اخبار اقتصادی _ مدیرعامل مرکز مبادله و رئیس کل بانک مرکزی از انتشار اوراق آتی و سلف ارز در آینده خبر دادند.
به گزارش اخبار اقتصادی به نقل از همشهری آنلاین، بعد دو دهه تلاش بالاخره مکانیزم های اجرایی مرکزی برای ساماندهی بازار طلا و ارز در حال شکل گیری است به طوری که امروز مرکز مبادله ارز و طلا که در واقع با ایده تاسیس بورس ارز شکل گرفته است، نخستین اوراق مرابحه ارزی را در ایران منتشر کرد و از توسعه اوراق مبتنی بر ارز در آینده نزدیک خبر داد.
پیش از این دو بار به صورت موردی، مشابه چنین اوراقی در کشور های انگلیس و ترکیه توسط ایران منتشر شده است که انتشار آنها تداوم نداشته است، اما این برای نخستین بار است که اوراق ارزی در داخل ایران منتشر می شود و برآورد می شود از این پس معاملات کاغذی ارز از طریق انتشار انواع اوراق شتاب بیشتری بگیرد.
قرار است از فردا پذیره نویسی ۲۰۰ میلیون یورو اوراق مرابحه ارزی برای شرکت گاز بید بلند آغاز شود. قرار است این اوراق با سود سالانه ۶ درصد در دو مرحله و هر کدام به ارزش ١٠٠ میلیون یورویی پذیره نویسی شود.
شرکت گاز بید بلند در تلاش است با این منابع پروژه گازهای فلر یا مشغل را جمع آوری کند. این نخستین گام عملی مرکز مبادله برای اوراق بهادار سازی ارز است و به نوعی اعلام موجودیت بورس به حساب می آید.
توسعه معاملات کاغذی
برهمین اساس روز گذشته علی سعیدی مدیر عامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران در آیین رونمایی از اوراق مرابحه ارزی از توسعه بیشتر معاملات کاغذی ارز خبر داد و گفت: یکی از وظایف مرکز مبادله که مدیریت ریسک است به همین منظور مجموعهای از قراردادها از جمله قراردادهای مشتقات ارزی مثل پیمان آتی، تاخت یا سوآپ و سلف در آینده به خدمات این مرکز اضافه خواهد شد.
رئیس کل بانک مرکزی نیز که در این در آیین حضور داشت این موضوع را تایید کرد و گفت: استفاده از ابزار سوآپ را در مرکز مباده فعال کردهایم.در ماههای اخیر با استفاده از این ابزار ارزهای دیگر نیز تامین شده است. برای مثال یوان را به درهم سوآپ کردهایم. امروز آنقدر در مرکز مبادله درهم عرضه میشود که خریداری برای آن وجود ندارد.
محمدرضا فرزین ادامه داد: قصد داریم ابزار پرکاربرد سلف را در مرکز مبادله ایران، فعال کنیم. از ابزار فوروارد (پیمان آتی) و فیوچر(قرارداد آتی) نیز در این مرکز استفاده میکنیم تا ریسک فعال اقتصادی را پوشش دهیم البته در کنار این ابزار سیستم پوشش بیمهای نیز باید وجود داشته باشد و برای این کار از صندوق تثبیت استفاده میکنیم. به بیان ساده ریسک نوسانات نرخ ارز را با ابزارهای ارزی پوشش خواهیم داد.
او تصریح کرد: برای ایجاد تثبیت در متغیرهای کلان اقتصادی سیاست تثبیت را در پیش گرفتیم. مرکز مبادله نیز به همین منظور ایجاد شد و برنامه آینده بانک مرکزی در چارچوب سیاستهای ارزی کشور از این مرکز دنبال میشود.
فرزین گفت: از ابتدا سیاست تثبیت را راهبرد بانک مرکزی در قبال تثبیت اقتصادی عنوان کردیم و از ابتدا اعلام کردیم که سیاستهای اصلی ما از طریق مرکز مبادله اجرا میشود. سامانهها و تابلوهای این مرکز با تلاشهایی که در ماههای اخیر انجام شد تکمیل شده و آثار مثبت مرکز مبادله را با اثرات فزاینده مثبت در اقتصاد ایران خواهیم.
منبع شفقنا