به گزارش اخبار اقتصادی، احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و دارایی در گفتگو با سایت «KHAMENEI.IR» به بررسی وضعیت شاخص های کلان اقتصادی پرداخت. خاندوزی در بخشی از این گفتگو گفت: تاکید دولت این بود که سود خروج ارز ۴۲۰۰ تومانی به سفره مردم بازگردد. این اتفاق باعث شد که شکاف نابرابری و شکاف طبقاتی در کشور در سال 1401 نسبت به سال 1400 کاهش یابد و ضریب جینی کاهش یافته و فاصله دهک ها بهبود یابد و این با وجود مشکلاتی که در سطح قیمت مواد غذایی وجود داشت و همزمان با موج تورم جهانی غذا و فشار بر سفره های مردم.
وی افزود: زمانی که دولت توانست مدیریت اقتصاد را برای حفظ حداقل شرایط و اتخاذ سیاست های اصلاح ساختاری آغاز کند، در صورت ورود به عرصه تعاملات بین المللی، دولت با ایجاد و توسعه روابط با کشورهای همسایه و همسایگان خود را متمایز خواهد کرد. کشورها. منطقه را نشان می دهد.
دهه عقب ماندگی اقتصاد ایران
وزیر اقتصاد و دارایی در بخشی دیگر از سخنان خود با انتقاد از دولت روحانی گفت: در دهه عقب مانده اقتصاد کشور یعنی دهه 90 نزدیک به هشت سال رشد اقتصادی پانصد درصدی داشتیم. ، چیزی نزدیک به صفر. یعنی نه تنها پایه تولید و صادرکنندگان و شرکتهای تولیدکننده در بخشهای مختلف صنعت و کشاورزی تضعیف شد، بلکه رفاه عمومی مردم و درآمد سرانه ایرانیان نیز به میزان قابل توجهی کاهش یافت. خوب حرکتی که آقای رئیس جمهور در بخش های اقتصادی و تولیدی کشور ایجاد کرد باعث شد نرخ رشد اقتصادی در سال 1400 از 4 درصد گذشت و نرخ رشد اقتصادی با نفت و بدون نفت 4 درصد در سال 1401 بود و از رشد اقتصادی پایین گذشتیم. برای بستن رشد به صفر بروید.
خاندوزی گفت: سخت ترین قسمت افزایش تولید و صادرات مناطق تحریمی ما بود که صادرات نفت بود. برخی از آقایان گفتند اگر یک نفر می تواند 400 هزار بشکه نفت صادر کند، بیاید وزارتخانه را در دست بگیرد و اظهار ناتوانی کردند. گفتمان خودکفایی و میتوان نشان داد که میتوان در کمتر از یک سال افزایش چشمگیری در صادرات نفتی و غیرنفتی ایجاد کرد. در همه دولت های گذشته هیچ گاه به اندازه سال 1401 صادرات غیرنفتی نداشتیم و در نوع خود رکورد محسوب می شد. این اتفاق در زمینه نرخ رشد اقتصادی رخ داد.
وی افزود: بر اساس گزارش مرکز آمار، نرخ رشد اقتصادی بهار سال 1402 بیش از هفت درصد و بر اساس گزارش بانک مرکزی 6.2 درصد است که این نوید را می دهد که از دام رکود و رشد صفر در سال 1402. علاوه بر بحث رشد که محصول کوتاه مدت رونق اقتصادی است، یکی از عوامل بلندمدت – که می تواند رشد سه، چهار و پنج بعدی را به ما بگوید. سال بعد – سرمایه گذاری شاخص است. هر چه تشکیل سرمایه بیشتر باشد، ثمرات آن در سال های آینده بیشتر خواهد بود.
خاندوزی درباره سیاست های تورمی دولت نیز گفت: به فضل الهی و تلاش آقای رئیس جمهور و تیم اقتصادی و سیاسی دولت، انتظارات تورمی و انتشار ارز در شش ماهه اول سال 1402 کنترل شد که نتیجه آن این است که در در ماه های جاری ثبات در وضعیت قیمت وجود دارد. البته همچنان افزایش قیمت ها و نارضایتی مردم در زمینه هایی مانند مسکن اجاره ای یا برخی محصولات تخصصی وجود دارد که واقعیت دارد. اما خدا را شکر مسیر تورمی گذشته اصلاح شده است. این مجموعهای از شاخصها بود که چون دولت به سمت اصلاح پایههای معیوب اقتصادی رفته بود، ممکن است جامعه متوجه بهبود فوری، ملموس و سریع سفره خانوادهاش نشود. در ماه های اخیر مسیر بهبود به حدی رسیده است که در صورت ادامه می توانیم به نتایج بهتری در زمینه رضایت اجتماعی از اقتصاد برسیم.
