همه چیز درباره عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۳

عوارض خروج از کشور مبلغی است که مسافران برای خروج از کشور ملزم به پرداخت آن به دولت هستند. این مبلغ برای تمامی سفرهای دریایی، زمینی و هوایی و حتی برای کودکان زیر دو سال نیز محاسبه می‌شود و همچون عوارض مربوط به فریت بار، پرداخت آن به دولت الزامی است؛ البته، برخی افراد از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف هستند که در بخش‌های بعدی توضیح خواهیم داد. عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۳ نیز اعلام شده‌است که برای گروه‌های مختلف مسافران اعم از دانشجویان، افرادی که پاسپورت سیاسی دارند، زائران و… متفاوت است.

طبق آخرین مصوبات، مشمولان این قانون، مبلغی حدود 12.5 تا 800 هزار تومان باید پرداخت کنند و شایعاتی مبنی بر افزایش 5 میلیونی عوارض خروج از کشور، به هیچ عنوان حقیقت ندارد. این عوارض برای فریت بار به آمریکا و سایر کشورها نیز به‌گونه‌ای دیگر دریافت می‌شود که باید از شرکت بازرگانی مربوطه برای اطلاعات بیشتر استعلام بگیرید. اما آنچه که برای مسافران خارج از کشور دارای اهمیت است، هزینه عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۳، معافیت‌ها و مدارک لازم است که در ادامه، گام‌به‌گام توضیح خواهیم داد.

مبلغ عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۳ چقدر است؟

هزینه عوارض خروج از کشور به همه افراد ازجمله نوزاد یک‌ماهه تعلق می‌گیرد و هیچ بازه سنی خاصی مستثنی نیست. همچنین، مبلغ عوارض برای کشورهای پرترددی مانند ترکیه و امارات هیچ تفاوتی با سایر کشورها ندارد و برای همه مقصدها یکسان است.

بر اساس بودجه مصوب مجلس، مبلغ عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۳ برای هر گروه خاص، طبق جداول زیر تعیین شده که نسبت‌به سال قبل حدود ۳۰ درصد افزایش داشته‌است. همچون هزینه‌های ارسال بار به آمریکا، عوامل مختلفی مانند تعداد سفرهای برون‌مرزی، نوع مرز و نوع سفر در تعیین این هزینه‌ها نقش دارند. بر اساس مصوبه جدید، برای سفر دوم ۵۰ درصد و برای سفر سوم ۱۰۰ درصد نسبت‌به عوارض خروج از کشور سفر اول، به مبلغ اضافه می‌شود.

هزینه عوارض خروج از کشور؛ بار اول

اشاره کردیم که مبلغ عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۳ متغیر است و دلیل اصلی این تفاوت، نوع مسافر و تعداد دفعات خروج از کشور است. به عنوان مثال، مسافری که برای بار اول قصد خروج از کشور را دارد، درصورتی‌که جزو مسافران معمولی باشد، ملزم به پرداخت 520 هزار تومان به عنوان عوارض خروج از کشور است. لازم به ذکر است که هر مسافری به غیر از مرزنشینان، ورزشکاران و زائران حج و عتبات عالیات، جزو مسافران عادی هستند. شما می‌توانید مبلغ عوارض خروج از کشور برای مسافرانی که بار اول سفر آن‌هاست را در جدول زیر مشاهده فرمایید:

نوع مسافر

مبلغ عوارض خروج از کشور

مسافران عادی

520 هزار تومان

زائران حج عمره و تمتع

172 هزار تومان

زائران عتبات عالیات برای مسافرت هوایی

45 هزار تومان

زائران عتبات عالیات برای مسافرت دریایی و زمینی

15 هزار تومان

مسافران مرزنشین برای سفر هوایی

75 هزار تومان

مسافران مرزنشین برای مسافرت‌های دریایی و زمینی

25 هزار تومان

ورزشکاران

264 هزار تومان (در صورت برخورداری از مجوز وزارت ورزش برای بازی‌های ملی)

