درگاه های مبادلات ارزهای دیجیتال به مدت 260 ساعت بسته شد/ سکوت بانک مرکزی ادامه دارد
اکو ایران: 260 ساعت پس از بسته شدن درگاه های مبادلات ارزهای دیجیتال. این در حالی است که بانک مرکزی هنوز توضیح روشنی به فعالان این حوزه نداده و بر اساس گزارش کمیسیون نوآوری های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران، تنها اخبار واگذار شده به بانک مرکزی از جمله تعیین پول است. پولشویی و سفته بازی در این پورتال ها منتشر می شود.
اخبار اقتصادی؛ روز پنجشنبه 6 ژانویه، درگاه های مبادلات ارزهای دیجیتال بسته شد. اتفاقی که نگرانی های زیادی را در بین فعالان این حوزه ایجاد کرده است. اتفاقی که واکنش فعالان اقتصادی را به دنبال داشت. اما مسئولان بانک مرکزی واکنشی نشان ندادند. در واقع بانک مرکزی هنوز توضیح دقیقی در خصوص بسته شدن درگاه های مبادلات ارزهای دیجیتال ارائه نکرده است. این موضوع امروز در اتاق بازرگانی تهران مورد انتقاد قرار گرفت. در جلسه کمیسیون اقتصاد، نوآوری و تحول دیجیتال اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران، رضا قربانی، عضو هیئت مدیره این کمیسیون به پرونده قطعی درگاه های مبادلات ارزهای دیجیتال اشاره و از وی انتقاد کرد. وی گفت: در پی اختلال گسترده در خدمات پرداخت صرافی ارزهای دیجیتال در کشور، بانک مرکزی هیچ اطلاعیه رسمی در خصوص علت این اختلال منتشر نکرده است.
قربانی ادامه داد: این اقدام به صورت دسته جمعی و بدون اطلاع رسمی انجام شد و نزدیک به 200 شرکت فعال در این حوزه متضرر شدند. در 260 ساعت گذشته که این قطعی ادامه دارد، بانک مرکزی هیچ سند رسمی که علت این قطعی را توضیح دهد منتشر نکرده است. البته خبر منتشر شده به نقل از منابع بانک مرکزی از جمله
به صرافی های ارزهای دیجیتال نسبت داده می شوند. اما این مسائل باید برای عموم روشن و مستند باشد.
قربانی همچنین به اظهارات ضد و نقیض در خصوص گردش مالی مبادلات ارزهای دیجیتال اشاره کرد و گفت: بانک مرکزی در گزارش های متعددی اعلام کرده است که روزانه 5 میلیارد ریال گردش مالی در این صرافی ها انجام می شود، اما رئیس کل بانک مرکزی پیش از این در همایشی اعلام کرده بود. گفته شد گردش مالی روزانه صرافی های ارزهای دیجیتال تقریباً 35 میلیارد ریال است. این تناقضات باعث سردرگمی و بی اعتمادی فعالان این عرصه شده است.
وی افزود: بانک مرکزی اگر پولشویی و فعالیت های مالی غیرشفاف را تقبیح می کند باید این ادعاها را به صورت مستند و رسمی منتشر و شفاف سازی کند. در غیر این صورت تداوم این وضعیت نه تنها باعث ایجاد بحران و بلاتکلیفی در بین فعالان اقتصادی می شود، بلکه فرصت هایی را برای دلالان بازار فردوسی فراهم می کند. این بازار دسترسی رایگان بیشتری به خدمات بانکی و پرداخت دارد، به خصوص در حال حاضر که تراکنش ها با تتر انجام می شود.
قربانی با تاکید بر اهمیت اکوسیستم ارزهای دیجیتال در ایران افزود: این صنعت در سال های اخیر بدون هیچ حمایتی از سوی دولت رشد کرده و توانسته به اکوسیستمی پایدار برای پاسخگویی به نیاز کاربران ایرانی تبدیل شود. اما اکنون در حال نابودی است. سیاست ها و تصمیمات بانک مرکزی در حالی که این صنعت همچنان در حال رشد است، به شدت بر کسب و کارهای این حوزه تاثیر می گذارد.
وی در ادامه تاکید کرد: بخش بزرگی از زیرساختهای دیجیتال و اکوسیستم وب ایران توسط این صرافیهای ارزهای دیجیتال شکل گرفته است و هرگونه اختلال در خدمات رسانی در این حوزه به معنای آسیب جدی به اقتصاد دیجیتال کشور است. در واقع این اقدام بانک مرکزی نه تنها به نفع فعالان بازار فردوسی نیست، بلکه تهدیدی جدی برای توسعه پایدار این صنعت محسوب می شود.
قربانی همچنین خاطرنشان کرد: اقدامات بانک مرکزی در راستای «سند ساماندهی ارزهای دیجیتال» که سال هاست اعمال می شود، هنوز به ثمر نرسیده است. بانک مرکزی به ماده 4 قانون بانک مرکزی اشاره می کند که به این نهاد اختیار نظارت بر مبادلات ارزهای دیجیتال را داده است. اما در این بین فعالان این صنعت همچنان در بلاتکلیفی به سر می برند و به دلیل عدم شفافیت عملا برنامه خاصی برای ساماندهی این حوزه وجود ندارد.
این عضو کمیسیون تحول اتاق تهران تصریح کرد: ما به عنوان نمایندگان این حوزه خواستار شفاف سازی بیشتر در سیاست ها و پاسخگویی بانک مرکزی نسبت به این اقدام هستیم. این بلاتکلیفی و عدم تصمیم گیری مشخص نه تنها به نفع کارگزاران بوده، بلکه بر کسب و کارهای دیجیتال و حتی کسب و کارهای کوچک کشور نیز تاثیر گذاشته است.
در این جلسه کارشناسان و فعالان اقتصادی خواستار پاسخگویی دولت و بانک مرکزی به این بحران هستند. در عین حال، آنها از لزوم ایجاد شرایط رقابتی و شفاف برای بازار ارزهای دیجیتال در کشور صحبت کرده و خواستار توجه بیشتر به نقاط ضعف و چالش های موجود هستند.
منبع: اکو ایران