• امروز : دوشنبه, ۳ دی , ۱۴۰۳
  • برابر با : Monday - 23 December - 2024
5

کسری بودجه 60 درصدی در سال 1403 / قیمت دلار به 70 هزار تومان رسید

  • کد خبر : 37443
  • ۱۲ فروردین ۱۴۰۳ - ۱۸:۱۹
کسری بودجه 60 درصدی در سال 1403 / قیمت دلار به 70 هزار تومان رسید

به گزارش اخبار اقتصادی، دکتر محمود جامساز کارشناس مسائل اقتصادی در ساختار بودجه 1403 وی گفت: بودجه سند مالی دولت است که از دو قسمت منابع و مصارف تشکیل شده است. نحوه تعیین میزان مخارج و منابع در بودجه بستگی به نگاه دولت به اقتصاد و میزان مداخله آن در اقتصاد و اندازه اقتصاد دولتی دارد.

وی ادامه داد: حوزه هزینه ها هزینه های دولت است که هزینه های جاری متشکل از حقوق کارکنان و کلیه نیازهای بوروکراسی است که مهمترین قسمت هزینه هاست. ساخت و ساز، پروژه های سرمایه ای و پرداخت سود سهام از اوراق منتشر شده بخشی دیگر از این هزینه هاست. اما از نظر منابع، دولت ها منابع درآمدی خود را خوش بینانه تعریف می کنند. در نتیجه، هزینه ها همیشه بیش از توانایی درآمدزایی است.

عدم تطابق هزینه ها و منابع در تدوین بودجه باعث کسری های میلیاردی شده است

این تحلیلگر مسائل اقتصادی در خصوص منابع درآمدی دولت گفت: یکی از مهمترین منابع دولت مالیات و تعرفه است. علاوه بر این، فروش نفت و گاز و سایر منابع طبیعی، فروش ساختمان‌ها و ماشین‌آلات دولتی و واگذاری سهام شرکت‌های دولتی نیز در بخشی دیگر از منابع گنجانده شده است. هر سال این منابع برای پوشش هزینه ها تعیین می شود. اما به دلیل عدم عقلانیت و تدبیر در بودجه ریزی، این منابع نمی توانند هزینه ها را پوشش دهند. بنابراین نتیجه این نارضایتی کسری بودجه چند میلیاردی است که هر سال در حال افزایش است.

جامساز در ادامه افزود: عدم تعادل بودجه به بانک‌ها و از بانک‌ها به سایر بخش‌های پولی و مالی سرایت می‌کند و باعث تولید نقدینگی می‌شود و این مشکل بر بخش واقعی اقتصاد تأثیر می‌گذارد. نتیجه این روند تورم، کاهش سرمایه گذاری های مولد، درآمد ملی و فقر گسترده است. نکته مهم اینکه یکی از اثرات کاهش سرمایه گذاری کاهش قدرت و پایه مالی دولت و تشدید کسری بودجه است.

وی تاکید کرد: در حالی که یکی از ویژگی های بودجه ریزی منطقی بر اساس الزامات علمی، هنر تعیین منابع و مصارف بر اساس اصل محدودیت منابع و هزینه های نامحدود است که باید مورد توجه سیاستگذاران و تدوین کنندگان بودجه قرار گیرد، اما متاسفانه در در تاریخ اقتصادی جمهوری اسلامی، منابع بودجه مستقل از امکان دستیابی به آنها تعیین می شود. بنابراین اساس مشکلات اقتصاد ما بر عدم تعادل بودجه متمرکز است.

بودجه 1403 انقباضی و البته بی اثر است

این کارشناس حوزه اقتصاد خاطرنشان کرد: بودجه 1403 که در ادامه همان سیاست های قبلی نوشته شده، اگرچه نسبت به بودجه 1402 رشد 18 درصدی را نشان می دهد و انقباض محسوب می شود، اما به دلیل عدم تعادل این امر. رشد در حوزه های مختلف، این بودجه یکی از ضعیف ترین و بی اثرترین ها تا به امروز شده است. بنابراین دستیابی به اهدافی مانند رشد تولید ملی، حمایت از اشتغال، ارتقای بهره‌وری و تکمیل پروژه‌های عمرانی و نوسازی و بهسازی واحدهای تولیدی و سایر اهداف مدنظر متولیان امر ممکن نخواهد بود. به دلیل عدم درآمدزایی از منابع واقعی بودجه و تخلفات مالی.

جام ساز تصریح کرد: بر اساس گزارش مرکز پژوهش های مجلس، کسری بودجه سال جدید 60 درصد بیشتر از کسری بودجه سال 1402 خواهد بود و راهکار تراز این بودجه رشد پایه پولی را نیز در پی خواهد داشت. افزایش نقدینگی و تورم

وی درباره تورم 1403 گفت: در حال حاضر تورم رسمی 40 درصد اعلام شده که البته با تورم سه رقمی حوزه مسکن و معیشت همخوانی ندارد. این در حالی است که هدف تورم در سال جدید 30 درصد تعیین شد که بسیار خوش بینانه است. چون در حال حاضر با تورم 50 درصدی مواجه هستیم. علاوه بر این، تورم بالا و 30 درصد است که ایران را به یکی از 10 کشور پر تورم جهان تبدیل کرده است.

