• امروز : سه شنبه, ۴ دی , ۱۴۰۳
  • برابر با : Tuesday - 24 December - 2024
4

میزان مصرف انرژی در ایران بیش از 6 برابر پرتغال و 4 برابر یونان است / برای کاهش شدت مصرف انرژی در ایران چه باید کرد؟

  • کد خبر : 20084
  • ۰۲ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۳:۴۳
میزان مصرف انرژی در ایران بیش از 6 برابر پرتغال و 4 برابر یونان است / برای کاهش شدت مصرف انرژی در ایران چه باید کرد؟

به گزارش اخبار اقتصادی، تابستان 1402 در حالی وارد دومین ماه خود شد که بر اساس بسیاری از داده های هواشناسی افزایش دمای هوا در تابستان امسال در 11 سال گذشته بی سابقه بوده و همین امر باعث شده تا در تیرماه چندین بار رکورد مصرف برق کشور شکسته شود.

به عنوان مثال در 28 تیرماه سال جاری، نیاز برق مصرفی کشور به 72 هزار و 485 مگاوات رسید و این رکورد در تاریخ صنعت برق کشور ثبت شد، در حالی که سال گذشته در همین روز، بر اساس آمار رسمی مدیریت شبکه برق کشور، نیاز برق مصرفی کشور 60 هزار و 139 مگاوات بود.

اگرچه یکی از دلایل افزایش چشمگیر مصرف برق کشور در تابستان سال جاری به موضوع دمای بالای هوا و افزایش استفاده از سیستم های سرمایشی مربوط می شود، اما از سوی دیگر، بررسی های تخصصی تر نشان می دهد که به طور کلی و تحت تاثیر عوامل مختلف، شدت مصرف انرژی در ایران بسیار بیشتر از بسیاری از کشورهای جهان است.

شدت بالای مصرف انرژی در ایران نسبت به بسیاری از کشورهای منطقه و جهان به این معنی است که در ایران برای تامین مقدار معینی از تقاضای برق نسبت به کشورهایی که شدت مصرف انرژی کمتر است، برق بسیار بیشتری مصرف می شود.

واقعیتی ناخوشایند که بررسی ها نشان می دهد در 30 سال گذشته نسبت به سایر کشورها روند معکوس داشته و تا سال 2020 رشدی 75 درصدی داشته است.

بر اساس داده های بین المللی، ایران اکنون از نظر شدت مصرف انرژی در جایگاه ششم کشور با مصرف انرژی بالا قرار دارد و این نشان می دهد که مصرف انرژی در ایران به شدت ناکارآمد است.

شدت بالای مصرف انرژی در ایران بیانگر این واقعیت است که میزان مصرف انرژی در ایران حداقل 60 درصد بیشتر از میانگین جهانی برای تولید کالاها و خدمات مشابه است.

بررسی آمار و ارقام رسمی نشان می‌دهد که میزان مصرف انرژی در بخش خانگی ایران تقریباً 460 کیلووات ساعت در سال بر متر مکعب است که اگر این داده‌ها به واحد مگاژول تبدیل و با آمارهای جهانی سایر کشورها مقایسه شود، ناکارآمدی مصرف انرژی در بخش داخلی ایران را بیشتر نشان می‌دهد.

توضیح دیگر این است که اگرچه مصرف انرژی در واحد مساحت خانه در ایران بر اساس داده های تراز هیدروکربنی 1650 مگاژول محاسبه می شود، اما در هیچ یک از کشورهای عضو آژانس بین المللی انرژی، با وجود سردتر بودن آب و هوا از ایران، میزان مصرف انرژی از 1000 مگاژول فراتر نمی رود.

به عنوان مثال، میزان مصرف انرژی در واحد مساحت خانه در پرتغال تقریباً 250 مگاژول، در یونان 400 مگاژول، در ایتالیا 600 مگا ژول و در جمهوری چک 800 مگاژول است.

شدت بالای مصرف انرژی در ایران تابع عوامل مختلفی است که نتیجه آن ناکارآمدی مصرف انرژی در بخش‌های مختلف مصرف در ایران به‌ویژه در بخش خانگی است.

به عنوان مثال میانگین سالانه مصرف برق مشترکان خانگی در استان هرمزگان حدود 10 هزار کیلووات ساعت است که بررسی های آن نشان می دهد در صورت اجرای برخی راهکارهای مدیریت مصرف می توان این میزان مصرف را 60 درصد کاهش داد.

به عنوان مثال با اصلاح سیستم های روشنایی می توان 250 کیلووات ساعت صرفه جویی کرد، جایگزینی یخچال های قدیمی با 650 کیلووات ساعت، اصلاح سیستم خنک کننده و تعویض سه کولر کلاس A پلاس، عایق کاری و نصب پنجره های دوجداره 4850 کیلووات و 200 کیلووات و 200 کیلووات و 50 کیلووات بخاری. 6000 کیلووات ساعت در مصرف برق خانوار هرمزگانی صرفه جویی می شود.

مجموعه ارقام و آماری که به وضوح نشان می دهد که شدت مصرف انرژی در ایران به ویژه در حوزه برق بسیار بیشتر از سایر کشورهای جهان است و مهمتر از آن اینکه با اجرای برخی راهکارها برای کاهش مصرف انرژی می توان این مصرف را تا 60 درصد کاهش داد و علاوه بر کمک به حفظ محیط زیست، نقش موثری در بهبود شاخص اقتصاد انرژی کشور داشت.

منبع رکنا

لینک کوتاه : https://akhbareghtesadi.com/?p=20084

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.