به گزارش اخبار اقتصادی، علیرغم مخالفت فعالان اقتصادی و کارشناسان تجاری، سال گذشته دولت لایحه تشکیل وزارت بازرگانی را به مجلس فرستاد. لایحه ای که کارشناسان مرکز پژوهش های اتاق ایران می گویند ایرادات زیادی داشت. به گفته آنها این لایحه دارای 10 ابهام عمده است. اما این لایحه در ۲۲ اردیبهشت ماه سال جاری در مجلس به تصویب رسید و امروز یکشنبه نمایندگان مجلس پس از بررسی کلیات لایحه دو فوریتی «تاسیس وزارت بازرگانی» آن را به تصویب رساندند.

در ابتدای بررسی این لایحه موافقان و مخالفان نظرات خود را اعلام کردند. کلیات لایحه سپس با 129 رای موافق، 101 رای مخالف و 4 رای ممتنع از مجموع 238 رای ماخوذه در مجلس تصویب شد.

نظر مخالفان

در کنار انتقاد فعالان بخش خصوصی از تشکیل وزارت بازرگانی، کارشناسان حوزه بازرگانی نیز از این سیاست انتقاد کردند. اما الله افخمی راد، رئیس سابق سازمان توسعه تجارت پیشتر در این باره به «اکو ایران» گفته بود که ایجاد وزارت بازرگانی مانع بزرگی در مسیر اصلاحات اقتصادی است. فعال کردن مجدد وزارت بازرگانی یک خطای راهبردی است.

وی تاکید می کند: اگر دولت اصلاحات اقتصادی را دنبال کند در گام اول باید از ایجاد وزارت بازرگانی پرهیز کرد. اگر وزارت بازرگانی را تأسیس کنند تا 10-15 سال دیگر کشور دوباره گرفتار سیستم تعیین قیمت بر اساس نظر دستگاه های دولتی می شود و این مانع سرمایه گذاری می شود.

اما مخالفان در مجلس چه گفتند؟ در جریان بررسی کلیات لایحه تشکیل وزارت بازرگانی، ابوالفضل ابوترابی، عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور به عنوان مخالف اول گفت: در دولت قبل موضوع وزارت بازرگانی بود. 4 بار مطرح شد اما مجلس دهم با آن مخالفت کرد». انتظار می رود مجلس امروز در این مورد اختلاف نظر داشته باشد.

وی افزود: ما بیشترین ادغام و ادغام وزارتخانه ها را داشته ایم زیرا به نام اصلاح ساختار به دنبال ادغام و ادغام هستیم اما این بازی اسم و عناوین است و نیازی به ادغام و ادغام برای بهبود نیست. اهمیت دارد.” .

ابوترابی تفکیک وزارت بازرگانی را اشتباه دانست و گفت: ۵ سال طول می کشد تا وزارت بازرگانی جدا شود و برآورد مرکز تحقیقات نیز حاکی از آن است که برای تفکیک ۵ میلیارد تومان نیاز است. از سوی دیگر تفکیک وزارت کشور مغایر با قانون برنامه ششم و مستلزم دو سوم آرای نمایندگان است.

در ادامه روح الله ایزدخواه عضو کمیسیون صنایع و معادن به عنوان دومین مخالف کلی گفت: با این شرایط وزارت صنعت، معدن و تجارت تاکنون 7 بار و در بسیاری از کشورها ادغام و تفکیک شده است. تجارت، تولید، بازرگانی و حتی اقتصاد در یک وزارتخانه است ادغام در سیاست های اقتصادی.

