7 رویداد مهم که از 1402 شروع می شود. از حملات سیاسی گرفته تا حملات سایبری
اکو ایران: در سال 1402 فضای استارتاپی تحت فشارهای متعددی قرار گرفت. از حملات سایبری گرفته تا دستگیری برخی از مدیران عامل در این حوزه؛ مجموعه اتفاقات خوب و بد در این اکوسیستم چه بود؟
اخبار اقتصادی، نیما نامداری، مدیرعامل کارنامه در رابطه با این مهم ترین رویدادهای اکوسیستم استارتاپی در سال گذشته، 7 مولفه را نام می برد و می گوید: بسیاری از اتفاقات در سال 1402 رخ داده است، برخی از این اتفاقات ریشه در دوره قبل داشت. سال گذشته و سال گذشته وضعیت جدیدی ایجاد کردند.
اینترنت بی کیفیت و محدودیت های فیلترینگ.
و ادامه می دهد: به نظر من مهمترین مسئله دسترسی به اینترنت و محدودیت های ناشی از فیلترینگ از یک سو و از سوی دیگر تحریم های بین المللی است که شدیدتر شد و دسترسی بسیاری از شرکت ها و شرکت ها را محدود کرد. استارت آپ ها به زیرساخت ها و ابزارهای فناورانه، نارضایتی از کیفیت و اثربخشی اینترنت در ایران را بر رشد اکوسیستم و اقتصاد دیجیتال کشور تأثیر منفی گذاشته است و سال 1402 اوج محدودیت ها و نارضایتی ها بود.
اینترنت گران شد
وی دومین موضوع مهم را افزایش نرخ اینترنت عنوان می کند و می گوید: سال گذشته نرخ اینترنت در کشور نزدیک به 30 درصد رشد داشت و اگرچه به شهادت بنده این افزایش قیمت به دلیل 4 تا 5 سال گذشته اجتناب ناپذیر بود. سرکوب و دولت چاره دیگری نداشت و شرکت های FCP (ارتباطات ثابت) برای سرمایه گذاری در زیرساخت ها با مشکلات جدی مواجه بودند، اما به دلیل نارضایتی مردم از کیفیت اینترنت و فیلترینگ شدید، بخش مهمی از جامعه از این موضوع ناراضی هستند. مبلغی که پرداخت می کنند اینترنت در حالی که قدرت خرید مردم نیز کاهش یافته است و فکر می کنم این مشکل باعث کاهش استفاده از اینترنت در بخشی از جامعه شود.
اوج حملات سیاسی به استارت آپ ها
سومین موضوع بزرگ استارت آپ ها به گفته مدیرعامل کارنامه، حملات سیاسی به استارت آپ ها بود که در طول یک سال گذشته بارها و بارها روی داد. سال با مهر 10 روزه به دلیل حجاب آغاز شد، سپس سرمقاله مهمی در روزنامه کیهان نوشته شد و پیامی قوی به اکوسیستم استارتاپی برای گفتن اینکه وضعیت چگونه است و با دستگیری مدیر عامل این شرکت، پازل کامل شد. دیجی کالا برای چند ساعت در پایان سال گذشته. وضوح این سیگنال وارد اکوسیستم دیجیتالی شد که در آن مورد اعتماد نیستند و دارایی آنها مورد احترام قرار نمی گیرد.
وی ادامه می دهد: مشکل فقط دیجی کالا نیست و زمانی که به بزرگترین شرکت تجارت الکترونیک ایران فشار بیاورند، دیگر استارتاپ ها به پول خود می رسند و برخی به خصوص شرکت های جدید و کوچک نقدینگی می کنند یا رفتار خود را تغییر می دهند. این منجر به این خواهد شد که آن را به عنوان یک تهدید در اکوسیستم اقتصاد دیجیتال در نظر بگیریم.
موج فزاینده مهاجرت نیروی کار؛ استارت آپ های تهدید کننده
به گفته نامداری، چهارمین رویداد مهم استارتاپی در سال جاری، تغییر مهاجرت بود. وی می گوید: نیروی انسانی در استارتاپ ها بسیار مهم است زیرا بزرگترین سرمایه این شرکت ها هستند، به خصوص نیروهای فنی نقش مهمی در رشد آنها دارند.
