .

منبع: اکوایران

دکمه بازگشت به بالا