وی ادامه داد: با ایجاد وزارت بازرگانی هر بار که بحث تنظیم بازار را پیگیری می کنیم قطعاً می گویند تفکیک می کنند; از طرفی وقتی وزارت حراست پولی برای تغییر سیگنال ندارد، هزینه جدایی وزارت بازرگانی از حراست چگونه پرداخت می شود؟

عبدالناصر درخشان، عضو کمیسیون صنایع و معادن به عنوان سومین و آخرین مخالف کلیات گفت: این سیزدهمین پیشنهاد ادغام و تفکیک در کشور ما است. تفکیک وزارت بازرگانی و صنایع برای مهار تورم مسیر اشتباهی است زیرا برای مدیریت تورم باید به بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه مراجعه کرد.

وی گفت: بانک مرکزی برای رفع مشکلات بانک ها اقدام به چاپ پول می کند و ارز کشور 34 درصد افزایش یافته است. برای انضباط مالی باید درآمد واقعی داشته باشیم. رای موافق به تشکیل وزارت بازرگانی یک خطای تاریخی است و مجلس انقلاب به سمت آن خطا نمی رود.

حامیان تشکیل وزارت بازرگانی

به گزارش ایسنا، فتح الله توسلی، یکی از اعضای کمیسیون اقتصادی به عنوان اولین حامی کلی گفت: تشکیل این وزارتخانه از اهمیت بالایی برخوردار است. بر اساس گزارش گمرک مبادلات تجاری با 15 کشور همسایه در سال 1401، 6 میلیارد و 900 میلیون دلار از ترکیه شامل روغن تخمه آفتابگردان، جو، تراکتور، سویا، روغن سویا خام وارد شده است، اما چرا، وقتی امکان تولید وجود دارد، چه می شود. در کشور؟ ?باید وارداتی باشد، وظیفه وزارت جهاد کشاورزی چیست؟

وی ادامه داد: وظایفی به وزارت جهاد کشاورزی واگذار شده که ربطی به وظیفه این وزارتخانه ندارد و همین وضعیت در مورد وزارت صلح نیز وجود دارد، در این شرایط بازار وضعیت خوبی ندارد و وضعیت مناسبی ندارد. دروازه بان برای کنترل بازار چه کسی باید بر تنظیم بازار نظارت کند؟ اینها نشان می دهد که تشکیل وزارت بازرگانی یک ضرورت است.

محمدرضا صباغیان، عضو کمیسیون شوراها به عنوان دومین اجماع عمومی، بر عدم انجام وظایف ذاتی وزارت صمت به درستی تاکید کرد و گفت: دولت قبلی و فعلی موضوع تشکیل این وزارت صمت را مطرح کرده اند. . امور منزل. وزارت بازرگانی باید تشکیل شود تا به وضعیت آشفته کنونی پایان دهد. برخی افراد با نفوذ و درآمد کنترل واردات را به دست می گیرند و اقلامی را وارد می کنند که نیازی به واردات نداریم و امکان تولید آنها در داخل وجود دارد.

وی ادامه داد: وضعیت اسفباری در بازار حاکم است که نمونه بارز آن نوسانات قیمت لبنیات و مرغ است و هیچ ارگانی پاسخگو نیست و فقط ضعیفان از بین می روند.

علی اکبر کریمی یکی دیگر از اعضای کمیسیون صنایع و معادن نیز به عنوان سومین و آخرین حامی کلی گفت: باید وزارتخانه مشخصی برای تجارت و بازرگانی وجود داشته باشد. متولی مشخصی برای تنظیم بازار وجود ندارد و ما هر محصولی را مصادره می کنیم، وزارت جهاد کشاورزی سلب اختیار و وزارت حراست این موضوع را تکذیب می کند. باید مدیریت واحد و مسئولانه ای وجود داشته باشد.

وی با بیان اینکه وزارت بازرگانی باید بستر صادرات باشد، افزود: اولویت و دغدغه مردم کنترل تورم و تورم است و کنترل بازار نیاز به متولی دارد. اگر وزارت بازرگانی تشکیل شود این ساختارها هم ایجاد می شود و می تواند بازار را تنظیم و کنترل کند و شاهد تشکیلات در بازار باشیم.