به گزارش اخبار اقتصادی، موضوع رفع نارضایتی بانک ها در دولت جدید با حضور رئیس جمهور، وزیر اقتصاد و همچنین رئیس جمهور مطرح شد. بانک مرکزی مورد تأکید و توجه قرار گرفته و از نظر آنها ادامه آن قابل قبول نیست و باید به آن رسیدگی شود. بنابراین همه نهادهای ذیربط باید در حل این مشکل کمک کنند.
اواخر سال گذشته پرونده سه بانک نتراز در دستور کار بانک مرکزی قرار گرفت و پس از تشکیل جلسه این سه نهاد، معاون نظارتی بانک مرکزی تصمیم به انحلال دو موسسه اعتباری توسعه ای کاسپین و نیز گرفت. ادغام موسسه اعتباری نور با بانک ملی.
چالش بانک های غیر فعال یکی از معضلاتی است که متولی سیاست پولی همواره در تلاش برای حل آن است، به همین دلیل رئیس کل بانک مرکزی از ابتدای سال بر لزوم اصلاح بانک های غیر فعال تاکید کرد و گفت: که بانک های غیر فعال شش ماه فرصت دارند تا مشکل اصلی خود را حل کنند که بر شاخص های کلان اقتصادی اثر نامطلوبی دارد.
به گفته محمدرضا فرزین، اگر بانکی همیشه ناراضی باشد و در عین حال بخواهد به فعالیت خود ادامه دهد، باید تکلیف آن مشخص و آن بانک منحل شود.
این در حالی است که رئیس کل بانک مرکزی می گوید اگر بتوانیم بانکی را اصلاح یا احیا کنیم، قطعا آن را تصفیه نمی کنیم. زیرا انحلال بانک ها هزینه بر است و آخرین گزینه ای است که مدیریت نظام بانکی کشور به سمت آن پیش می رود.
بانک مرکزی به عنوان مهم ترین رکن نظارتی شبکه بانکی و موسسات اعتباری کشور در سال جدید به طور جدی بر بانک ها و موسسات معوق تمرکز دارد. در قانون جدید بانک مرکزی اختیارات بیشتری برای کنترل و نظارت بر شبکه بانکی به هیات عالی و معاونت نظارتی بانک مرکزی اعطا شده است. ماده 8 قانون جدید بانک مرکزی هدف اصلی را تثبیت قیمت ها و حفظ سلامت بانک ها تعریف کرده است.
در فصل چهارم و پنجم قانون جدید تاکید شده است که معاونت مقررات و نظارت باید زیرساخت های اطلاعاتی را برای گسترش چتر نظارتی بر شبکه بانکی کشور فراهم کند. همچنین در فصل پنجم تاکید شده است که بازیگران جدیدی مانند «هیئت بدوی انتظامی و تجدیدنظر» وجود دارند که با کمک معاونت مقررات و نظارت بانک مرکزی میتوانند به مؤسسات متخلف مراجعه کنند. ممکن است در سیستم تامین مالی اختلال ایجاد کند و قیمت ها را تثبیت کند، تصمیمات سریعتر و قاطع تری بگیرد.
باید دید تاثیر قانون جدید بانکی بر نظام بانکی کشور چه خواهد بود، اما آنچه مشخص است این است که نظام بانکی کشور تنها با ادغام یا احیای بانک ها قابل اصلاح و حرکت به سمت پیشرفت نیست. بی شک رفع عدم تعادل در بانک ها باید با اجرای صحیح قانون بانکداری و اصلاح کلی نظام بانکی کشور همراه باشد تا شاهد کاهش عدم تعادل در سیستم بانکی باشیم که ریشه در آن دارد. عدم تعادل در اقتصاد کشور
ابلاغ برنامه اصلاحی 8 بانک در آستانه انحلال
اوایل سال جاری، بانک مرکزی برنامه اصلاحی هشت بانک متخلف را به این بانک ها ابلاغ کرد. در همین راستا رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: اصلاح ترازنامه بانک ها در دستور کار قرار دارد، برنامه اصلاحی به هشت بانک ابلاغ شده و این برنامه تا حصول نتیجه به طور مستمر دنبال می شود.
به گفته وی، بدون شک در رابطه با بانک هایی که اصلاح نمی کنند، به سمت برنامه انحلال، ادغام یا تعلیق حرکت خواهیم کرد تا هزینه هایی که برای اقتصاد ایجاد شده کاهش یابد و دیگر اجازه ندهیم بی ضابطه باشد. بانک ها برای فعالیت و خلق پول غیر واقعی و عملکردی بیش از حد انتظار.
از سوی دیگر و به عقیده بسیاری از کارشناسان و ناظران اقتصادی، مشکل رفع نارضایتی بانک ها تنها با اصلاح ساختار ترازنامه بانک ها و اولتیماتوم بانک مرکزی حل نمی شود. زیرا بسیاری از ریشه های ناهماهنگی شبکه بانکی را می توان در مسائل برون زا جستجو کرد و نیازمند عزم جدی دولت، مجلس، بانک مرکزی و سایر نهادهای تاثیرگذار در اقتصاد کشور است و البته در این راستا بانک ها باید کسب و کار را فراموش کنید و به سمت کارآفرینی حرکت کنید و به تولید و سرمایه گذاری در این مسیر کمک کنید که در نهایت می تواند به اصلاح عدم تعادل بانک ها کمک کند.