هزینه عوارض خروج از کشور؛ بار دوم

مسافرانی که برای بار دوم قصد خروج از کشور را دارند و جزو دسته مسافران عادی هستند، باید مبلغ 600 هزار تومان بپردازند. مسافران حج، عتبات عالیات، مرزنشینان و ورزشکاران نیز باید مطابق تعرفه‌های زیر هزینه عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۳ را پرداخت کنند:

نوع مسافر

مبلغ عوارض خروج از کشور

مسافران عادی

780 هزار تومان

زائران حج عمره و تمتع

258 هزار تومان

زائران عتبات عالیات برای سفر هوایی

45 هزار تومان

زائران عتبات عالیات برای مسافرت دریایی و زمینی

15 هزار تومان

مسافران مرزنشین برای مسافرت هوایی

600 هزار تومان

مسافران مرزنشین برای سفر زمینی و دریایی

600 هزار تومان

ورزشکاران

264 هزار تومان (در صورت برخورداری از مجوز وزارت ورزش برای بازی‌های ملی)

هزینه عوارض خروج از کشور؛ بار سوم

برخی مسافران نیز سفرهای خارجی زیادی در سال دارند و ممکن است برای بار سوم یا دفعات بیشتری از کشور خارج شوند. در این صورت، نرخ عوارض خروج از کشور برای مسافران عادی مبلغ 800 هزار تومان است. مسافران حج، عتبات عالیات، مرزنشینان و ورزشکاران نیز باید طبق تعرفه‌های زیر هزینه عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۳ را پرداخت کنند:

نوع مسافر

مبلغ عوارض خروج از کشور

مسافران عادی

1 میلیون و 40 هزار تومان

زائران حج عمره و تمتع

344 هزار تومان

زائران عتبات عالیات برای مسافرت هوایی

45 هزار تومان

زائران عتبات عالیات برای مسافرت دریایی و زمینی

15 هزار تومان

مسافران مرزنشین برای مسافرت هوایی

800 هزار تومان

مسافران مرزنشین برای سفرهای دریایی و زمینی

800 هزار تومان

ورزشکاران

264 هزار تومان (در صورت برخورداری از مجوز وزارت ورزش برای بازی‌های ملی)

نحوه پرداخت عوارض خروج از کشور

برای پرداخت عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۳ روش‌های مختلفی ازجمله پرداخت آنلاین و پرداخت از طریق شعب بانک ملی ایران وجود دارد که بسته به انتخاب خود، می‌توانید از طریق یکی از آن‌ها اقدام کنید. البته توجه داشته باشید که پرداخت آنلاین در سامانه سداد، راحت‌ترین و سریع‌ترین راه است که با مراحل ساده زیر به انجام می‌رسد:

  • برای پرداخت به صورت آنلاین، وارد سامانه سداد به نشانی sadadpsp.ir/Tollpayment شوید.

  • پس از ورود به سامانه، در بخش پایینی صفحه و از میان گزینه‌های موجود، گزینه عوارض خروج از کشور را انتخاب کنید.

  • اطلاعات موردنیاز همچون شماره پرداخت‌کننده، کد ملی مسافر، شماره همراه مسافر، نوع سفر را در کادر مربوطه وارد کنید.

  • بر روی گزینه افزودن به لیست پرداخت کلیک کنید تا مبلغ تعیین‌شده برای پرداخت، باتوجه‌به نوع مسافر، نشان داده شود.

  • در ادامه، مسافر با انتخاب گزینه پرداخت می‌تواند هزینه عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۳ را پرداخت کند.

البته، علاوه‌بر روش آنلاین، روش‌های دیگری هم برای پرداخت عوارض خروج از کشور وجود دارند که عبارت‌اند از:

  • پرداخت از طریق شعب بانک ملی ایران

  • پرداخت با کارت‌خوان پرداخت الکترونیک سداد

  • پرداخت از طریق سامانه سازمان امور مالیاتی

  • پرداخت در فرودگاه با دستگاه ATM

  • پرداخت با اپلیکیشن‌ها (اپلیکیشن ایوا، قبضینو، پیام‌رسان بله و…)

چه افرادی برای پرداخت عوارض خروج از کشور معافیت دارند؟

قانون پرداخت عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۳ شامل تمامی افرادی می‌شود که برای تفریح یا تجارت به خارج از کشور سفر می‌کنند، اما بر اساس این قانون، برخی افراد از پرداخت عوارض معاف هستند شامل:

معافیت جانبازان و بیماران

افرادی که با مجوز شورای پزشکی برای درمان به خارج از کشور می‌روند، از پرداخت عوارض خروج معاف هستند. همچنین، عوارض خروج از کشور برای همراهان بیمار نیز با تخفیفی بین ۴۰ تا ۶۰ درصد محاسبه می‌شود.

