به گزارش اخبار اقتصادی به نقل از تجارت نیوز، این روزها اگر دقایقی در سطح شهر قدم بزنیم شاهد تبلیغات متعددی برای خرید و فروش وام و به خصوص تسهیلات با بهره کم از جمله وام ازدواج و زایمان ، می بینم. با این حال، به نظر می رسد که وام کوسه ها راه جدیدی برای سود بردن از بحران بانکی پیدا کرده اند. زیرا در حال حاضر عده ای علاوه بر خرید و فروش وام، با دریافت مبلغ قابل توجهی، وثیقه لازم برای دریافت این وام ها را به صاحب اعطای وام می فروشند.
ضامن وام ازدواج چقدر است؟
تجارت نیوز برای بررسی شرایط خرید ضمانت نامه دریافت وام ازدواج از طریق این افراد با یکی از آنها که آگهی اش در سطح شهر بازتاب گسترده ای داشت، تماس گرفت. این مرد با تاکید بر اینکه بانک ها برای پرداخت وام ازدواج دو ضامن دارند، تصریح کرد: برای وام 180 میلیون تومانی هر ضامن 40 میلیون تومان و وام 220 میلیون تومانی هر ضامن 50 میلیون تومان است. همچنین وام گیرندگانی که می خواهند از این ضمانت ها برای دریافت وام استفاده کنند باید چک یا سفته را به عنوان وثیقه در اختیار این افراد قرار دهند.
این فرد همچنین توضیح داد که اگر بخواهد برای مشتریانش وام ازدواج بخرد، قیمت وام 180 میلیون تومانی 73 میلیون تومان و وام 220 میلیون تومانی 93 تومان است.
بازار جولان خرید و فروش وام
در شرایط تورمی اقتصاد ایران، وام برای مردم بسیار مقرون به صرفه شده است و خدماتی مانند وام ازدواج با نرخ سود پایین و بازپرداخت نسبتا طولانی، شرایط جذابی را برای واجدین شرایط ایجاد کرده است. اما به نظر می رسد فشارهای دولت بر شبکه بانکی برای بازپرداخت این وام ها از یک سو و نبود منابع لازم در بانک ها از سوی دیگر به دلایل متعددی باعث شده تا بانک ها از این مسئولیت شانه خالی کنند.
اگرچه دولت و بانک مرکزی بارها تاکید کرده اند که ارائه ضامن برای دریافت وام ازدواج از بانک ها کافی است، اما همچنان گزارش ها حاکی از سخت گیری بیش از حد بانک ها و نیاز به ضمانت های بیش از آنچه قانون است دارند. در واقع این مسیر ناهموار برای دریافت وام ازدواج باعث شده است که بسیاری از مشمولان این خدمت، شرط گرفتن وام را گذاشته و امتیاز خود را بفروشند یا با متحمل شدن هزینه های اضافی برای استخدام ضامن، این وام ها را دریافت کنند.
عدم پیگیری نهادهای نظارتی
امروزه خرید و فروش حق وام کاملاً عمومی انجام می شود و برخی از شرکت ها و سایت های خرید و فروش وام مدعی مجوز از نهادهای مربوطه هستند. اما نظارت ها حاکی از آن است که بانک مرکزی به عنوان نهادی که بر هر گونه فعالیت موسسات مالی نظارت دارد، مجوز خرید و فروش وام صادر نکرده است.
بدیهی است این معضل در کنار عدم نظارت کافی بانک مرکزی و سایر نهادها می تواند زمینه را برای سوء استفاده از مشتریان این شرکت ها فراهم کند.
منبع رکنا