بانک مرکزی اوایل سال جاری برنامه اصلاح 8 بانک غیرفعال را به این بانک ها ابلاغ کرد. رئیس کل بانک مرکزی در این خصوص تاکید کرد: پاکسازی ترازنامه بانک ها در دستور کار است و به 8 بانک برنامه اصلاحی ابلاغ شده است و این برنامه تا زمان به نتیجه رسیدن به طور مداوم پیگیری می شود. مردم نباید تحت تاثیر سرنوشت بانک های ورشکسته قرار بگیرند.
چندی پیش، مسعود مزیکیان در اولین مصاحبه تلویزیونی خود به عنوان رئیس جمهور به تشریح برخی از برنامه ها و اولویت های دولت چهاردهم از جمله مسائل اقتصادی پرداخت و با اشاره به مشکل نکول بانک ها و شبکه بانکی کشور، احتمال انحلال بانک ها را تشریح کرد. برخی از بانک های معوق و برنامه دولت برای حل این مشکل چهاردهم گفت که نکول بانک ها کاملا مشخص است اما دولت باید با بانک های معوق به گونه ای برخورد کند که مردم متضرر نشوند. به عنوان مثال، ما نمی توانیم ناگهان بانکی را که ورشکسته است، نقد کنیم. چون در این بین افرادی که در این بانک ها سرمایه گذاری کرده اند متضرر می شوند، می دانیم که نارضایتی وجود دارد، بانک های ناراضی را هم می شناسیم، اما برای حل این چالش باید روندی را طی کنیم که برای مردم مشکلی ایجاد نشود. .
طرح وزیر اقتصاد برای مشکل کمبود سرمایه بانکی
همچنین اخیراً عبداناصر همتی – وزیر امور اقتصادی و ثروت – به دو موضوع مهم بازار سرمایه و شبکه بانکی کشور اشاره کرده و از جمله اولویت های خود تلاش برای بازگرداندن اعتماد به بازار سرمایه و همچنین لزوم حل و فصل است. عدم تعادل شبکه بانکی و چالش کمبود سرمایه، بانک ها را به میدان آمد.
اسکندر وزارت اقتصاد می گوید: مشکل اصلی مشکل تورم مربوط به مشکل عدم تعادل بودجه و عدم تعادل بانکی است و تا زمانی که این مشکلات حل نشود، کنترل تورم دشوار خواهد بود، با این حال ما وظیفه داریم این کار را انجام دهیم. این کار و رسیدن به نتیجه برای رسیدن به آن.
به گفته وی، واقعیت این است که معضل اختلاف بانکی فعلا نمی تواند ادامه داشته باشد و باید به طور جدی برای آن فکر کرد. چاره ای جز برخورد با برخی بانک ها نداریم. زیرا با ادامه رویه نادرست حاکمیت اقتصادی به شکل کنونی، بانک ها به صندوق هایی تبدیل می شوند که تنها وظیفه آنها ارائه تسهیلات اعتباری خواهد بود.
همتی اخیرا در یک برنامه تلویزیونی نیز گفته است که امروز شاهد این هستیم که نارضایتی بانک ها بیش از حد افزایش یافته است. اخیرا شنیدم که عملیات رپو به 290 هزار میلیارد تومان رسیده است. امروز کفایت سرمایه برخی از بانک های بزرگ کشور منفی شده است. این در حالی است که امروز در دنیا اگر توان پرداخت بدهی بانکی به زیر هشت درصد برسد، آن بانک تعطیل می شود. اما از آنجایی که اکثر بانک های کشور دولتی هستند، از حمایت دولت راحت هستند. اما این بدان معنا نیست که بانک سرمایه کافی برای انجام عملیات بانکی ندارد و ما این مشکل جدی را در کشور داریم. اگر نتوانیم این مشکل را حل کنیم، فشار تورمی همچنان وجود دارد.
موضوع ناهماهنگی بین بانک ها فعلا نمی تواند ادامه داشته باشد و باید به آن فکر جدی کرد. چاره ای جز برخورد با برخی بانک ها نداریم. زیرا در صورت تداوم روال غلط فعلی حاکمیت اقتصادی، بانک ها به صندوق هایی تبدیل می شوند که تنها وظیفه آنها ارائه تسهیلات اعتباری خواهد بود.
رئیس کل بانک مرکزی در هفته های اخیر در همایش سالانه بانکداری اسلامی گفت: سال گذشته برنامه اصلاحی را به هشت بانک ارائه کردیم و به صورت ماهانه وضعیت این بانک ها را رصد و ارزیابی می کنیم. برخی از بانک ها با اجرای برنامه اصلاحی توانسته اند شاخص های بانکی خود را ارتقا دهند. اما همچنان نگرانی هایی در مورد برخی بانک ها وجود دارد.
به گفته وی، اصلاح نظام بانکی مستلزم کمک نظام اقتصادی کشور است و از آنجایی که بخشی از نارضایتی ها در نظام بانکی مربوط به بخش دولتی و برخی دیگر مربوط به وظایف مجلس است، همه نهادهای ذیربط باید در رفع این مشکلات کمک کنند. نارضایتی ها بنابراین و با توجه به تاکید ریاست جمهوری و وزیر اقتصاد بر موضوع عدم تعادل بانکی، به نظر می رسد برای رسیدگی به وضعیت نامتعادل شبکه بانکی کشور نیازمند عزمی جدید در دولت جدید هستیم؛ این امر موجب می شود تا در صورت عدم تعادل بانکی در دولت جدید تصمیم گیری شود. زیرا بانک مرکزی به تنهایی نمی تواند در رفع اختلافات ریشه ای در شبکه بانکی کشور موفق باشد و این امر مستلزم هماهنگی گسترده و عمیق در بخش های مدیریتی و سیاست گذاری اقتصاد کشور است.
ایسنا
منبع رکنا