چرا «نسل Z» بیشتر به تجارت آنلاین علاقه دارد؟

اکوایران: برخی از جوانان نسل Z و نیروی کار بر اساس قانون وزارت کار انگیزه چندانی برای کار در مشاغل حداقل دستمزد و بهره مندی از مزایای مصوب قانونی ندارند و ترجیح آنها کار اینترنتی است. مشاغلی که به نسبت زمانی که به آن اختصاص می دهند، عملکرد و درآمد است.

اخبار اقتصادی، شبکه های اجتماعی و فضاهای مجازی بر عرصه های مختلف زندگی روزمره تاثیر گذاشته و در بطن زندگی انسان ها نفوذ کرده است. با استفاده از این شبکه ها، افراد به ویژه نسل Z می توانند به سرعت به اخبار و اطلاعات دسترسی پیدا کنند، در فضای مجازی با یکدیگر تعامل داشته باشند و شغل و درآمد کسب کنند.

هادی ابویی فعال کارگری با اشاره به تغییرات و دگرگونی های بازار و مشاغل جدیدی که در فضای مجازی ایجاد شده است، می گوید: زمانی گفته می شد دلیل بیکاری فارغ التحصیلان و کارگران، نداشتن مهارت و مهارت است. کارفرمایان به دنبال نیروی کار ماهر هستند اما اکنون بسیاری از کارخانه ها و کارفرمایان در حالی به دنبال نیروی کار هستند که به گفته مقامات رسمی آماری، نرخ بیکاری کاهش یافته است.

کاهش نرخ بیکاری با کمک شرکت های اینترنتی

نرخ بیکاری در واقع نسبت بین تعداد بیکاران و کل نیروی کار فعال است. اکنون که نگاهی به گزارش های مرکز آمار ایران می اندازیم، در سال های اخیر تعداد افراد فعال کشور کاهش یافته است. این نشان می دهد که تعداد زیادی از افراد بیکار از کاریابی ناامید شده و به اعضای غیرفعال جامعه تبدیل شده اند. این نشان می دهد که شما نباید صرفاً روی روند نزولی جزئی این متغیر تمرکز کنید!

جدای از این، اگر تنها به داده های کمی مرکز آمار ایران مراجعه کنیم، در زمستان 1401 نسبت جمعیت شاغل فارغ التحصیلان نسبت به کل فارغ التحصیلان 27.4 درصد بوده که به 26.5 کاهش یافته است. ٪ این بهار. از سوی دیگر سهم فارغ التحصیلان بیکار از کل جمعیت بیکار در زمستان سال گذشته به 37.2 درصد و بهار امسال به 40.8 درصد افزایش یافت.

در واقع آن دسته از افرادی که به پلتفرم های کاریابی نمی روند به نوعی در نرخ بیکاری به حساب نمی آیند. امروزه با توجه به شرایط معیشتی خانوارها، برخی از جوانان و نیروی کار بر اساس قانون وزارت کار انگیزه چندانی برای کار در مشاغل حداقل دستمزد ندارند و از مزایای مصوب قانونی بهره مند می شوند و ترجیح می دهند کار در مشاغل آنلاین که به نسبت زمانی که به آن اختصاص می دهند، کارایی و درآمد بیشتری دارند.

کرونا و کار از راه دور

یکی دیگر از عواملی که بر تمایل افراد به کار آنلاین تأثیر گذاشت، همه گیری کرونا بود. در دوران اوج کرونا و به دلیل سیاست‌های قرنطینه، بسیاری از شرکت‌ها در سراسر جهان از راه دور بودند و بسیاری از فروشگاه‌ها تعطیل شدند. بسیاری از فروشگاه های داخل کشور که ورشکسته شده بودند، دیگر توان اجاره فروشگاه و راه اندازی کسب و کار خود را نداشتند و به همین دلیل به فکر راه اندازی فروشگاه اینترنتی افتادند.