معافیت دانشجویان

اگر دانشجو هستید و مجوز تحصیل در کشوری دیگر را دارید، از پرداخت عوارض خروج معاف هستید. البته، باید توجه داشته باشید که فاصله بین رفت‌وآمدهای دانشجویان باید بیش از ۳ ماه باشد.

معافیت زائرین کربلا

طبق مصوبات مجلس، زائرین اربعین که بر اساس تاریخ تعیین‌شده در این قانون از مرزهای زمینی به مقصد عراق خارج می‌شوند، از پرداخت مبلغ عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۳ معاف هستند. همچنین، اگر گذرنامه سیاسی یا خدمت دارید یا مقیم یک کشور دیگر هستید و از وزارت کار و امور اجتماعی ویزای کار گرفته‌اید، شما از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف هستید.

لیست مدارک موردنیاز جهت پرداخت عوارض خروج از کشور

برای پرداخت عوارض خروج از کشور به صورت الکترونیکی به این مدارک و اطلاعات را نیاز دارید:

  • کارت بانکی عضو سامانه شتاب: برای انجام پرداخت الکترونیکی، نیاز به داشتن کارت بانکی است که عضو سامانه شتاب باشد.

  • مشخصات معتبر متقاضی: برای ثبت درخواست پرداخت، باید اطلاعات شخصی متقاضی پرداخت را وارد کنید.

  • رسید پرداخت: رسید پرداخت عوارض فقط برای شخصی که پرداخت به نام او انجام شده‌است، قابل‌استفاده است و به عنوان مدرکی برای ثابت کردن پرداخت عوارض خروج استفاده می‌شود.

با این مدارک می‌توانید به‌راحتی عوارض خروج از کشور را پرداخت کنید. از صحت و دقت اطلاعات واردشده اطمینان حاصل کنید تا مشکلی در پرداخت وجود نداشته باشد.

نکات مهم در پرداخت مبلغ عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۳

چند نکته مهم را در هنگام پرداخت عوارض در نظر داشته باشید تا با مشکلاتی همچون پرداخت اشتباه عوارض که اتفاقا خیلی هم رخ می‌دهد، مواجه نشوید؛ بنابراین، از همین حالا به شما توصیه می‌کنیم تا هنگام پرداخت حواستان را کاملا جمع کنید. این مبلغ به حساب دولت واریز می‌شود و به همین دلیل است که بازپس‌گیری آن می‌تواند بسیار دشوار باشد. درهرصورت، اگر اشتباهی در پرداخت عوارض خروج از گمرک در سال ۱۴۰۳ رخ داد، می‌توانید به وب‌سایت سازمان امور مالیاتی کشور به آدرسwww.evat.ir مراجعه کنید. البته باز هم باید تاکید کنیم که امکان بازپس‌گیری پول، صد در صد نیست؛ اما به‌هرحال می‌توان برای پرداخت و درخواست استرداد وجوه خروج از کشور اقدام کرد.

کلام پایانی

عوارض خروج از کشور درحقیقت هزینه‌ای است که باید به شهرداری‌ها پرداخت شود. تا چند سال پیش، این عوارض به حساب شهرداری واریز می‌شد، اما پس از مصوبه بهمن‌ماه ۱۳۹۸، این عوارض به مالیات خروج از کشور تغییرنام یافت. هزینه عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۳ برای مسافران عادی، 520 هزار تومان است که در این مقاله، به تفکیک هر گروه از مسافران به طور کامل توضیح دادیم. کافی است در پرداخت مبلغ تعیین‌شده دقت داشته باشید تا این فرایند را به‌سادگی پشت‌سر بگذارید.

دکمه بازگشت به بالا