چشم انداز بهاری برای سرمایه گذاران در زمستان / شاخص کل بورس 3 میلیون واحدی می‌شود؟

اکوایران: به نظر می رسد دولت و وزارت اقتصاد قصد حمایت از بازارسرمایه را دارند و اگر این حمایت ها مداوم باشند و از طرفی دیگر ریسک‌های سیاسی هم کاهش یابند، می‌توان گفت صعود بازار ادامه دار خواهد بود.

شاخص کل بورس در معاملات اولین روز زمستان 58 هزار واحد صعود کرد و توانست به کانال 2 میلیون و 700 هزار واحد برسد؛ همچنین شاخص هم وزن بورس و شاخص های فرابورس پس از چند روز قرمزپوشی، دوباره رشد کردند.

باید گفت ارزش صفوف خرید نسبت روز چهارشنبه 28 آذرماه 190 درصد رشد داشت و در مقابل؛ ارزش صف های فروش 73 درصد کاهش یافت.

در این بین همانند روزهای گذشته در یکم دی ماه 1403 هم شاهد خروج پول حقیقی از صندوق های بادرآمد ثابت بودیم.

به نظر می‌رسد دولت و وزارت اقتصاد قصد حمایت از بازارسرمایه را دارند و اگر این حمایت ها مداوم باشند و از طرفی دیگر ریسک‌های سیاسی هم کاهش یابند؛ می‌توان گفت صعود بازار ادامه دار خواهد بود.

انتظار بازاری مثبت در زمستان 1403

سعید حاج حیدری – کارشناس بازارسرمایه در گفت‌وگو با اکوایران گفت: روند بازارسرمایه در فصل پاییز با توجه به اخباری که به بازار مخابره شد، تغییر کرد؛ این روند از حالت نزولی خارج شد و شاخص کل، سقف اردیبهشت سال قبل را پس گرفت.

وی در ادامه افزود: با تغییرات نرخ نیما در انتهای آذر، دلار کانال ۶۰ هزار تومان را فتح کرد؛ همچنین بانک مرکزی با راه‌اندازی بازار توافقی ارز در زمستان سال جاری و عرضه ارز حاصل از صادرات در این فصل، چشم‌انداز سودآوری شرکت‌ها برای سه‌ماهه آخر سال و سال آینده را تغییر داد. در نتیجه با کاهش نرخ فروش اوراق اخزا در آخرین هفته آذر، شرایط بازار در فصل زمستان مثبت پیش‌بینی می‌شود.

بازار در انتظار عرضه اولیه شرکت های دولتی

این فعال بازارسرمایه تصریح کرد:  باید توجه داشت که شیب رشد در فصل زمستان مانند پاییز نخواهد بود؛ چراکه با افزایش حجم معاملات در نیمه دوم پاییز و سررسید اوراق گواهی خاص ۳۰ درصد در میانه بهمن‌ماه، حدوداً ۲۸۰ هزار میلیارد تومان منابع آزاد می‌شود که به نظر می‌رسد حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد این منابع جذب بازارسرمایه شود.

به گفته حاج حیدری؛ متولی بازار از آذرماه با شروع عرضه اولیه‌های جدید سعی در جذب نقدینگی به سمت تولید دارد و همچنین انتظار عرضه شرکت‌های بزرگ‌تر هم می‌رود.

وی در ادامه افزود: گروه خودرویی با تجدید ارزیابی و اصلاح قیمت‌های فروش، گروه نیروگاهی با فرمول شدن نرخ خرید برق و گروه پتروشیمی و فولادی با افزایش نرخ ارز می‌توانند گزینه مناسبی برای سرمایه‌گذاری باشند.

طرح سوال یا استیضاح وزیر اقتصاد؟!

حاج حیدری در نهایت گفت: از مهم‌ترین ریسک‌های موجود در فصل پیش‌رو، افزایش سرما و ناترازی در حوزه برق و گاز، طرح سؤال از وزیر اقتصاد و حتی استیضاح وی و تغییر تیم اقتصادی دولت، و همچنین آغاز ریاست جمهوری ترامپ و شروع دوباره سیاست فشار حداکثری، کاهش صادرات نفت و احتمال فعال‌سازی مکانیسم ماشه توسط کشورهای اروپایی است.