وی می گوید: امسال شاهد این بودیم که روند مهاجرتی که در دوران کرونا آغاز شده بود و اکثر کارمندان به صورت دورکاری در داخل ایران یا به صورت مستقل برای کشورهای همسایه کار می کردند متوقف شد و این نوع تقاضا برای این نوع کار متوقف شد. در آن کشورها کاهش یافته است. از سوی دیگر، شرایط اقتصاد جهانی باعث شد تا تعداد معینی اخراج در بیشتر شرکتهای بزرگ فناوری دنیا انجام شود. آن موج مهاجرت و آن موج کار از راه دور متوقف شد و به جای آن روند; در سال 1402 به دلیل نارضایتی از شرایط عمومی جامعه در داخل کشور شاهد افزایش موج جدیدی از مهاجرت هستیم و به نظر می رسد افزایش این موج از موج کرونا قوی تر است و این بسیار نگران کننده است. رویداد.
چالش های تامین مالی استارتاپ
پنجمین اتفاق مهمی که در سال 1402 برای استارت آپ ها رخ داد، مشکلاتی را در حوزه تامین مالی عنوان می کند و می گوید: تقریبا هیچ سرمایه گذار خصوصی و VC های تخصصی (سرمایه گذاری خطرپذیر) در استارتاپ ها سرمایه گذاری نمی کنند. در چنین شرایطی، سرمایه گذاری گروهی مانند گلرنگ در برخی استارتاپ های معروف اتفاق خوبی است، هرچند نگرانی هایی را نیز ایجاد می کند. مثلاً بعد از اینکه شرکت گلرنگ شرکت تپسی را در اختیار گرفت، عده ای فکر می کنند که توانایی مدیریت و ادامه کار در گروه گلرنگ وجود دارد و بدون موسس و مدیرعامل این استارت آپ، آیا می توان آن را به تنهایی مدیریت کرد؟ باید منتظر بمانیم و ببینیم. اما خوب است که یک سرمایه گذار با توان مالی خوب وارد این عرصه شده است، اما نکته نگران کننده این است که به جز گلرنگ، هیچ شرکت دیگری چنین کاری انجام نداده است.
وی ادامه می دهد: دسترسی به منابع مالی خارجی از بین رفته است و سهامداران و سرمایه گذاران خارجی در ایران فعالیت نمی کنند و این دیواری که در اطراف ایران کشیده شده بیشترین آسیب را به شرکت های جدید وارد می کند و سال 1402 سال خوبی برای شرکت های جدید نبود. .
امنیت و حملات سایبری به استارت آپ ها
ششمین اتفاقی که در حوزه استارتاپ رخ داد و مدیرعامل کارمانه را نگران کرد، حمله به امنیت استارتاپ و افشای اطلاعات است. وی در این خصوص می گوید: این حملات علیه چندین شرکت از جمله اسنپ، تپسی و استارت آپ های کوچکتر، استارت آپ های فین تک و حتی نهادهای دولتی صورت گرفت که روند نگران کننده ای است و نشان دهنده ضعف ما در زیرساخت ها و متاسفانه در ایران است. ، هیچ قانونی برای حفاظت از داده ها وجود ندارد، ما مردم نداریم و ادامه این حملات می تواند باعث ناامنی و بی اعتمادی کاربران به استارت آپ ها و سیستم های دولتی شود.
کاهش قدرت خرید جامعه
هفتمین مورد و آخرین مورد بحث کاهش قدرت خرید جامعه است، وی در این خصوص توضیح داد: این مواردی که ذکر شد مواردی است که در داخل اکوسیستم استارتاپی رخ داده است اما به نظر من مشکلی در این زمینه وجود دارد. کشور در کل است که به طور غیر مستقیم بر آن تأثیر می گذارد. اکوسیستم استارتاپی را تحت تاثیر قرار می دهد و شرایط بد اقتصادی و گسترش فقر و کاهش قدرت خرید مردم است. طبیعتاً وقتی توان مالی مردم کم میشود به سمت حذف هزینهها و کاهش نیازها و هزینههایی که قبلاً داشتهاند میروند و عجیب نیست که در چنین شرایطی مردم برای گردشگری، سلامت، پسانداز و سرمایهگذاری کمتر هزینه کنند. استارتاپ های مرتبط را تحت تأثیر قرار می دهد. به عنوان مثال فردی که قبلا از اسنپ فود غذا سفارش داده است ترجیح می دهد هزینه پیک را پرداخت نکند و حضوری خرید کند زیرا مقداری پول پس انداز کرده است.
وی در پایان گفت: کاهش قدرت خرید جامعه می تواند آسیب جدی به شرایط فروش و مالی استارت آپ ها در کشور وارد کند و به نظر من سال 1402 از این نظر سال خوبی نبود.
منبع اکو ایران