اخبار اقتصادی به نقل از اعتماد، سالی که گذشت بازار املاک و مستغلات سالی لاغر بود. به گونه ای که میزان ساخت و ساز به کمترین میزان خود نسبت به سال های گذشته رسید که به گفته برخی کارشناسان نشان از دلسردی سرمایه گذاران بخش خصوصی در ساخت و ساز مسکن دارد. اگر وضعیت سرمایه گذاری بخش خصوصی در حوزه ساخت و ساز را تحلیل کنیم، متوجه می شویم که به جز زمستان 1399 و سال های 1396 و 1397 که اوج سرمایه گذاری ها در بخش مسکن اتفاق افتاد، شیب سرمایه گذاری پس از آن کاهش یافت. در این سالها به ویژه پس از سال 1400.
در جدیدترین گزارش منتشر شده از سوی بانک مرکزی، قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در تهران طی اسفند ماه 1302 نسبت به بهمن ماه 1391 حدود 4 درصد افزایش داشته و این افزایش در حالی رخ داده است که تعداد معاملات مسکن تقریباً در سطح ثابت مانده است. فوریه در گزارش بانک مرکزی از سیر تحولات بازار املاک پایتخت، فروش ۶ هزار و ۱۷۹ واحد مسکونی در اسفند ماه گزارش شده است. این رقم نسبت به بهمن ماه 0.1 درصد کاهش داشته است، بنابراین می توان حدس زد که سطح معاملات تقریبا ثابت مانده است.
با این حال، وقتی تعداد معاملات مسکن در تهران با معاملات اسفند 1401 مقایسه شود، کاهش محسوس تری را می توان مشاهده کرد. به عبارت دقیق تر، این رقم در اسفند 1300 معادل 6605 واحد مسکونی بوده است که 6.4 درصد بیشتر از اسفند 1402 بوده است. فراز و نشیب در این دوره
آمارها نشان می دهد در اسفند 1402 قیمت هر مترمربع مسکن در تهران 81 میلیون و 400 هزار تومان بوده است. این رقم در بهمن ماه معادل 78 میلیون و 400 هزار تومان بود، بنابراین قیمت مسکن با رشد ماهانه 3.8 درصدی از کانال 70 میلیون تومان خارج و وارد کانال 80 میلیون تومان شد.
هیچ ارتباط منطقی بین دستمزد و قیمت مسکن وجود ندارد.
مجید گودرزی کارشناس بازار املاک درباره کاهش ساخت و ساز به ویژه از سال 1400 گفت: بیشتر پروانه های ساخت و ساز در سال 1395 صادر شده و از سوی دیگر در این سال ها شاهد ایجاد جاذبه کاذب بوده ایم. در بخش املاک و مستغلات بخش، که مشکل سرمایه های هدایت شده به بازار املاک و مستغلات است.
این کارشناس بازار املاک با بیان اینکه قدرت خرید مردم به اندازه رشد قیمت مسکن افزایش پیدا نکرده است، تصریح کرد: این امر باعث شد تقاضای مصرفی مردم به صفر برسد، زیرا قیمت ها از دسترس مردم خارج شده و قیمت ها چیزی نیست. هیچ رابطه منطقی با هزینه های ساخت و ساز، حقوق و سایر عوامل تأثیرگذار وجود ندارد.
مدت انتظار برای خرید خانه از 100 سال گذشته است
این فعال املاک ادامه داد: همه چیز دست به دست هم داده تا این انسداد در بازار مسکن ایجاد شود و شاهدیم که سوال از قیمت ها کاملا دلخواه و دست مالکان آزاد است و از طرفی ما هم هستیم. با کاهش واقعی دستمزدها و تورم بالا مواجه هستیم و سیاست ها آنطور که باید پیش نرفته و شاهد هستیم که عرضه و تقاضا نقطه تعادل بسیار بالایی را تشکیل داده است.
گودرزی خاطرنشان کرد: کارگران، کارمندان، بازنشستگان و معلمان با حقوق و دستمزد ناچیز و 12 میلیون جوان ایرانی که در شرف ازدواج هستند در شرایطی قرار می گیرند که مدت انتظار برای خرید خانه حداقل به 100 سال رسیده است. قدیمی و می توانند بخرند، آنها مسکن ندارند زیرا حقوق زیر خط فقر است.
افزایش تورم و کاهش قدرت خرید باعث رکود شده است
این فعال حوزه املاک تصریح کرد: از سوی دیگر از دو جهت شکاف ایجاد شده است: از یک سو تورم افسارگسیخته املاک و از سوی دیگر کاهش قدرت خرید مردم که موجب رکود در املاک شده است. بازار. .
