دبیر انجمن صرافان در گفتگو با اکوایران در پاسخ به اینکه برخی معتقدند بانک مرکزی با راه اندازی این سامانه ها عملا وارد عرصه فعالیت های ارزی شده است و در حال حاضر با توجه به اینکه بانک مرکزی بیشتر وظایف خود را انجام می دهد، گفت: ، صرافی ها چه کار می کنند؟، آیا کاری انجام می دهند؟ وی می گوید: در بخش حوالجات پس از دستور بانک مرکزی به فروشندگان ارز در سامانه نیما مانند شرکت های پتروشیمی، معدنی و صادرکننده فولاد مبنی بر عدم فروش ارز در هیچ صرافی غیربانکی، می توان گفت نزدیک به 90 درصد معاملات از چرخه معاملات حذف شدند. بسیاری از صرافی هایی که در این چرخه فعال بودند، عملا دیگر قادر به انجام فعالیت های رسمی نیستند.

کامران سلطانی زاده توضیح می دهد: دامنه فعالیت معاملاتی در سامانه نیما به شدت محدود است. در این شرایط برخی از صادرکنندگان خرد به دلیل عدم صرفه جویی در مبادلات ارزی، پیشنهادهای غیرمجاز به صرافی ها می دهند و بسیاری از صرافی ها با آنها معامله نمی کنند. در حوزه حواله های شخصی و خرد، طبق قانون بانک مرکزی، صرافی ها نمی توانند عملیات حواله خرد انجام دهند.

وی درباره وضعیت شارژ ویزا و مسترکارت و مشکلات پیش آمده برای دانشجویان نیز می گوید: بسیاری از دانشجویان خارج از کشور نمی توانند ارزی را که از سامانه های رسمی بابت شارژ ویزا یا مسترکارت می خرند دریافت کنند. وضعیت قوانین جاری به گونه ای است که عملاً نمی توان به نیازهای اصلی دانشجویان، بیماران، خریداران کالا و … پاسخ داد. از طریق مبادلات و در چارچوب قوانین. قانون به جایی رسیده است که 90 درصد فعالیت های ذاتی صرافی ها از حوزه رسمی حذف شده است. کیسه ها عملا بیکار هستند و نمی توانند فعالیت خود را در محدوده قانون انجام دهند.

دبیر کانون صرافان یادآور می شود: خدمات رسانی به مشتریان عمدتاً در بازار انجام می شود و نیازها برآورده می شود، اما این نیاز خارج از سامانه های بانک مرکزی و توسط صرافان غیررسمی تامین می شود. تمامی فعالیت ها باید با قیمت های پایه و اصلاح قانون به سیستم های رسمی بازگردد. در سال 95 یا 96 همه صرافی ها به گونه ای عمل می کردند که تمام نیازهای مردم رسمی اعم از حواله و قبض با قیمت های رقابتی در صرافی ها انجام می شد.

وی در پاسخ به این سوال که چگونه می توان وضعیت را به شرایط قبل بازگرداند، می گوید: بانک مرکزی در حال حاضر دلار را 39 هزار تومان اعلام کرده است اما در بسیاری از معاملات، قیمت دلار با قیمت بیش از 49 هزار تومان مبادله می شود. باید یک نرخ توافقی بین مشتریان فروشنده و خریداران وجود داشته باشد.

سلطانی زاده توضیح می دهد: در حال حاضر صرافی ها نمی توانند ارز ملی را از مردم بخرند. مردم باید بتوانند آزادانه دلارهای مورد نیاز رسمی خود را از صرافی ها دریافت کنند. صرافی ها همچنین باید بتوانند دلارهایی را که از منابعی غیر از بانک مرکزی دریافت می کنند را با نرخ آزاد بفروشند. بانک مرکزی باید دست صرافی ها را باز کند. شرایط باید به گونه ای باشد که صرافی ها بتوانند ارزها را از افراد یا فروشندگانی که کارگزاران را معرفی می کنند خریداری کرده و در سامانه های رسمی ثبت کنند و مجدداً ارز را به افرادی که نیاز به دریافت دارند بفروشند. با چرخه معامله و قیمت مناسب می توان بسیاری از مشکلات امروزی را حل کرد.