به گزارش اخبار اقتصادی، دولت ایران قصد دارد تجارت خود با عربستان را به یک میلیارد دلار افزایش دهد. این در حالی است که دولت قصد دارد حجم تجارت خود با سوریه را به 1.5 میلیارد دلار افزایش دهد. این برنامه تقریباً برای بسیاری از کشورهای هدف ترسیم شده است، اما اهدافی که کارشناسان معتقدند با شرایط فعلی قابل دستیابی نیست. حتی برخی از کارشناسان مانند ولی الله افخمی راد معتقدند اگر همین الان تحریم ها برداشته شود و FATF امضا شود، نمی تواند پاسخی به برنامه ریزی های انجام شده بدهد.

افخمی راد در توضیح شرایط فعلی به «اکو ایران» می گوید: قوانین و مقررات کسب و کار ما آنقدر به هم ریخته است که حتی قوانین خاص آن را رعایت نمی کنند. زیرا وقتی یک قاعده بر چیزی حاکم باشد. زیرا همه خود را مشمول آن قاعده می دانند. همچنین، قانون معیوب را می توان اصلاح کرد. اما زمانی که هیچ قانونی برای او وجود ندارد; هر چقدر هم تلاش کنید، می بینید که به نتیجه دلخواه نخواهید رسید.

وی می افزاید: اقتصاد ایران اصول علمی و منطقی تجربه شده در کشورهای دیگر را ندارد. بنابراین تجارت که یکی از زیرمجموعه های اقتصاد است نمی تواند عملکرد خوبی داشته باشد.

آیا از بسته شدن مرزهای عراق راضی هستید؟

افخمی راد می گوید: در اینجا شاهد هستیم که ورود صدها قلم کالا در یک زمان به کشور ممنوع است. فرآیندی که در دیگر کشورهای جهان وجود ندارد. ما کشوری در دنیا نداریم که یکدفعه رویه های تجاری خود را تغییر دهد و مرزهایش را ببندد و بگوید چون ما این کالاها را تولید می کنیم، واردات آن کالاها ممنوع است.

وی خاطرنشان کرد: این رویه بسیار نادرست است. وی ادامه می دهد: اگر همه کشورها بیایند و بگویند که فقط اجازه واردات کالایی را می دهند که تولید نمی کنند. چه اتفاقی خواهد افتاد؟ همه چیز به هم ریخته است. به عنوان مثال، عراق که حجم زیادی از کالاهای ایرانی به آن صادر می شود، با ورود کالاهای مشابه ساخت داخل مخالف است. ما خوشحال خواهیم شد؟

افخمیراد افزود: با این روند مسیر تجارت بسته می شود بنابراین اگر محصولی در ایران تولید شود و بعد واردات آن را متوقف کنیم، مسیر تجارت را می بندیم.

انحصاری خواستار ممنوعیت لوازم خانگی شد

افخمیراد با اشاره به ممنوعیت لوازم خانگی می گوید: وقتی ورود لوازم خانگی ممنوع می شود، فضا تبدیل به فضای انحصاری تولیدکنندگان داخلی می شود. زیرا تقاضا برای این محصول وجود دارد. عرضه کاهش می یابد و قیمت ها افزایش می یابد. زیرا قبلا بخشی از نیاز از خارج تامین می شد. بعد از اینکه قیمت ها بالا رفت، می آییم، می گویم؛ چرا محصولات ایرانی گران شد؟ چرا کیفیتش افت کرد؟ اینها سوالاتی نیستند که بخواهیم به دنبال پاسخ آنها باشیم. زیرا پاسخ در رشد تقاضا و کاهش عرضه پنهان است.

وی می افزاید: در این فضا تولیدکننده به دنبال بازارهای صادراتی نیست. از آنجایی که کلاش در داخل کشور با قیمت بالایی به فروش می رسد، چرا باید بازار صادراتی ایجاد کنید که سود آن کمتر از آن باشد؟ همه این اتفاقات پس از ممنوعیت واردات رخ داد.

افخمیراد می گوید: کالای خارجی که می رسد. مردم به کیفیت و قیمت نگاه می کنند و تصمیم می گیرند چه چیزی بخرند. در این میان تولیدکننده نیز جهت گیری تولید جهانی را می بیند و بر اساس آن تحقیق و توسعه را دنبال می کند. این تولیدکننده برای ایجاد شرایط بهتر برای تولید داخلی با مقامات داخلی و سازندگان خارجی مذاکره می کند.

رئیس سابق سازمان توسعه تجارت می افزاید: از این بحث می خواهم نتیجه بگیرم که اولاً ظرفیت تولید آنقدر کم است که اگر فردا «FETF» را امضا کنیم و «تحریم ها» را برداریم؛ یعنی «اف. ما نمی توانیم شما را صادر کنیم. زیرا نمی توانیم نیاز درونی را نادیده بگیریم.

افخمیراد همچنین به کمبود سرمایه گذاری در یک دهه اخیر اشاره و تاکید می کند: در دهه گذشته بر اساس آمارهای منتشر شده سرمایه گذاری در کشور منفی بوده است. این بدان معناست که این سرمایه گذاری به استهلاک پاسخ نداده است. بر اساس این شرایط، تولیدکنندگان داخلی آنقدر تولید خود را افزایش نداده اند که شاهد مازاد تولید باشند.

وی می افزاید: در 10 سال گذشته ماشین آلات جدیدی نیاورده ایم. ما فناوری جدیدی نیاوردیم. به همین دلیل است که ما همان محصولی را که می بینیم تولید می کنیم.

فیلم کامل گفتگوی «اکو ایران» با افخمیراد را اینجا ببینید.