گودرزی در پاسخ به این سوال که چه زمانی سرمایه گذاری های جدید در ساخت و ساز وارد می شود، تصریح کرد: زمانی که نرخ ها و سفته بازی در این بازار به صفر می رسد، سرمایه ها نیز وارد این حوزه می شود، اما در حال حاضر سفته بازی در این بازار همچنان جذاب است و ساخت و ساز برای سازندگان به صرفه نیست و کنترل قیمت ها با ابزارهای مالی و مالی به گونه ای که برای بازرگانان مقرون به صرفه نباشد ضروری است.
با بدترین نوع وام ها در کشور مواجه هستیم.
وی با بیان اینکه برای افزایش تحرک در ساخت و ساز باید سیاست هایی اجرا شود، افزود: پرداخت تسهیلات آسان یکی از آن سیاست هاست در حالی که امروز وام هایی که به حوزه املاک اعطا می شود وام های معضلی است که گرهی در بازار مسکن باز نمی کند.
گدرزی با بیان اینکه با بدترین نوع وام در کشور مواجه هستیم، تصریح کرد: یکی از بدترین مدل ها برای پرداخت وام مسکن در ایران استفاده می شود که در هیچ جای دنیا از آن استفاده نمی شود، تصریح کرد: یک چهارم وام مسکن وثیقه گرفته می شود. قبل از پرداخت وام بسیار عجیب است که پرداخت نمی کنند و بقیه وام را مشمول سود 23 درصدی می کنند و حتی وامی را که هنوز پرداخت نکرده اند.
کاستی ها در بخش املاک و مستغلات عمدی هستند
این فعال مسکن افزود: موضوع دیگر مربوط به موضوع آزادسازی اراضی است زیرا همه مردم این کشور حق دارند از منابع طبیعی این کشور استفاده کنند بدون اینکه به سهم نسل های آینده آسیبی وارد شود، اما امروز شاهد هستیم که کمبود در بخش املاک و مستغلات عمدی است و باعث نارضایتی می شود.
گودرزی ادامه داد: اینکه کشوری با وسعت و ظرفیت ایران زمین کم داشته باشد قابل قبول نیست و سوال اینجاست که چرا باید 60 تا 70 درصد هزینه ساخت مسکن مربوط به قیمت زمین باشد.
این فعال حوزه مسکن خاطرنشان کرد: در حوزه مسکن در کشور هیچ کمبودی وجود ندارد، از نظر نیروی کار، زمین، مصالح ساختمانی و … مشکلی وجود ندارد، اما متاسفانه قیمت ها در این حوزه رها شده است. و هیچ قانونی وجود نداشته است. در صنعت ساختمان و مسکن ایران با فقر قانونی جدی مواجه هستیم.
بافت قدیمی شهر دارای قراردادهای غیررسمی است.
گودرزی در پاسخ به این سوال که چرا حجم ساخت و ساز در تهران نسبت به سایر شهرها کاهش یافته است، افزود: قیمت ها در تهران افزایش چشمگیری داشته و متاسفانه پایتخت به جهنمی برای کارگران و کارمندان تبدیل شده است و ساخت و ساز در این بخش اشباع شده، در حالی که بخش هایی که بافت فرسوده محسوب می شوند، به دلیل وجود منازل قدیمی در این مناطق، به دلیل داشتن قراردادهای غیررسمی، مشمول دریافت تسهیلات نمی شوند.
وی افزود: تا زمانی که این مشکلات برطرف نشود، هیچ بانکی حاضر به پرداخت وام به این بافت های مخروبه نیست، البته قراردادهای غیررسمی به راحتی قابل تغییر نیستند، زیرا بحث ارث و طرح های عمرانی شهرداری و هزینه ها و عوارض شهرداری هاست. در این زمینه نیز گفته می شود که برای آنها طاقت فرسا بوده و به صرفه نیست.
شرایط زندگی در تهران به شدت بد شده است.
گودرزی خاطرنشان کرد: این روزها شرایط زندگی در تهران به شدت بد شده است و حتی در مناطق مرفه به ویژه منطقه یک با ترافیک سنگین مواجه هستیم که روحیه جامعه را مختل کرده و کیفیت زندگی را به شدت پایین آورده است. در تهران کار و زندگی مشکل ساز شده است.
این فعال مسکن اضافه کرد: این روزها بسیاری از ثروتمندان تهرانی به شهرهای اطراف تهران که ترافیک کمتر و هوای بهتری دارند کوچ کرده اند.
وی گفت: زمانی که ساختمانی توسط انبوه ساز ساخته می شود به قصد فروش و کسب سود بیشتر است اما شاهدیم که قیمت ها به حدی افزایش یافته که مدت انتظار برای فروش این ملک تبدیل شده است. زمان و کارایی اقتصادی زیادی نیز از دست می رود.
منبع رکنا