صورتهای مالی سه تولید کننده بزرگ خودرو در کشور شش ماهه ، نشان می دهد که ضررهای انباشته شده تولید کنندگان خودرو اکنون از مرز عبور کرده است. این در شرایطی است که در آن تلفات عملیاتی تولید کنندگان خودرو کاهش یافته است. البته این به دلیل فرایند عملیاتی ایران است ، در غیر این صورت ، سایپا و پارس خلرو از دست دادن عملیاتی قابل توجهی برخوردار بوده اند.
براساس این اقتصاد جهانی ، طبق این امر ، کل ضررهای جمع شده سه تولید کننده مهم خودرو در کشور در پایان سال گذشته به پنج نفر رسیده است. این در زمانی است که تا پایان سال این رقم 2.3 بود ، بنابراین به تجمع 5.5 ٪ به از دست دادن تولید کنندگان خودرو در این دوره 4.3 اضافه شد.
علاوه بر این ، کل تلفات عملیاتی سه تولید کننده خودرو در سال 2 با نرخ 1.5 بود ، همان رقم در شش ماه اول سال ثبت شد. بنابراین ، در دوره ذکر شده در بالا ، از دست دادن تولید کنندگان خودرو 4.9 ٪ کاهش یافته است که نشانگر افت 4.9 درصدی است.
عوامل مختلفی در رشد تلفات انباشته شده تولید کنندگان خودرو طی یک سال گذشته مؤثر بوده اند. اینها شامل رشد تولید کنندگان خودرو است. در حقیقت ، برای تولید کنندگان خودرو تا اواسط تابستان سال گذشته ، هیچ ارز تعیین نشده است. از آنجا که مواد اولیه و برخی از قسمت های لازم توسط تولید کنندگان خودروهای وارداتی اساساً ، تأثیر پولی تأثیر بسیار منفی بر گردش خون آنها دارد که ممکن است دلیل از بین رفتن آن باشد.
اما مشکلات پولی پس از تخصیص تابستان ، که در حال حاضر آغاز زمستان سال گذشته است ، پایان یافت ، ارز نیمای رسما از بین رفت و نرخ ارز تجاری شناور شد. تصمیمی که با وجود تأثیر طولانی مدت بر صنعت خودرو ، هزینه تولید کوتاه مدت افزایش یافته است. از آنجا که آنها مجبور بودند ارز را با قیمت بالاتر تأمین کنند ، بنابراین مشکلات مالی آنها عمیق تر شد.
بسیاری بر این باور بودند که افزایش هزینه عرضه برای تولید کنندگان خودرو در عمل ، تأثیر افزایش رسمی بر قیمت خودروها را که در نوامبر سال گذشته رخ داده است ، از بین برده است. علاوه بر این ، اتومبیل های تجاری نیز طی یک سال گذشته به شدت کاهش یافته است که می تواند بر رشد تولید کنندگان خودرو تأثیر بگذارد.
علاوه بر این ، انجماد طولانی مدت در سال 2 یکی از دلایل اصلی از دست دادن ماشین است. با آغاز سال ، هیچ قیمت جدیدی برای ماشین وجود نداشت. این اعلامیه تا 5 نوامبر به طول انجامید که پس از شش ماه انجماد بود.
عامل چهارم نیز کاهش قدرت مکرر بود. در طول سال گذشته ، به ویژه در تابستان ، کاهش برق ، چندین صنعت از جمله خودرو را تحت تأثیر قرار داد. به طوری که روند تولید به طور مکرر بریده شده و ادامه آن امکان پذیر نیست.
اما سال گذشته ، برخی از عوامل نیز در وضعیت قابل قبولی قرار داشتند ، به عنوان مثال ، تولید کل سه تولید کننده اتومبیل های تشدید شده به یک و نیم واحد ، اما در سال جدید به دلیل مشکلات قیمت ، حداکثر کاهش انرژی ، عدم اطمینان در انتقال SAIPA و عدم اطمینان سیاسی و اقتصادی بیشتر ، می توان پیش بینی کرد.
اما یکی از مهمترین نکات صورتهای مالی تولید کنندگان خودرو ، ثبت سود عملیاتی برای ایران خمرو است. براساس گزارشی که به بورس اوراق بهادار ارائه شده است ، بزرگترین تولید کننده خودرو در کشور در سال گذشته سود عملیاتی داشته است. با این حال ، در آمار تلفات انباشته ، ضررهای انباشته شده این شرکت 3.5 افزایش یافته است.
این در نگاه اول متناقض به نظر می رسد ، اما باید در نظر گرفت که تلفات انباشته شده ضررهای انباشته شده در سال گذشته با ضررهای خالص به دست می آید ، نه تلفات عملیاتی. تنها سود و از دست دادن فرآیند تولید خودرو در سود عملیاتی یا تلفات عملیاتی دخیل است ، اما در سود خالص یا ضرر سایر هزینه ها مانند هزینه های اداری نیز مؤثر است.
