• امروز : چهارشنبه, ۱۶ آبان , ۱۴۰۳
  • برابر با : Wednesday - 6 November - 2024
1

افزایش 11 برابری قیمت بنزین صدای شرکت های هواپیمایی را درآورد

  • کد خبر : 45807
  • ۰۹ آبان ۱۴۰۳ - ۲۱:۳۰
افزایش 11 برابری قیمت بنزین صدای شرکت های هواپیمایی را درآورد

به گزارش اخبار اقتصادی، اقتصاد آنلاین نوشت: سرانجام دولت تصمیم گرفت قیمت بنزین شرکت های هواپیمایی را که بارها موضوع اختلاف دولت و شرکت های هواپیمایی بوده، در لایحه بودجه سال آینده لحاظ کند.

دولت سیزدهم به ویژه وزیر سابق راه و شهرسازی بارها به ایرلاین ها هشدار داده بود که وقتی سوخت یارانه ای دریافت می کنید، توان پرداخت گرانی بلیت هواپیما را ندارید. حال با این اقدام دولت می توان انتظار داشت که ایرلاین ها قیمت بلیت هواپیما را افزایش ندهند؟

بازرپاش با اشاره به پرداخت یارانه سوخت به ایرلاین ها گفت: وقتی سوخت هواپیما لیتری 600 تومان است در مقابل بنزین 1500 تومانی است. یعنی رایگان. در این زمینه برخی ادارات دولتی رزروهایی دارند اما با احترام به نظر ما در خصوص قیمت سوخت جت اقدامی انجام نداده اند.

اگرچه با حذف قیمت گذاری دستوری و آزادسازی قیمت بلیط هواپیما، ایرلاین ها آزادی بیشتری برای افزایش قیمت بلیط هواپیما داشتند و با قیمت بنزین 600 تومانی سود زیادی از این محل به دست می آوردند، اما اکنون با افزایش 11 برابری قیمت بنزین ایرلاین ها می توان گفت که این سود از آنها گرفته می شود.

برخی از منتقدان و برخی نمایندگان مجلس بر این باورند که قیمت بلیت هواپیما به قدری بالاست که اکثر مردم توان سفر با هواپیما را ندارند. در این صورت تنها قشر خاصی از جامعه سوار هواپیما می شوند و سفری کوتاه و پرهزینه را تجربه می کنند.

اعطای یارانه سوخت آنقدر قیمت بلیت هواپیما را کاهش نداده است که عموم مردم بتوانند از حمل و نقل هوایی استفاده کنند. بلکه این یارانه از منابع عمومی به جیب شرکت های هواپیمایی و اقشار ممتاز جامعه رفته تا هزینه سفر آنها را کاهش دهد.

اما «محمد محمدی بخش» رئیس اسبق سازمان هواپیمایی کشوری معتقد بود در صورت حذف بلیت ناوگان تجاری کشوری از نرخ اجباری، باید به این موضوع اشاره کرد که در صورت حذف بلیت ناوگان تجاری کشوری از نرخ اجباری، باید به این موضوع توجه کنیم. قیمت سوخت نیز باید متعادل و توسط کمیسیون اقتصادی اعلام شود.

او می گفت: قیمت بلیط هواپیما بستگی به قیمت سوخت دارد و اگر تغییری در این کرایه ایجاد شود، قیمت بلیت هواپیما نیز افزایش می یابد.

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری تاکید کرد: تنها مزیت رقابت ایرلاین های ملی با ایرلاین های خارجی بحث سوخت است و در حال حاضر طبق قیمت تعیین شده از سوی مرکز تنظیم بازار پیش می رویم و مشمول آن هستیم اما قیمت بلیط هواپیما بستگی زیادی به قیمت سوخت دارد.

بر اساس لایحه ارائه شده از سوی دولت به شورای اسلامی، قیمت فروش سوخت هواپیما معادل 30 درصد قیمت خرید سوخت در پالایشگاه ها و قیمت هر لیتر بنزین جت 1100 درصد است.

دولت هر سال حداقل 35 میلیارد تومان یارانه سوخت پرداخت می کند و سهم سوخت در سبد هزینه شرکت های هواپیمایی ایرانی یک دهم آن خارجی است، اما این یارانه تاثیری بر قیمت بلیت ندارد. آنها هر سال برای کل ارزش ناوگان هوایی ایران یارانه سوخت می دهند. این بدان معنی است که پولی که می تواند برای نوسازی ناوگان خرج شود از طریق قیمت گذاری نادرست هدر می رود.

بر اساس این گزارش، بر اساس تبصره 3 لایحه بودجه 1404، نرخ فروش سوخت جت به ناوگان هوایی 30 درصد نرخ خرید سوخت به پالایشگاه ها تعیین شد. قیمت هر لیتر بنزین هواپیمایی از 600 تومان به حدود 6600 تومان و 11 برابر افزایش می یابد. افزایش منابع دولتی از این طریق 10 میلیارد تومان خواهد بود.

به گفته کارشناسان حوزه هوانوردی کشور، حمل و نقل هوایی روزانه 4.5 میلیون لیتر سوخت نیاز دارد که دولت برای آن یارانه پرداخت می کند. دولت هر لیتر سوخت جت را 21 هزار تومان می خرد و لیتری 600 تومان به شرکت های هواپیمایی می فروشد.

شرکت های هواپیمایی سالانه 33 هزار میلیارد تومان یارانه سوخت دریافت می کنند. این رقم در دست همان قشری از جامعه است که هنوز می توانند به فکر سفر با هواپیما باشند و بلیت های میلیونی بخرند.

این آمار نشان می دهد روزانه حدود 92 میلیارد تومان یارانه سوخت به شرکت های هواپیمایی تعلق می گیرد و در صورت موافقت مجلس با این قسمت از لایحه می توان گفت که کشمکش دولت و شرکت های هواپیمایی پایان می یابد. اما سوال اینجاست که در صورت حذف این یارانه تکلیف قیمت بلیت هواپیما در مسیرهای داخلی که اکنون اجباری نیست چه می شود؟

قیمت سوخت تاثیر بسزایی بر هزینه سفر هوایی دارد و بسته به سن و نوع هواپیما بین 8 تا 29 درصد متغیر است.

حال سوال اینجاست که آیا با افزایش قیمت بلیط هواپیما خدمات فرودگاهی بهتر می شود و آیا نوسازی ناوگان با این افزایش منابع دولتی که گفته می شود 10 میلیارد تومان است می تواند یکی از برنامه های دولت باشد. و اولویت ها؟

منبع رکنا

لینک کوتاه : https://akhbareghtesadi.com/?p=45807

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.