صنایع پتروشیمی؛ موتور محرک بازار

سوران حسینی – یکی دیگر ازکارشناسان بازارسرمایه در گفت و گو با اکوایران عنوان کرد:  رشد اخیر بازارسرمایه عمدتاً به افزایش نرخ دلار نیمایی مرتبط است و این افزایش، ارزش دلاری شرکت‌های صادرات‌محور را بالا برده و سودآوری آن‌ها را تقویت کرده است. همچنین صنایع پتروشیمی، فلزی و معدنی از این رشد بیشترین بهره را برده‌اند و فاصله ارزش دلاری بازار با سقف اردیبهشت ۱۴۰۲ همچنان قابل‌توجه است که نشان می‌دهد در صورت تثبیت نرخ‌های کنونی بازار پتانسیل رشد بیشتری دارد.

این فعال بازارسرمایه تصریح کرد: انتشار گزارش‌های مالی شرکت‌ها در سامانه کدال می‌تواند تغییرات بنیادین در صنایع مختلف ایجاد کند. به‌عنوان نمونه: صنایع پتروشیمی و پالایشی به دلیل رشد قیمت جهانی نفت و فرآورده‌های آن به موتور محرک بازار تبدیل شده‌اند. همچنین صنایع فولادی و معدنی نیز به دلیل افزایش قیمت‌های جهانی سنگ‌آهن و فولاد و همچنین رشد تقاضای داخلی، چشم‌انداز بسیار امیدوارکننده‌ای دارند. در کنار این‌ها، گروه بانکی و بیمه‌ای نیز با وجود چالش‌های نرخ بهره، از کاهش بدهی‌های مشکوک‌الوصول و رشد درآمدهای عملیاتی بهره‌مند شده‌اند که به‌عنوان نکات مثبت این گروه محسوب می‌شود.

سه نقش مهم در تحولات اقتصادی

به گفته وی؛ در حوزه تحولات سیاسی و اقتصادی داخلی و خارجی، چند عامل کلیدی نقش دارند. نخست، روند مذاکرات برجام که پیشرفت یا تنش در آن، تاثیر مستقیمی بر نرخ ارز و به‌تبع آن بازارسرمایه دارد. دوم، سیاست‌های پولی و نرخ بهره که کنترل آن توسط بانک مرکزی از مهم‌ترین موضوعات اقتصادی است؛ چراکه نرخ‌های بالا می‌تواند جذابیت سرمایه‌گذاری در بورس را کاهش دهد. سوم، چالش‌های بودجه‌ای دولت که شامل تأمین مالی کسری بودجه، افزایش انتشار اوراق یا تغییر سیاست‌های مالیاتی است و می‌تواند تأثیر چشمگیری بر بازارسرمایه داشته باشد.

این تحلیلگر بازارسرمایه خاطرنشان کرد: زمستان پیش رو را می‌توان فصلی برای “تثبیت رشد” دانست؛ اگرچه روند صعودی اخیر بازار امیدبخش بوده است، اما این رشد نیازمند حمایت عوامل بنیادی است. در این راستا، تقویت ورود نقدینگی از سوی سرمایه‌گذاران حقیقی و حقوقی، تضمینی برای ادامه رشد خواهد بود. علاوه بر این، افزایش شفافیت از طریق انتشار گزارش‌های دقیق از شرکت‌ها و همچنین سیاست‌های شفاف از سوی دولت و بانک مرکزی، به کاهش ابهامات موجود کمک خواهد کرد. همچنین مدیریت ریسک‌های خارجی مانند تحولات منطقه‌ای و جهانی، به‌ویژه در حوزه انرژی و نرخ ارز نیز نقشی کلیدی در موفقیت بازار خواهد داشت.

سرمایه گذاران از هیجان دوری کنند

حسینی در نهایت گفت: سرمایه‌گذاران باید تحلیل دقیق گزارش‌های مالی شرکت‌ها را در اولویت قرار دهند و تمرکز بیشتری بر صنایع صادرات‌محور و سودآور داشته باشند. همچنین، در تصمیم‌گیری‌های خود، ریسک‌های سیاسی و اقتصادی را در نظر بگیرند و از هیجان‌زدگی در خرید یا فروش خودداری کنند. در نهایت حرکت با دید بلندمدت و بهره‌گیری از فرصت‌های موجود در بازار زمستانی می‌تواند نتایج مثبتی به همراه داشته باشد؛ به نظر می آید زمستان امسال فرصتی برای بازسازی اعتماد ازدست‌رفته بازارسرمایه است و با توجه به نشانه‌های اولیه رشد، می‌تواند چشم‌اندازی بهاری برای سرمایه‌گذاران رقم بزند.

 

 

منبع: اکو ایران

دکمه بازگشت به بالا