قطعی برق قطعه سازان کشور 30 درصد به تولید ضرر می زند/ مشکل کیفیت خودروسازان به دلیل تصدی گری دولتی است / هرکسی از راه رسید خودرو وارد کرد
به گزارش اخبار اقتصادی، حسین جلالی، عضو هیات رئیسه انجمن صنایع همگن قطعه سازی کشور و نایب رئیس انجمن صنایع همگن قطعه سازی تهران در گفتگو با خبرنگار رکنا در پاسخ به این سوال که در حال حاضر مشکل اساسی قطعه سازان چیست؟ گفت: مشکلات قطعه سازان تفاوت زیادی با مشکلات دیگر تولیدکنندگان در کشور ندارد و تنها تفاوتمان این است که ما با محدودیت های زیادی همراه هستیم و نمی توانیم به راحتی قیمت ها را نسبت به تورم افزایش دهیم. اخیرا پیامک قطعی برق دو روز در هفته از ساعت 8 صبح تا 10 شب برای قطعه سازان ارسال شده است. از سوی دیگر به ما اطلاع دادند که باید در مصرف گاز هم صرفه جویی کنیم. از آن طرف ارز جیره بندی است و تورم رو به افزایش است و قیمت مواد اولیه فولاد، مس، آلومینوم و … که همه دولتی تولید می شوند از بازار جهانی و دلار آزاد تبعیت می کند. این درحالی است که قیمت محصولات قطعه سازان ثابت است و هر زمان که قیمت ها را اصلاح می کنیم، دوباره با تورم همراه می شویم.
قطع برق قطعه سازان کشور 30 درصد به تولید ضرر می زند
جلالی درخصوص قطعی برق دو روز در هفته قطعه سازان کشور گفت: در حالی دو روز در هفته، 2 شیفت قطعی برق داریم که همه کارکنان ما نمی توانند شیفت سوم یعنی از ساعت 11 شب تا 8 صبح در محل کار حاضر باشند و عملا 2 روز در هفته و 8 روز در ماه تولید از دست ما خارج می شود و با کاهش 30 درصدی تولید در ماه مواجه می شویم. از سوی دیگر گازوئیلی هم برای مصرف ژنراتور نداریم.
وی درخصوص افزایش قیمت خودرو در بازار گفت: زمانی که قیمت مواد اولیه تغییر می کند، ما هم مجبور هستیم قیمت ها را افزایش دهیم اما با این حال با حوزه خودرو تفاوت بسیاری داریم. حوزه خودرو ذی نفع های غیرواقعی بسیاری دارد. از مصرف کنندگان غیرواقعی که در نوبت می مانند تا خودرو به قیمت کارخانه را در بازار با سود بفروشند یا به دنبال خرید کارت های ملی برای ثبت نام هستند تا گروهی که به دنبال واردات خودرو هستند. پرسش من این است که در حال حاضر چند درصد از مردم توان خرید خودروهای بالای 2 تا 3 میلیارد را دارند؟ شاید 10 درصد جامعه هم نباشند. پس چه کسانی به دنبال واردات و تخصیص ارز به هدف کاهش قیمت خودرو هستند؟!
عضو هیات رئیسه انجمن صنایع همگن قطعه سازی کشور با بیان اینکه بدون مطالعه، تخصص و نظارت خودروهایی را وارد کردند که وقتی یک چراغ آن می شکند، یک سال در پارکینگ می ماند، گفت: هرکسی از راه رسید خودرو وارد کرد. از هر خودرو 200 و نهایت 300 خودرو وارد کردند و فقط به فکر واردات و سود بردن بودند و برای تامین قطعات فکری نکردند.
مشکل کیفیت خودروسازان باید حل شود اما سرکوب خودروسازان داخلی اشتباه است
وی با بیان اینکه خودروهای داخلی از نظر تامین قطعه مشکلی ندارد، گفت: قطعه سازان خصوصی هستند و مشکل اساسی خودروسازان، تصدی گری و مدیریت دولتی است. هرچند وقت یکبار مدیریت خودروسازی ها تغییر می کند، لذا امکان توسعه و افزایش کیفیت محصول در این ساختار غیرممکن می شود و هر مدیری که می آید به فکر این است که چه زمانی قرار است برود.
جلالی در ادامه گفت: نزدیک به 8 سال است که صادرات داریم و قبل از جنگ روسیه و اوکراین تا به امروز به روسیه برای خودروهایی مانند لادا صادرات داشتیم.
وی با بیان اینکه مشکل کیفیت خودروسازان باید حل شود اما سرکوب خودروسازان داخلی اشتباه است، گفت: این واقعیت است که گروهی از واردات سود کلانی می برند و گروهی به دنبال سرکوب تولید داخل هستند و می گویند مرغ همسایه غاز است. چند دهه است که مردم از این محصولات استفاده می کنند. یک زمانی دهک های پایین جامعه توان خرید پراید را داشتند اما حالا چه کسی می تواند خودرو بخرد؟ می گویند پراید ایمنی ندارد، بله این خودرو یک خودرو شهری است و نباید با آن با سرعت 150 کیلومتر در ساعت رانندگی کرد و نهایت باید با سرعت مطمئنه سالی 2 تا 3 بار مسافرت رفت. این خودرو نه لکسوس است و نه بنز و نه آئودی.
جلالی با بیان اینکه مواد اولیه را به قیمت های جهانی و دلار بازار آزاد می خریم اما دلار حاصل از صادرات را به نرخ نیمایی با ما محاسبه می کنند، گفت: این یکی از موارد معیوب حوزه قطعه سازان است. ما با خودروسازان متفاوت هستیم. خودروسازان خودرو 10 هزار دلاری را وارد می کنند و 10 هزار دلار سود می کنند. قطعه سازان در بهترین حالت 10 تا 15 درصد سود می کنند.
وی با بیان اینکه صنعت خودرو یک گنج برای ایران است، گفت: پراکندگی جغرافیایی قطعه سازی و خودروسازی در استان های کشور و وجود حدود 45 نوع صنعت دیگر در این حوزه موارد بسیار بااهمیتی است. اگر خودروسازی متوقف شود 60 تا 70 درصد مس، فولاد و آلمینیوم کشور بدون نیاز می ماند و لجستیک و حمل و نقل از بین می رود. حال در این شرایط به دنبال واردات خودروهای گران قیمت هستند.
جلالی با اشاره به افزایش تعداد موتورسواران در کشور گفت: روزی این موتورسواران پراید سوار بودند و با آن کار می کردند و امرار معاش می کردند و گاهی هم خانواده خود را به سفر می بردند و برخی نیز با ساخت اتاق پشت آن به شیشه بُری، باغبانی و خشکشویی و لوله کشی مشغول می شدند و هر زمان که خراب می شد یا تصادف می کردند با کمترین هزینه تعمیر می کردند.
وی گفت: اگر کیفیت محصولات خودروسازان مشکل دارد به دلیل تصدی گری دولتی خودروسازان است. اگرنه ایده خودرویی مثل پراید، یک خودروی اقتصادی که ارزان بود و قشر پایین جامعه هم توانایی خرید آن را داشتند، ایده بدی نبود. بنابراین باید مدیریتی که توانمندی داشته باشد و رضایت مردم را اصل قرار دهد باید در راس این صنعت باشد اما متاسفانه وقتی می آیند به فکر رفتن هستند و به همین دلیل قطعه سازان جنس متفاوتی دارند زیرا آنها با این حوزه زندگی می کنند و تنها دغدغه رضایت مردم را دارند.