طبیعتاً با پایان یافتن دوران کرونا، برخی از شرکت‌ها گزینه «کار از راه دور» را به گزینه‌های کارمندان خود اضافه کردند و آن را راهی برای کاهش هزینه‌های خود می‌دانستند. در آن روی سکه، عده‌ای نیز به این نتیجه رسیدند که در خانه ماندن و کار کردن، کارایی آنها را افزایش می‌دهد و بعد از کرونا به دنبال مشاغلی بودند که نیازی به حضور فیزیکی نداشتند. آمار وب سایت های کاریابی نیز نشان دهنده افزایش تبلیغات مشاغل «فریلنسر» و «کار از راه دور» است.

اینستاگرام، محبوب ترین پلتفرم در تجارت

بیش از 15 سال از شروع خرید اینترنتی و تجارت الکترونیک در ایران می گذرد. در این سال ها به دلیل استفاده گسترده از اینترنت و راحتی و در دسترس بودن آن، خرید اینترنتی رونق زیادی پیدا کرده است. با استفاده گسترده از شبکه های اجتماعی، این پلتفرم ها به بستری مناسب برای کشف محصولات و خرید و فروش تبدیل شدند. بر اساس گزارش سالانه تجارت الکترونیک ایران در سال 1400، ضریب نفوذ شبکه های اجتماعی در ایران تقریباً 56 درصد بوده و 48 میلیون کاربر از شبکه های اجتماعی استفاده کرده اند.

بر اساس این گزارش 80 درصد واحدهای تجارت الکترونیک علاوه بر وب سایت برای عرضه کالاها و خدمات خود از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند که در این میان اینستاگرام با 84 درصد بیشترین سهم را در بین شبکه های اجتماعی مختلف دارد.

بسیاری از مشاغل کوچک و خانگی و همچنین واحدهای تجارت الکترونیک به دلیل سهولت استفاده، بدون هزینه برای فروشگاه و هزینه کم، از اینستاگرام برای ارائه و فروش محصولات خود استفاده می کنند.

فیلتر کردن آفت تجارت اینترنتی است

در تابستان 1401 اینترنت با اختلال گسترده مواجه شد و در اواخر تابستان همان سال اینستاگرام به طور کامل در ایران فیلتر شد. طبق گزارش لایف وب، تعداد کاربران فعال اینستاگرام یک ماه پس از افشای آن 64 درصد کاهش یافت.

طبق تحقیقات تکراسا در سال 1400، حدود 415 هزار فروشگاه در اینستاگرام فعال بودند. بر اساس گزارش 1401 پادرو، در سپتامبر 1401 و قبل از فیلتر شدن اینستاگرام، این رقم به 630000 فروشگاه فعال در اینستاگرام رسید. با اعمال فیلترینگ، تعداد فروشگاه های فعال در آذرماه 1401 به 220000 فروشگاه کاهش یافته است، اکنون پس از گذشت حدود 9 ماه از فیلترینگ، 330000 فروشگاه فعال در اینستاگرام وجود دارد. بر اساس این آمار تعداد فروشگاه های فعال به نصف کاهش یافت.

پس از چند ماه بازگشت شرکت ها و خریداران به اینستاگرام باعث شد تعداد سفارشات در فروشگاه ها به 550000 سفارش در روز برگردد و فروش روزانه آن در اردیبهشت و خرداد 1402 به 137 میلیارد تومبا برسد. البته با توجه به نرخ تورم 46.5 درصد در سال 1401، می توان گفت که میزان فروش فروشگاه های اینستاگرام هنوز به زمان قبل از لو رفتن اینستاگرام نرسیده است.

علاوه بر اینستاگرام مشاغل دیگری مانند تولید محتوا، بهینه سازی سایت (SEO)، ویرایش عکس و فیلم و … از جمله فعالیت های پرطرفدار در بین جوانان در فضای مجازی هستند. تأثیری که اینترنت روی مردم به طور کلی و شبکه های اجتماعی مجازی به طور خاص در نسل Z (نخستین نسل اجتماعی که با دسترسی به اینترنت و فناوری دیجیتال از سنین بسیار پایین بزرگ شد) می گذارد این است که آنها اقدامات اجتماعی خود را تغییر می دهند و به دست می آورند. و سرگرمی های روزانه را پشت مانیتور و کیبورد خود انجام می دهند. این نسل اقتصاد را از هم جدا می کند. فرهنگ، سرگرمی و تاریخ روی صفحه نمایش زنده است.

منبع اکو ایران

دکمه بازگشت به بالا