در مورد ثبت سود عملیاتی برای یک جاده اختصاصی ، مدیریت خصوصی این شرکت می تواند مؤثر باشد ، اگرچه مدیریت این شرکت در ماه فوریه منتقل شد و فقط یک ماه و نیمی از سال تحت مدیریت بخش خصوصی بود ، اما مدیران جدید از زمان حضور آن هزینه های زیادی را کاهش داده اند که می تواند برای ثبت سودهای عملیاتی ایران مؤثر باشد. علاوه بر این ، احتمالاً برنامه های فروش ایران خمرو سود کسب می کند.
عامل مهم دیگر ، عقب نشینی خودروهای آسیب دیده از خط تولید خودرو ایرانی است. سال گذشته ، این شرکت تولید ضرر را کاهش داده و محصولات جدیدی را که به طور کلی سودآور هستند و تولید را افزایش می دهند جایگزین کرده است که می تواند سود عملیاتی شرکت را بدست آورد.
سناریوی دیگری که می توان به آن رسیدگی کرد این است که ایران خمرو برخی از ضررهای عملیاتی خود را در صورتهای مالی منتشر شده در کدال از بین برده است. در حقیقت ، در گذشته ، این شرکت بخشی از ضرر و زیان جبران شده توسط دولت را به دلیل قیمت گذاری قانون از بین می برد ، اگرچه بزرگترین تولید کننده خودرو در کشور دیگر این روند نبوده است ، اما می تواند بار دیگر همان پرونده مالی سال باشد.
جزئیات سود و ضرر تولید کنندگان خودرو
براساس آماری که در کدال منتشر شده است ، بیشترین رشد در تلفات انباشته شده تولید کنندگان خودرو پارس Khodro است. این شرکت در طول سال تلفات 4.3 را جمع کرده بود ، اما در سال گذشته به 4.3 رسیده بود تا تلفات انباشته شده 4.9 درصد را افزایش دهد.
علاوه بر این ، SAIPA در این دوره رشد قابل توجهی در تلفات انباشته شده خود تجربه کرده است. دومین تولید کننده بزرگ خودرو در کشور برای پایان سال گذشته ضرر و زیان انباشته شده است. تا پایان سال قبل از سال ، این رقم 2.3 بود ، بنابراین تلفات انباشته SAIPA در این مدت 5 ٪ افزایش یافته است.
از دست دادن عملیاتی دو تولید کننده خودرو بهتر نیست. براساس گزارشی که به بورس اوراق بهادار ارائه شده است ، SAIPA در سال گذشته ضررهای عملیاتی را ثبت کرده است. این در شرایطی است که نارنجی نارنجی در جاده فقط 2.5 ضرر عملیاتی داشته است.
بشر سپس ، سال گذشته ، از دست دادن عملیاتی دومین سازنده بزرگ خودرو در کشور 6.5 افزایش یافته است تا رشد قابل توجهی 5 ٪ را ثبت کند. پارس خمرو از 4.3 ضرر عملیاتی در سال 2 به 2.3 در سال 2 به 6.5 ضرر عملیاتی بیشتر افزایش یافت و این عامل شاهد افزایش 6.5 درصد بود.
دلیل این رشد بی سابقه در از دست دادن SAIPA و شرکت تابعه آن را می توان به عدم اطمینان مدیریت شرکت نسبت داد. سایپا تغییرات زیادی در مدیریت در طول سال گذشته مشاهده کرد.
تکرار تغییرات مدیریت می تواند منجر به بی ثباتی در استراتژی های کلان ، کاهش انسجام سازمانی و تضعیف کارمندان شود. از طرف دیگر ، چنین تغییراتی می تواند برنامه های بلند مدت را قطع یا هدایت کند و روند اجرای پروژه را منحرف کند. بنابراین ، این فضای برای بی ثباتی و عدم اطمینان می تواند به طور کامل بر عملکرد شرکت تأثیر بگذارد.
همچنین عدم اطمینان در انتقال سایپ به بخش خصوصی می تواند در این فرایند مؤثر باشد. البته این عامل در ماههای آخر سال از اهمیت بیشتری برخوردار بود. پس از انتقال مدیریت ایران کدرو به بخش خصوصی ، سایپا نیز منتظر تکرار این سناریو بود ، اما اگرچه انتقال سایپ به صدر اخبار بازگشت ، اما هیچ خبری از اجرای وی وجود نداشت. سپس ، مدیران این شرکت نمی دانستند که چه مدت در محل کار خواهند بود.
اما بیایید برویم. تلفات انباشته شده از بزرگترین تولید کننده خودرو در کشور در سال 5 ٪ افزایش یافته است. براساس اطلاعات و آمار ثبت شده در بورس اوراق بهادار ، ضررهای انباشته شده این شرکت برای پایان سال 2 میلیارد و 2 میلیارد نفر بود ، اما اکنون این رقم به 2.5 میلیارد نفر رسیده است. علاوه بر این ، همانطور که در بالا ذکر شد ، اتومبیل های ایران سال گذشته سود عملیاتی 4.1 را ثبت کرده اند که این چیزی عجیب است. این زمانی است که موانع در سال دوم کار می کنند.
-
فیلم سرقت سارقان جواهرات ایرانی در تورنتو کانادا! / آنها با ماشین وارد ویترین شدند!
-
اخبار را ببینید
-
رکنا