اجازه نداشتم فساد چای دبش را در صدا و سیما افشا کنم!/ ماجرای حراج چای آلوده توسط بانک دولتی
خبرآنلاین به نقل از آفتاب نیوز، رئیس جمهور گفت: ابهامات درباره پرونده ۳.۷ میلیارد دلاری چای دبش هر روز بیشتر می شود. قضایی وی اعلام کرد که در حال حاضر از بین 60 مقام مسئول از سوی دولت برکنار شده و به این مقام منصوب نشده است. معاون اجرایی رئیس جمهور در سخنانی با بیان اینکه فردین فرزین رئیس کل بانک مرکزی 12 روز پس از انتصاب از تخلف تخصیص ارز در پرونده چای دبش جلوگیری کرد، گفت: پس چرا علی صالح آبادی، رئیس سابق بانک مرکزی به عنوان سفیر در سفارت قطر منصوب شد؟
رئیس سازمان بازرسی پیش از این در تشریح سایر جزئیات این پرونده گفته بود: واردکننده چای دبش چای ایرانی درجه دو با چای کنیا مخلوط و دوباره وارد کشور شد. با توجه به اینکه قیمت چای کنیا تنها ۲ دلار و قیمت چای صادراتی ایرانی بالاست، این ابهام را با رئیس اتحادیه بزرگ تولیدکنندگان چای شمال کشور در میان گذاشتیم.
فرشید محبی، مدیرعامل اتحادیه تولیدکنندگان چای شمال در پاسخ به پرسشهایی گفت: متاسفانه بیتفاوتی نسبت به چای ایرانی و تولید داخلی زیاد است و ما بهعنوان نماینده 55 هزار چایساز و فعال ملی در تولید چای هستیم. ما همواره پیگیر مشکلات این حوزه بوده ایم، شاید لازم به ذکر است که در همایش حمایت از تولیدکنندگان چای ملی در زمان وزارت آقای ساداتی نژاد بسته هدیه ای به میهمانان اهدا شد که وقتی این بسته را بررسی کردیم دیدیم که به عنوان هدیه چای خارجی توزیع شد.همه موسسات و سازمان هایی که ما گاهی اوقات به آنها مراجعه می کنیم اغلب مصرف کننده چای خارجی هستند و حتی یک سازمان دولتی هم نیست که یک کیلو چای از تولیدکنندگان چای ایرانی، همه جایگاه ها خریداری کند. و متروی تهران پر از تبلیغات چای خارجی است.
جزئیات جدید پرونده فساد چای دبش
وی افزود: موضوع چای دبش و تخصیص عجیب ارز اخیرا بازتاب گسترده ای در رسانه ها داشت اما چند ماه پیش دبیرخانه ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی متذکر شد که فلان برند مبلغ هنگفتی دریافت کرده است. ارزی بعد از اطلاع از این موضوع به برنامه تلویزیونی شبکه آموزش دعوت شدم و به محض اینکه خواستم در مورد موضوع صحبت کنم، برنامه به شکل عجیبی قطع شد. حالا من نمی دانم. عده ای گفتند وزارت جهاد کشاورزی حامی این برنامه بوده و ظاهرا صلاح نمی دانستند در این باره صحبت کنند. عذرخواهی کردند و گفتند حتما جلسه بعدی را برگزار می کنیم اما این جلسه هیچ وقت نشد. متأسفانه به طور کلی کسانی که سرنوشت چای کشور را رقم می زنند، واردکننده هستند و نه تولیدکننده. ما همواره موظف بوده ایم که نماینده تولیدکنندگان چای کشور، نماینده کارخانه چای کشور، رئیس سازمان چای و مدیر صندوق توسعه حمایت از صنعت چای در جلسات در تصمیم گیری ها حضور داشته باشند. اینطور نیست که واردکننده چای مانند صاحب برند دبش اینقدر نفوذ داشته باشد. به هر حال نمی توان منکر این شد که صاحب چای دبش با همکاری برخی دولتمردان و وزیر جهاد چنین مبلغ هنگفتی را دریافت کرده است. کشاورزی و رئیس وقت بانک مرکزی در کنار گمرک. کشور باید پاسخگوی پرونده چای دبش باشد. گمرک وظیفه کنترل و نظارت را دارد. وزارت جهاد کشاورزی و بانک مرکزی هم ارز اختصاص دادند، نهادهای نظارتی هم باید به این موضوع پاسخ دهند به جای اینکه واردکنندگان نامه بنویسند و بعد حل شود.
پشت صحنه تجارت آلوده چای کشور
محبی با اشاره به صحبت های مسئولان درباره واردات مجدد چای ایرانی برند دبش، گفت: بله! مسئولان اعلام کردند که این برند چای ایرانی را با چای خارجی مخلوط کرده و دوباره وارد کشور شده است. در توضیح باید بگویم چای باکیفیت ایرانی اگر صادر شود قیمت مناسبی دارد بنابراین واردات مجدد آن توجیه اقتصادی ندارد، همان چایی که در کارخانه اینجا در ایران مثلا 150 هزار تومان فروخته می شود. ، یک پدیده در کشور ما وجود دارد. نام چای سنواتی این چای قدیمی و قدیمی است که به هر دلیلی در انبارها می ماند و تاریخ انقضای آن می گذرد. به عنوان مثال، یکی از بانک های دولتی به جای وثیقه، چای از کشاورزان چای پذیرفت و آن را در انبار پلمپ کرد. استفاده از چای ذخیره شده این چای را با قیمت پایین به حراج گذاشت، این نوع چای سال هاست که شهرت دارد و اصلا مصرف خوراکی ندارد و فقط باید پس از طی مراحلی برای مصارف صنعتی استفاده شود، مثلا وجود از ضایعات موش و مواد سرطان زا در آزمایشات، وجود آنها در مورد مصرف الکل ثابت شده است، در نهایت با کمال تعجب می بینیم که مثلاً چای سنواتی با نرخ تقریباً 16000 تومان در هر کیلو خریداری می شود و به کشورهایی مانند صادر می شود. تاجیکستان، روسیه یا افغانستان، اگرچه این کشورها صنعت بهره برداری صنعتی پیچیده ای ندارند، اما از این نوع چای هستند. چندی پیش از خروج چند ظروف چای کهنه از لنگرود و صومعه سرا جلوگیری شد، اما تجارت مشکوک و مشکوک آنها همچنان ادامه دارد، بالاخره شنیدیم عده ای با صادرات جعلی آن را دوباره وارد چرخه مصرف کشور کردند. و می گویند با چای خارجی مخلوط می کنند
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان چای همچنین گفت: برای ترویج چای داخلی تعرفه چای در کشورهایی مانند ترکیه گاهی به 150 درصد می رسد اما در ایران تعرفه واردات را از 20 درصد به 5 درصد کاهش دادند، بنابراین به عنوان یکی از بزرگترین کارخانه های چای کشور برای پرداخت مطالبات تولیدکنندگان چای با انواع مشکلات مواجه هستیم، گاهی مجبور می شویم هر کیلو چای را که قیمت آن 75 هزار تومان است را به قیمت 45 هزار تومان در راهرو بفروشیم. به ازای هر کیلو، تا چک را به تولیدکننده چای منتقل کنیم. آنها به تمام دردهای تهیه کننده پاسخ دادند.
منبع رکنا