• امروز : یکشنبه, ۲ دی , ۱۴۰۳
  • برابر با : Sunday - 22 December - 2024
7

خوبی ها و بدی های فرش دستباف در سال 1402/ تبدیل الیاف فرش ایرانی به پنبه

  • کد خبر : 37287
  • ۰۸ فروردین ۱۴۰۳ - ۱۶:۳۳
خوبی ها و بدی های فرش دستباف در سال 1402/ تبدیل الیاف فرش ایرانی به پنبه

اکو ایران: سال گذشته فرش دستباف در ایران با خبرهای خوب شروع شد و با خبرهای بد به پایان رسید. خبر خوب مربوط به مصوبه «حذف تکلیف ارزی صادرات فرش دستباف به ازای ارزش مواد اولیه» و خبر بد، توقف اجرای همین مصوبه بود. مصوبه ای که بیش از یک ماه و نیم اجرا نشد. به همین دلیل نتوانست فرش دستباف ایرانی را نجات دهد. اما پشت تعلیق این قطعنامه چه بود؟

اخبار اقتصادی، در بودجه سال 1402 موضوع رفع تکلیف ارزی صادرات فرش دستباف بر اساس ارزش مواد اولیه تعیین شد. خردادماه سال گذشته فرحناز رافع، رئیس مرکز ملی صنایع خلاق و فرش ایران از ابلاغ این مصوبه برای اجرا خبر داد. اما این مصوبه در نیمه اول سال 1402 اجرا نشد، حتی در زمان عزل نیز این مصوبه اجرا نشد. در 14 آبان 1402، مهدی برادران، معاون وزیر صمت (صنعت، معدن و تجارت) وی را برکنار و محمدرضا زارع برزاشی را به ریاست مرکز ملی صنایع خلاق و فرش ایران منصوب کرد. این فرمان سرانجام در نیمه بهمن 1402 به اجرا درآمد، اما مدت آن از یک ماه و نیم بیشتر نگذشت.

«اکو ایران» با مرتضی حاجی آقا میری، رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق ایران درباره اتفاقاتی که برای فرش دستباف در سال 1402 رخ داد و احتمالاً امسال چه اتفاقی برای آن رخ می دهد، گفت وگو کرده است.

قالیچه موحک دستبافت

به گفته رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق ایران، تعداد صادرات فرش دستباف امسال حتی به 1401 عدد هم نرسید. هر چند از ابتدای سال گذشته برنامه ریزی شده بود، اما با اجرای بند «ک» تبصره 9 قانون بودجه سال 1402 که مبلغ قرارداد فرش دستباف را به ارزش مواد اولیه مرتبط می کرد؛ این موضوع در سال 1382 به صورت رسمی انجام شد. صادرات فرش باید افزایش یابد اما نشد.

میری می گوید: اگر نتیجه نوت 9 موفقیت آمیز نبود به این دلیل بود که خیلی دیر اجرا شد. این تبصره قانونی باید در فروردین 1402 اجرا می شد، اما تا خرداد 1402 مسکوت ماند تا اینکه فعالان صنعت فرش در شورای گفتگوی دولت و خصوصی علیرغم مخالفت رئیس سازمان توسعه تجارت و سازمان برنامه موفق به اخذ مجوز شدند. مصوبه شورا مبنی بر اجرای تبصره 9 قانون بودجه.

و می افزاید: با این مصوبه مواد اولیه فرش و صنایع دستی به ارزش یک هفته تهیه و به معاونت وزیر ارسال شد. این در حالی است که از خرداد 1402 تا شهریور، معاون صنایع دولتی سکوت جدول ها را تایید نکرد. شهریور پس از تایید معاون کل صمت؛ جداول به دفتر وزیر رسید و آبان ماه به بانک مرکزی ابلاغ شد.

میری می گوید: بانک مرکزی سرانجام پس از اصلاحات متعدد در ۲۴ بهمن ماه ۱۴۰۲ این قانون را اجرا کرد و به همین دلیل مدت اجرای این قانون یک ماه و نیم بود و نتوانست آن اثری را که از آن انتظار داشتیم داشته باشد. امسال این قانون از بودجه حذف شد. چون رئیس سازمان برنامه و بودجه مخالف بود.

وی ادامه داد: سال گذشته پس از مخالفت آقای منظور در دولت با تکرار این بند در لایحه بودجه 1403، مجدداً این لایحه را از طریق مجلس در دستور کار قرار دادیم. اما مشخص نیست چرا مجلس از اختیار سازماندهی برنامه و دولت محروم شد. اصلا مشخص نیست چرا بخشی از دولت با تسهیل صادرات مخالف است؟ و آیا بی تفاوتی و بی تفاوتی شما نسبت به حوزه فرش زیاد است؟

رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی خانه ایران می گوید: می دانم در زمان بسته شدن بودجه سال 1402 این بند به طور ویژه در مجمع تشخیص بررسی شد. در آن زمان بحث کاهش تعهدات ارزی، محصولات باغی و فرش دستباف مطرح شد، اما مجمع با حذف محصولات باغی و کاهش قرارداد ارزی فرش دستباف موافقت کرد. اکنون مشخص نیست که چرا مجلس با تکرار همان قطعنامه در سال 1403 مخالفت کرد.

