• امروز : یکشنبه, ۲ دی , ۱۴۰۳
  • برابر با : Sunday - 22 December - 2024
2

تکلیف 6 میلیارد دلار بلوکه شده چه می شود؟

  • کد خبر : 44857
  • ۱۲ مهر ۱۴۰۳ - ۲۱:۲۹
تکلیف 6 میلیارد دلار بلوکه شده چه می شود؟

سخنگوی دولت در خصوص اهداف سفر رئیس جمهور به قطر به اکوایران گفت: هدف از این سفر ایجاد گشایش های اقتصادی است. اخبار اقتصادی، یکی از مواردی که رسانه ها قبل از سفر سعی در شفاف سازی آن داشتند بحث بلوکه شدن پول ایران در قطر بود. در این گزارش نگاهی به تاریخچه این پول و جدیدترین اطلاعات موجود در مورد آن انداخته ایم.

فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت چهاردهم دیروز ۲۰ مهرماه در پاسخ به خبرنگار اکو ایران درباره سفر رئیس جمهور به قطر و اینکه آیا در قطر بلوکه کرده ایم یا نه هدف از این سفر ایجاد گشایش های اقتصادی است. . که امیدوارند تاثیر مثبتی بر معیشت مردم داشته باشند.

اخبار مرتبط

رمزگشایی سخنگوی دولت از اهداف سفر مسعود مزیکیان به قطر/ آیا قفل پول های بلوکه شده ایران باز می شود؟

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، هدف از سفر رئیس جمهور به قطر را ایجاد گشایش های اقتصادی و ارتقای سطح زندگی مردم دانست.

این در حالی است که در بازدید و رایزنی های مسعود البادزیکیان و هیئت همراه وی در قطر، پول بلوکه شده مطرح نشد.

مقامات ارشد ایران و قطر شش سند و یادداشت تفاهم همکاری در بخش‌های مختلف اقتصادی و تجاری، فرهنگی، آموزشی و ورزشی امضا کردند.

اخبار مرتبط

اولین روز سفر رئیس جمهور به قطر/ پزشکان: اگر اسرائیل اشتباه کند، ایران پاسخ قوی تری خواهد داد.

اولین روز سفر رئیس جمهور به قطر/ پزشکان: اگر اسرائیل اشتباه کند، ایران پاسخ قوی تری خواهد داد.

این پزشک در اولین روز سفر خود به قطر با مقامات این کشور، وزیر خارجه عربستان و رئیس دفتر سیاسی حماس گفتگو کرد.

ادعای بلومبرگ: پول های بلوکه شده ایران در قطر منبع تجهیزات گروه های مقاومت است

سال 1402 بود که بلومبرگ مدعی شد که 6 میلیارد دلار دارایی آزاد شده از ایران در کانون انتقادات جو بایدن قرار گرفته و عده ای سعی در مسدود کردن او دارند. سابقه این انتقاد به ادعایی برمی گردد که در اولین ساعات حمله حماس به اسرائیل و تاکید بر نقش ایران در این حمله مطرح شد.

از آن زمان، برخی از جمهوری خواهان بار دیگر این موضوع را برای انتقاد از رقبای دموکرات خود مطرح کردند. آنها اعلام کردند که پولی که دولت آمریکا در قرارداد اخیر خود با ایران به قطر واریز کرده است قطعاً به منابعی برای تجهیز و تقویت گروه های مقاومت تبدیل خواهد شد.

ماجرای دلارهای بلوکه شده از کجا شروع شد؟

آزادی 7 میلیارد دلار بلوکه شده در کره جنوبی ابتدا توسط عبدالناصر همتی، رئیس وقت بانک مرکزی ایران اعلام شد و پس از آن نیز بارها توسط مقامات تکرار شد.

ابتدا قرار بود این پول صرف لوازم یدکی خودرو و لوازم خانگی شود اما اجرایی نشد و بحث خرید واکسن و داروی کرونا مطرح شد.

دسامبر 1999 بود که ایران یک نفتکش متعلق به کره جنوبی را برای پاسخ به محاصره ارزهای نفتی توقیف کرد. علی ربیعی، سخنگوی دولت وقت در واکنش به این اقدام نیروی دریایی سپاه گفت: اگر کسی آدم ربا است، این دولت کره جنوبی است که ما را به بهانه های واهی بیش از هفت میلیارد دلار گروگان گرفته است. .

پس از این حادثه در فروردین 1400، ایران با آزادی خدمه و کشتی توقیف شده در ازای آزادی 7 میلیارد دلار موافقت کرد، وعده ای که مقامات کره ای به آن عمل نکردند.

در نهایت مقرر شد منابع ارزی ایران در کره جنوبی پس از انتقال به حسابی در سوئیس و تبدیل به یورو، به حساب بانک مرکزی در قطر واریز شود تا در ازای این پول، پنج نفر آمریکایی زندانیان آزاد خواهند شد.

مقامات آمریکایی درباره این پول اعلام کردند که دلارهای ایرانی بلوکه شده در کره جنوبی به ایران بازگردانده نمی شود و فقط برای اهداف بشردوستانه در حساب بانکی قطر برای ایران نگهداری می شود.

اظهارات فرزین در مورد پول بلوکه شده

چهارم خرداد 1402 بود که محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی به قطر سفر کرد تا علاوه بر تحکیم روابط با این کشور، روند آزادسازی پول های بلوکه شده ایران را تسریع بخشد.

در اواسط مرداد 1402 محمدرضا فرزین در حساب توئیتری خود از آزادسازی تمامی منابع ارزی ایران در کره جنوبی خبر داد و گفت که این منابع در قالب پرداخت های بانکی برای خرید کالاهای غیرمجاز استفاده می شود.

همانطور که رئیس کل بانک مرکزی نوشت: حدود 7 میلیارد دلار از منابع ارزی کشورمان در اواخر دهه 90 به صورت وون (پول ملی کره جنوبی) در بانک های کره جنوبی واریز شد و سودی دریافت نکرد. حتی در این سال ها به دلیل کاهش برابری وون با دلار، نزدیک به یک میلیارد دلار دچار کاهش ارزش برابری شد.

فرزین مدعی شده بود «با پیگیری های فنی و دیپلماسی موفق، تمامی منابع ارزی مصادره شده از ایران در کره جنوبی آزاد و هزینه های تبدیل واحد پولی این کشور از وون به یورو نیز توسط کشور ثلاث پذیرفته شد».

همانطور که رئیس کل بانک مرکزی در این توئیت تاکید کرد: به زودی تمامی این منابع به یورو به حساب شش بانک ایرانی در قطر واریز و به عنوان پرداخت بانکی برای خرید کالاهای غیرتحریمی مورد استفاده قرار خواهد گرفت. مابقی این منابع در صورت سپرده گذاری مشمول دریافت سود بانکی خواهد بود.

اما پس از این اظهارات، خبر جدیدی از نحوه مصرف دلارهای ایران در قطر منتشر نشد و مشخص نشد که آیا این پول تماماً در اختیار بانک مرکزی ایران بوده است یا خیر. آیا این 6 میلیارد دلار صرف واردات کالاهای غیرتحریمی مانند دارو شده است و آیا در سایر هزینه ها صرفه جویی در ارز موجود شده است؟ هیچکس پاسخ دقیقی برای این سوال ندارد، در سفر اخیر خبری در این زمینه منتشر نشده است.

منبع اکو ایران

لینک کوتاه : https://akhbareghtesadi.com/?p=44857

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.