تجاوز به بانک های دولتی
وزیر اقتصاد و دارایی در بخشی از سخنان خود به تحلیل اقدامات وزارتخانه متبوع خود پرداخت و گفت: بیش از دو هزار شرکت اقتصادی بودند که باید مالیات آن ها به ساکنان استان ها پرداخت می شد، اما این مالیات ها یا در پایتخت یا در جاهای دیگر با دستور رئیس جمهور همه اینها را به خود استان ها برگرداندیم تا بتوانند ظرفیت خود استان را افزایش دهند.
وی افزود: هر بار که به استانی سفر می کنم از استانداران می پرسم که آیا هنوز شرکتی باقی مانده است و اگر تعداد انگشت شماری باشد سریعا درآمد آنها را به استان ها برمی گردانیم. فقط برخی شرکت ها که بین استانی هستند یعنی در یک استان شعبه دارند، بخشی از تولیدشان در استان دیگر است، پس البته باید بین هر دو استان توزیع شود.
در حوزه حسابهای دستگاههای اجرایی هم همینطور است. تاکید ما بر این بوده است که به جای تمرکز در تهران، حساب ها و امکان تامین اعتبار و تسهیلات به استان ها برود و بانک های استانی قدرتمند و توان پرداخت پروژه های خود استان ها را داشته باشند. به بانکهای دولتی دستور میدهیم بیش از حداقلی که بانک مرکزی برای استانها در نظر میگیرد هزینه کنند. تقریباً می توان گفت که دیگر بانکی در حوزه دولت برای جمع آوری منابع استان باقی نمانده است. متأسفانه بانک های غیردولتی همچنان در این زمینه عقب هستند، استانداران از ما گلایه زیادی دارند. امیدواریم با اقدامات کنترلی جدی که نهاد ناظر اعمال می کند بتوانیم این امر را در آن حوزه نیز محقق کنیم.
وی تاکید کرد: دیگر تخلفی در بحث توزیع استانی در بانک های دولتی مشاهده نمی کنیم.
وزارت اقتصاد صبر نکرد
خاندوزی در پاسخ به این سوال که دولت تا چه اندازه دست وزارت دارایی را در سیاست خارجی رها کرده است؟ وی گفت: در حوزه ارتباط اقتصاد و سیاست خارجی که برای ما بحث دیپلماسی اقتصادی و استفاده از فرصت های خارجی است، وزارت اقتصاد برای ایجاد فرصت برای این امر ننشسته است. رئیس جمهور به همه وزارتخانه ها دستور داد تا در این زمینه نقش فعال داشته باشند. بنابراین ما خودمان تلاش می کنیم کمیسیون اقتصادی ایران و عراق و کمیسیون اقتصادی ایران و چین که مسئولیت مستقیم وزارت اقتصاد و دارایی را بر عهده دارند نسبت به گذشته فعالتر باشند. خوشبختانه، بازخورد بسیار عمل گرایانه ای در مورد پروژه های خاص و سرمایه گذاری های مشترک وجود دارد. در حوزه ای غیر از کشورهایی که کمیسیون مشترک آنها بر عهده ماست، از طریق سازمان سرمایه گذاری و کمک های فنی که وظیفه ترویج و کمک به سرمایه گذاری خارجی را بر عهده دارد، در شش ماهه اول سال جاری از ابتدای دولت تا پایان پایان سپتامبر 1402 بیش از 8.7 میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب کرد. بخشهایی که به پروژههای مشخص و قراردادهای مشخص تبدیل شدهاند، در بخشهای مختلف انرژی، نفت و گاز، صنعت، نیروگاهها و مانند آن شروع به فعالیت کردهاند.
وی افزود: در شرایطی که دولت همین تنگناها و حساب های بانکی بین المللی و فشارهای برجام را دارد، این رقم رکوردی است که می تواند تحرک زیادی در حوزه سرمایه گذاری خارجی ایجاد کند. زیرا مسیرهای سرمایه گذاری مسیرهایی هستند که برای تبدیل شدن به پروژه های خاص به زمان طولانی نیاز دارند.
خاندوزی ادامه داد: من به شخصه نسبت به گذشته نسبت به ماه های آینده بسیار خوشبین هستم که بتوانیم در زمینه تحرکات خارجی خبرهای خوبی برای مردم عزیزمان داشته باشیم. تاکید رئیس جمهور این است که هر مسیری که در عرصه دیپلماسی باز می شود باید در حوزه اقتصادی نیز امتداد داشته باشد تا بتوانیم آن را به فرصتی برای صادرکنندگان ایرانی، تجار و سرمایه گذاران ایرانی در کشورمان تبدیل کنیم.
منبع: اکوایران