به گزارش اخبار اقتصادی، در اولین ماه پاییز امسال تورم ماهانه کل کشور نسبت به شهریور ماه افزایش یافت و به 2.3 درصد رسید. تغییرات این نرخ در همه دهک ها و برای همه اقلام یکسان نبوده است.
آخرین گزارش مرکز آمار حاکی از آن است که تورم ماهانه مواد غذایی در مهر 1402 در تمامی دهک ها به 0.5 درصد یا کمتر کاهش یافته است. این در حالی است که در شهریور ماه نرخ تورم ماهانه مواد غذایی در 8 دهک بالای یک درصد بوده است.
اما تورم ماهانه کالاها و خدمات غیرخوراکی روند متفاوتی را دنبال کرده است. این نرخ که در شهریور ماه امسال برای همه دهک ها زیر 2.8 درصد بود، در مهرماه به سطح بالای 3 درصد رسید. شواهد آماری نشان می دهد که بیشترین تورم ماهانه اقلام غیرخوراکی در دهه اول و کمترین میزان این شاخص در دهه دهم مشاهده شده است.
مروری بر تورم مواد غذایی و غیرخوراکی در سراسر کشور
آخرین گزارش مرکز آمار از شاخص بهای مصرف کننده حاکی از آن است که در مهر 1402 نرخ تورم ماهانه کل کشور به 2.3 درصد رسید که نسبت به ماه گذشته 0.3 واحد درصد افزایش داشته است.
این نرخ برای محصولات غذایی 0.5 درصد است، یک درصد کمتر از شهریور. در مقابل، تورم ماهانه کالاها و خدمات غیرخوراکی به 3.3 درصد رسید که این رقم بالاتر از تورم ثبت شده در تابستان گذشته است.
کاهش تورم ماهانه مواد غذایی در دهک های هزینه ای
پاییز 1402 با کاهش تورم ماهانه مواد غذایی به دهم آغاز شده است. شواهد آماری نشان می دهد که این میزان در 7 دهک اول و در دهه دهم معادل 0.5 درصد بوده است. همچنین قیمت سبد غذایی مشابه دهک هشتم و نهم امسال نسبت به شهریورماه 0.4 درصد افزایش داشته است.
به عنوان مثال تورم ماهانه مواد غذایی در شهریور ماه امسال برای دهک اول که فقیرترین خانوارهای کشور را تشکیل می دهد 0.6 درصد بوده اما در مهرماه 0.1 درصد کاهش داشته است. این کاهش در حالی رخ داد که این نرخ برای سایر دهک ها در شهریور برابر یا بیشتر از یک درصد بود.
افزایش تورم ماهانه اقلام غیرخوراکی بالای 3 درصد در مهر 1402
تورم ماهانه کالاها و خدمات غیرخوراکی رفتاری متفاوت از این نرخ در مواد غذایی داشته است. بهطور دقیقتر، تورم ماهانه غیرخوراکی برای تمام دهکهای مخارج در مهرماه نسبت به شهریور افزایش یافته است.
این نرخ در آخرین ماه تابستان 1402 برای همه دهکها کمتر از 2.7 درصد بوده، اما با شروع پاییز شروع به افزایش کرده است. بنابراین تورم ماهانه غیرخوراکی به بیش از 3 درصد در هر 10 دهک هزینه رسیده است.
بالاترین میزان این نرخ 3.6 درصد است که مربوط به دهه اول است. پس از آن دهک های دوم، سوم و پنجم با تورم ماهانه بدون خوراک 3.5 درصد قرار گرفتند. این نرخ برای دهک های چهارم، ششم، هفتم، هشتم و نهم 3.4 درصد برآورد شده است. کمترین تورم ماهانه اقلام غیرخوراکی نیز 3.2 درصد بوده که به آن صدک دهم گفته می شود.
بنابراین فقیرترین خانوارهای کشور بیشترین تورم غیرخوراکی و ثروتمندترین ها کمترین میزان این نرخ را در مهر 1402 دارند.
منبع اکو ایران