به گزارش اخبار اقتصادی؛ تجمیع بدهی صنعت آب شیرین کن از دهه 1400 باعث شد که اعضای شورای گفتگو در آخرین جلسه خود به این نتیجه برسند که با لایحه بودجه سال 1402 پرداخت بدهی دولت به بخش خصوصی کمک می شود.
در این جلسه چالش های دیگر این صنعت از جمله «کاهش سطح سرمایه گذاری» در حوزه آب شیرین کن ها به دلیل «توجیه نبودن طرح ها»، «انباشت مطالبات سرمایه گذاران» در این صنعت مطرح شد. از سال 1400، «کاهش ردیف بودجه اعتبارات خرید تضمینی آب در سال جاری به 4 هزار و 250 میلیارد تومان»، «مشکل در بازپرداخت تسهیلات دریافتی از صندوق توسعه ملی به دلیل تغییر مبنای محاسبه نرخ ارز. و تغییر گروه کالایی تجهیزات لازم برای آب شیرین کن های گروه 21 تا 26 و قرار دادن آنها در کنار اقلام لوکس که باعث گرانی آنها می شود. تجهیزات وارداتی مورد نیاز این صنعت».
بر اساس گزارش اتاق بازرگانی ایران، آنچه در این جلسه افشا شد، بدهی وزارت نیرو به سرمایه گذاران این صنعت از 1400 تا پایان تیرماه سال جاری به 1800 میلیون تومان رسیده است و در از سوی دیگر، با توجه به تغییر گروه کالایی تجهیزات مورد نیاز صنعت آب شیرین کن و افزایش نرخ ارزی که برای واردات به این بخش می رود، این نگرانی وجود دارد که تا پایان تابستان امسال ، باید انبار تجهیزات این بخش را خالی ببینیم.
نکته دیگری که در این بین مورد ارزیابی قرار گرفت، عدم پذیرش بودجه پیشنهادی وزارت نیرو برای سال 1402 از سوی سازمان برنامه و بودجه است که به گفته نماینده وزارت نیرو برای پرداخت بدهی به سرمایه گذاران در نظر گرفته شده بود. انرژی. نیرو در این جلسه، سازمان برنامه و بودجه به دلیل برخورد نادرست خود با بحث آب شیرین کن ها، به اهمیت و نقش این صنعت در تامین آب شرب مناطق جنوبی ایران توجه کافی نکرد. به همین دلیل است که در تصمیم گیری چنین اشتباهی مرتکب شد.
از سوی دیگر، براساس گزارش ارائه شده در این جلسه، تخصیص های انجام شده تاکنون در این بخش کمتر از اعتبار و بالغ بر 900 میلیارد تومان است. سازمان برنامه در پاسخ به مکاتبات وزارت نیرو تاکید کرد که نرم کننده ها باید به سمت خود مدیریتی بروند و از گروه کالاهای خرید تضمینی حذف شوند.
نه بانک مرکزی و نه وزارت صنعت، معدن و تجارت مسئولیت تغییر گروه کالایی تجهیزات مورد نیاز صنعت آب شیرین کن از گروه 21 به 26 را بر عهده نگرفتند و این رویه با اعتراض جدی فعالان بخش خصوصی نیز مواجه شد. انتظار بخش خصوصی این است که دولت مسئولیت ها و اختیارات خود را بشناسد و اجرا کند.
این در حالی است که به گفته فعالان صنعت شیرین سازی آب، دروازه بان اصلی این بخش، وزارت نیرو است. این مشکلات باید مستقیماً توسط وزیر نیرو پیگیری شود. اگر محاسبات وزیر نیرو عددی را نشان دهد که متولی تخصصی این معاونت است، نباید توسط سازمان برنامه آسیب دیده وارد شود. از سوی دیگر انتظار می رود هرگونه تغییر در سیاست ها که در این صنعت چالش ایجاد کند، از سوی وزیر نیرو پیگیری شود.
در نهایت با توجه به آنچه در این جلسه ذکر شد، اعضای کارگروه به این نتیجه رسیدند که صنعت شیرین سازی آب نیازمند آیین نامه مستقلی است که در آن روش تامین مالی و مدل های قابل اجرا تعریف و مشخص شود. به همین دلیل مقرر شد برای رفع مشکلات ریشه ای این بند، پیش نویس آیین نامه ای تهیه و به تصویب وزارت نیرو و انجمن مربوطه و سایر نهادهای ذیربط برسد.
از سوی دیگر، وزارت نیرو برای رفع مشکلات موجود تصمیم گرفت با سازمان برنامه و بودجه مکاتبه کند که آیا امکان استفاده از ظرفیت بند (ب) تبصره 5 برای پرداخت اقساط سرمایه گذاران وجود دارد یا خیر. . مطالبات دولت یا نه همین مکاتبات توسط دبیرخانه شورای گفتگو با مرکز بدهی وزارت اقتصاد انجام می شود.
همچنین مقرر شد از ظرفیت طرح اصلاح بودجه 1402 به نحوی استفاده شود که وزارت نیرو با هماهنگی جلسه ای با اعضای کمیسیون تلفیق مجلس و با حضور بخش خصوصی و سازمان برنامه و بودجه تشکیل جلسه دهد. ، جایی که مکانیزمی برای پرداخت بدهی های دولت با سرمایه گذاران در صنعت شیرین سازی آب تعریف می کند. پیشنهاد شد در این جلسه موضوع تسویه بدهی مطرح و مطرح شود.
منبع: اکوایران