بزرگترین چالش دولت در سال جدید کاهش درآمدهای نفتی است

این تحلیلگر اقتصادی بزرگترین چالش دولت در سال جدید را کاهش درآمدهای نفتی با توجه به شرایط منطقه دانست و افزود: جنگ غزه، شورش در دریای سرخ توسط حوثی ها، احتمال رویارویی اسرائیل. و حزب الله که ایران از انشعابات خود در امان نخواهد بود، همکاری نظامی ایران و روسیه و صدور قطعنامه های حقوق بشری در کاهش درآمدهای نفتی موثر است. این در حالی است که دولت در داخل با مشکلات بزرگی از جمله افزایش تورم، نرخ ارز، صدور مقررات مغایر با عموم مردم مانند نحوه برخورد با حیا و بی حجابی مواجه است که شکاف بین دولت را عمیق تر می کند. و ملت و همچنین تخریب تدریجی محیط زیست.

اگر هزینه های تخریب محیط زیست را نیز لحاظ کنیم، نرخ تولید ناخالص داخلی ایران منفی می شود

جامساز درباره هزینه های تخریب محیط زیست برای کشور گفت: در بودجه 1403 اعتبار کافی برای رفع آسیب های زیست محیطی وجود ندارد. این در حالی است که محیط زیست ایران روز به روز آسیب بیشتری می بیند. این آسیب ها هزینه هایی را به کشور تحمیل می کند که من آن را «هزینه های تولید خارجی و هزینه های ناکارآمدی دولت» نامیدم. این هزینه ها باید از تولید ناخالص داخلی کم شود که هرگز اینطور نبوده است. یعنی اگر بگوییم تولید ناخالص داخلی ۷ درصد است اگر هزینه های زیست محیطی را کم کنیم این رقم منفی می شود. از سوی دیگر، دستیابی به رشد 7 درصدی نیازمند پیش نیازهایی مانند بهبود ساختار اقتصادی، جذب سرمایه خارجی، فناوری روز، افزایش بهره وری و ارتقای علم است، چیزی که در هیچ یک از موارد قبلی به آن دست نیافته ایم.

افزایش 51 درصدی مالیات ها در سال جدید فشار بیشتری بر بخش خصوصی اقتصاد وارد می کند

وی در خصوص تاثیر تورم بر بهره وری نیروی کار گفت: با توجه به این واقعیت ها چگونه می توان با افزایش 20 درصدی حقوق و دستمزد کارگران انتظار بهره وری نیروی کار را داشت در حالی که تورم معیشتی 3 رقمی است؟ از سوی دیگر با در نظر گرفتن شرایط بین المللی کشور که در معرض تشدید تحریم ها قرار دارد، چگونه می توان سرمایه خارجی را جذب کرد؟ این در حالی است که در بودجه سال آینده 51 درصد افزایش درآمد مالیاتی یعنی 1122 هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده که 80 درصد آن باید توسط بخش خصوصی به عنوان بخش واقعی اقتصاد در قالب مالیات های مستقیم حمایت شود. در حالی که سهم شرکت های دولتی 12 درصد است، سازمان های مرتبط با رهبری سهم بسیار کمی دارند و برخی از آنها معاف هستند. نتیجه این است که هر روز بخش واقعی اقتصاد ما ضعیف تر می شود. این روند به ضرر خود دولت است، زیرا وقتی بخش واقعی ضعیف می شود، دولت می تواند از چه کسی مالیات بگیرد؟

قیمت ارز در سال جدید به 70 هزار تومان می رسد

جامساز همچنین در پایان درباره قیمت سکه در سال 1403 گفت: دولت رئیس جمهور قول کنترل قیمت سکه را داده بود اما در صورت وجود ذخایر کافی سکه امکان پذیر است. این روند در مدت کوتاهی پس از آنکه آثار التهابی افزایش نرخ ترجیحی ارز از 4200 به 28500 تومان را در بازار نشان داد، ارز به 55 هزار تومان رسید. دولت برای مدتی با توجه به ذخایر خود این قیمت را کنترل کرد. اما یک بار به دلیل جنگ غزه، مسائل مربوط به ناامنی و عدم اطمینان از آینده و انتظارات تورمی، دلار از مرز 60 هزار تومان گذشت. دولت سعی کرده نرخ ارز را روی 60 هزار تومان نگه دارد، اما در صورت عدم موفقیت، مطمئن باشید در سال جدید نرخ ارز به 70 هزار تومان نزدیک می شود. الان هم دولت در شرایطی نیست که قیمت را روی 60 هزار تومان نگه دارد چون خزانه خالی است و درآمدهای نفتی در آینده کم است.

وی افزود: البته بخشی از افزایش قیمت ارز در پایان سال مصنوعی است. یعنی دولت ها تمایل دارند قیمت ارز را افزایش دهند تا درآمد ریالی خود را افزایش دهند و بخشی از کسری بودجه را پوشش دهند. اما در کل چشم انداز امیدوارکننده ای برای بودجه سال جدید نداریم.

موج

منبع رکنا

لینک کوتاه : https://akhbareghtesadi.com/?p=37443

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.