به گزارش اخبار اقتصادی، دادههای گمرک ایران نشان میدهد، سال گذشته هفتمین مقصد صادراتی ایران پاکستان بود. در آن سال ایران به پاکستان سه میلیارد و 538 میلیون دلار کالا صادر کرد. در مقابل میزان واردات کالا از پاکستان بیش از 841 میلیون دلار ارزیابی شده است . این آمارها به خوبی نشان میدهد، سال گذشته تراز تجاری کماکان به نفع ایران بوده است. به باور برخی تحلیگران جریان یک طرفه صادرات انبوه از تهران به اسلام آباد میتواند بر رشد تجارت اثر منفی بگذارد. شاید برهمین اساس عبدالحکیم ریگی، رئیس اتاق مشترک ایران و پاکستان یکی از افرادی که شرایط کنونی را برای تحقق تجارت 5 میلیاردی مناسب نمیبیند و میگوید: برای رسیدن به این هدف باید زیرساختهایی فراهم شود، اجرای توافقات تجارت ترجیحی، افزایش تعداد کالاهای مشمول این تعرفهها، کاهش ممنوعیتهای تعرفهای و گمرکی و استفاده بهینه از بازارچههای مرزی از جمله اقداماتی هستند که باید اجرایی شوند.
او که اخیرا همراه هیاتی تجاری از پاکستان به ایران آمده است، خواستار تقویت مرزها، ساخت پایانههای مجهز، فراهم شدن زیرساختها برای تولید مشترک در خاک ایران است. ریگی همچنین به حوزه حملونقل اشاره و بر لزوم فعال شدن کارنهتیر در پاکستان تاکید میکند.
بانک مرکزی اسلام آباد و تهران سد جدید تهاتر
به باور رئیس اتاق مشترک ایران و پاکستان پیچیده شدن موضوع تهاتر یک مانع جدی در برابر تجارت بین ایران و پاکستان است و می گوید: سازوکاری که اتاق زاهدان درباره تهاتر تعریف کرده بسیار ساده است و باید آن را در حد صادرات در مقابل واردات ببینیم. متاسفانه ورود بانکهای مرکزی دو کشور به این وادی، کار را پیچیده کرده است.
حسین امینی، رایزن بازرگانی ایران در پاکستان نیز مسائل بانکی و نبود اطلاعات دقیق و جامع نسبت به ظرفیتهای دو کشور را عمده مشکل تجار دو کشور میخواند. به باور او نیز یکی از راهکارها در این مسیر برگزاری نمایشگاه و مشارکت در آنهاست.
امینی می گوید: باتوجه به اینکه ارتباطات بانکی پیچیده شده است، بهتر است فعالان دو کشور شرکای تجاری خود را از طریق نمایشگاهها و مسیرهای رسمی پیدا کنید تا حداقل نسبت به نقلوانتقالات مالی دغدغهای کمتر داشته باشند.
رئیس اتاق مشترک ایران و پاکستان نیز بر اهمیت برگزاری نمایشگاههای تخصصی از سوی پاکستان در ایران به ویژه استان سیستان و بلوچستان تاکید میکند و میگوید این مهم به معرفی توانمندیهای این کشور کمک میکند.
چالش نقل و انتقال
عبدالاحد آقا، نایبرئیس اتاق کویته نیز معتقد است باید تسهیلات ویژه در زمینه گمرکی و نقلو انتقال کالا رخ دهد تا بتواند تجارت دو کشور رونق بیشتری بگیرد. او میافزاید: در این مسیر ضروری است کاهش بروکراسی در مرزها برای تردد سریعتر کامیونها، تقویت امنیت مرزها، افزایش سطح روابط گمرکات دو کشور با یکدیگر، کاهش سطح تعرفهها از سوی دو طرف، تسهیل صدور روادید برای تجار و توسعه روابط در بخش گردشگری اتفاق بیافتد.