• امروز : جمعه, ۲۷ مهر , ۱۴۰۳
  • برابر با : Friday - 18 October - 2024
10

117 هزار مورد آزمایش در پروژه راه آهن سراسری همدان – سنندج به ثبت رسید

  • کد خبر : 29149
  • ۰۸ آبان ۱۴۰۲ - ۲۲:۲۹
117 هزار مورد آزمایش در پروژه راه آهن سراسری همدان – سنندج به ثبت رسید

به گزارش اخبار اقتصادی از شرکت آزمایشگاه تکنیک و مکانیک خاک امید احمدی مدیر آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک استان کردستان گفت: مسیر راه آهن همدان – سنندج تقریباً 151 کیلومتر است که از ایستگاه راه آهن همدان شروع و از شهرهای بهار، لالجین، صالح آباد و قروه می گذرد. در گردنه سالوات آباد به ایستگاه می رسد، به سنندج می رسد، 87 کیلومتر از این مگا پروژه در استان کردستان واقع شده است.

احمدی تصریح کرد: آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک استان کردستان بیش از 112 هزار و 283 آزمایش عملیات خاک، 985 آزمایش عملیات بتن، 16 جلد گزارش مطالعات ژئوتکنیکی و 1636 آزمایش مرتبط، 17 حجم طرح اختلاط بتن و آسفالت 170 مورد مربوطه انجام داده است. 152 آزمایش مکانیک خاک و سنگ، 690 آزمایش میلگرد، 20 گزارش مطالعات CBR، 52 روز جوشکاری و تجهیزات آزمایش غیر مخرب و 1.30 آزمایش میلگرد و سیمان، علاوه بر ثبت شاخص رکورد در پیش نویس گزارش ملی. به طور دقیق، سریع و مطابق با استانداردهای ملی و بین المللی به بازرگان تحویل داده شد تا سهم بزرگی در آماده سازی این پروژه برای افتتاح و استفاده هموطنان داشته باشد.

وی افزود: در این پروژه ملی آزمایشگاه مهندسی و مکانیک خاک، با انجام آزمایش بر روی بیش از 52 هزار متر مکعب خاکریزی، 220 هزار متر مکعب خاکبرداری، 60 هزار متر مکعب کانال کشی، 50 هزار متر مکعب راه دسترسی، 17 هزار و 900 متر مکعب پایه، 7 هزار و 500 تن آسفالت بایندر، 6 هزار و 200 تن آسفالت توپکا و 154 دستگاه پل مطابق با استانداردهای ملی و بین المللی.

احمدی گفت: راه آهن همدان – سنندج در مسیر خود در استان کردستان 6 ایستگاه دارد که 3 ایستگاه در شهرهای سنندج، دهگلان و قروه و همچنین سه ایستگاه ترافیکی در شهرهای دوسر، آونگان و آق قلا دارد.

وی با اشاره به نقش آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک استان کردستان در این پروژه افزود: طول خط ریلی تهران – همدان – سنندج 420 کیلومتر است که مسیر تهران – همدان 270 کیلومتر است. خط راه آهن همدان به طول 151 کیلومتر – سنندج نیز در 64 کیلومتری آن در استان همدان قرار دارد و از شهرهای بهار و لالجین می گذرد و سپس وارد استان کردستان می شود.

مدیر آزمایشگاه فنی و مکانیک استان کردستان گفت: از مزایای استفاده از این خط ریلی می توان به کاهش سوانح رانندگی، تسهیل سفر، توسعه صنعت گردشگری، کاهش آلودگی های زیست محیطی و… اشاره کرد. ایجاد و کاهش شغل از مصرف سوخت

احمدی افزود: این شرکت نقش مهمی در تحقق اهداف دولت سیزدهم و وزارت راه و شهرسازی برای افزایش کیفیت پروژه های عمرانی در کشور با ارتقای کیفیت، کاهش هزینه ها و افزایش عمر مفید ساختمان های کشور ایفا می کند. پروژه های ساختمانی.

منبع رکنا

لینک کوتاه : https://akhbareghtesadi.com/?p=29149

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.