به گفته میری، سال 1403 سال چالش برانگیز بی احترامی مداوم به فرش است.

85 درصد از بحران ورود موقت حل نشد

یکی از اتفاقات خوبی که سال گذشته می توانست برای فرش دستباف ایران بیفتد، حذف مقررات دست و پا گیر «ورود موقت فرش» بود. سیاستی که می توانست صادرات ایران را از اتحاد خارج کند، اما نشد. زیرا به گفته رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع اتاق ایران، مصوبه 1402 دولت مبنی بر «ورود موقت فرش» تنها 10 تا 15 درصد مشکل صادرکنندگان فرش دستباف را حل کرده است. .

میری به «اکو ایران» می گوید: چالش اصلی صادرکنندگان فرش به دو ماده قانون مربوط می شود. ماده 65 مربوط به ارائه اسناد صادراتی و ماده 119 مربوط به معافیت های قانون گمرک است.

طبق قوانین موجود، اگر صادرکننده ای اعم از اینکه صاحب فرش باشد یا نباشد، بخواهد فرش را فقط برای شست و شو یا تعمیر آن وارد کند و در زمان مقرر طبق قانون به مقصد فوق صادر کند، وجود دارد. مشکلی نیست

اما به گفته رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق ایران، اگر همان صادرکننده فرشی را که دارد در بازار اشباع بخواهد، جمع آوری و سپس تعمیر و ارسال آن به بازارهای جدید ممنوع است. چون قانون جدید هم چنین اجازه ای می دهد نمی دهد. صادرکننده فقط موظف است فرش را به کشور مبدا ارسال کند.

وی گفت: همچنین قانون فعلی به صادرکننده اجازه نمی دهد فرشی را که در سال های گذشته صادر کرده به کشور بازگرداند تا تغییراتی در آن ایجاد کند. یعنی تغییر رنگ و ابعاد فرش برای صادرات مجدد ممنوع است. زیرا مدارک اولیه و کشور مورد نظر با مدارک جدید و مقصد جدید مطابقت ندارد.

حتی فرش هایی که 50 یا 60 سال پیش صادر شده اند نمی توانند وارد شوند. چون سندی برای صدور آن وجود ندارد. بر اساس ماده 65 این قانون، در صورت نداشتن مدارک، چنین فرش هایی نمی توانند وارد کشور شوند.

البته به گفته میری در سال 1376 یا 1377 بود که با نظارت فعالان صنعت فرش، موافقت گمرک، سازمان فرش و حمایت معاونت حقوقی رئیس جمهور از فرش، ماده 65 مستثنی شد. این قطعنامه نیز لغو شد.

آرزو

فکر می کنم آنچه در سال گذشته مطلوب بود اصلاح فرآیند صدور کارت بازرگانی بود که در آن آدرس حذف شد. به گفته وی، این رویه بدون شک تاثیر مثبتی بر شرکت ها خواهد داشت که در سال جاری شاهد آن خواهیم بود.

به گفته وی، فرش فروشان تهران و سایر بازارهای کشور سال هاست که املاک خود را بر اساس سرقفلی جابه جا می کنند و قانون قدیمی صدور کارت بازرگانی بسیاری از آنها را با مشکل مواجه کرده بود. به همین دلیل او پیش بینی می کند که این اتفاق ممکن است تاثیر مثبت کوچکی در تجارت فرش داشته باشد.

قطره فرش بیشتر

به گفته میری، صادرات فرش دستباف در سال گذشته نزدیک به 40 میلیون دلار بوده است. وی معتقد است امسال رشد حاصل نخواهد شد زیرا چشم‌انداز روشنی برای اصلاح روابط بین‌الملل وجود ندارد.

میری ابراز امیدواری کرد تنها با رفع چالش های پیش رو بتوان از افت بیشتر صادرات فرش جلوگیری کرد.

طبق اظهارات آنها دولت و بانک مرکزی دائماً تجارت خارجی را سرکوب می کنند و سازمان برنامه ریزی و سازمان امور مالی به دنبال افزایش بی رویه مالیات های استانی هستند.

وی با بیان اینکه امسال نه تنها برای فرش، بلکه برای همه بخش ها سال سختی است، تصریح کرد: سال سختی برای واردکنندگان نیز پیش بینی می شود.

رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی ایران تاکید کرد: فکر نمی‌کنم در سال آینده توسعه صادرات صورت گیرد. در بهترین حالت می توانیم از کاهش بیشتر صادرات جلوگیری کنیم.

فضای خالی فرش ایرانی

میری معتقد است: هر چند امروز بسیاری از بازارهای هدف را از دست داده ایم. اما این احتمال وجود دارد که با حمایت دولت و سایر نهادها، ایران به بازار فرش بازگردد و درآمد اواسط دهه 90 را بازیابی کند، زیرا پس از خروج ایران از بازارهای جهانی، تاکنون هیچکس جایگزین نشده است.

در واقع با کاهش شدید صادرات فرش ایران، مبادلات فرش در دنیا به شدت کاهش یافته است و ایران ظرفیت بازگشت به این بازار را دارد.

منبع اکو ایران

لینک کوتاه : https://akhbareghtesadi.com/?p=37287

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.