به گزارش اخبار اقتصادی، نکته مهم درباره تصمیم بحث برانگیز دانشگاه تهران این است که دلیل مجازی شدن کلاس ها سختی بلیت گرفتن دانشجویان بعد از تعطیلات نوروز و مصادف شدن کلاس ها با ماه رمضان است. این در حالی است که دانشگاه تهران جزو اولین دانشگاه هایی بود که تصمیم به بازگشایی کلاس های حضوری از 23 فروردین ماه امسال، یعنی همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان گرفت. آن هم پس از دو سال آموزش مجازی در شرایط کرونا.
دانشجویان به این تصمیم اعتراض دارند و به اشکال مختلف این اعتراض را ابراز کرده اند. از جمع آوری امضا گرفته تا یادآوری بازگشایی کلاس ها در همین دانشگاه، همزمان با روز اول ماه مبارک رمضان گذشته و مقایسه آن با رفتارهای متناقض فعلی.
اکنون پس از دلایل اولیه ذکر شده دلیل دیگری از سوی دانشگاه اعلام شده است. معاون آموزشی دانشگاه تهران گفت: زیرساختهای نرمافزاری و سختافزاری مناسبی برای ارائه آموزش الکترونیکی در دانشگاه تهران فراهم شده است و در این راستا تصمیم گرفتیم حتی پس از شیوع ویروس کرونا از این بستر برای تربیت دانشجو استفاده کنیم.
محمد مقیمی، رئیس دانشگاه تهران نیز در گفت و گو با شبکه تلویزیونی اینترنتی این دانشگاه گفت: در هفته اول و در هفته دوم به دلیل همزمانی حضور اکثریت دانشجویان در دانشگاه امکان پذیر نخواهد بود. با شبهای قدر و تعطیلات چهارشنبه کلاسهای حضوری باید برگزار شود.» دیر برگزار می شود و کمیت و کیفیت آموزش حضوری بسیار پایین خواهد بود. در هفته چهارم به دلیل تعطیلی روزهای یکشنبه و دوشنبه به دلیل عید سعید فطر و بازگشت دانش آموزان به محل سکونت، کلاس های حضوری تعطیل است.
به گفته مقیمی، آموزش مجازی در برخی مقاطع زمانی و به ویژه در ایام تعطیل، مؤثرتر از آموزش حضوری است و استفاده نکردن از این ظرفیت در جای خود، امری غیرمنطقی و «خلاف مصلحت دانشگاه و بیت المال» است. .
یکی از گمانه زنی ها درباره تصمیم اخیر دانشگاه تهران، امکان صرفه جویی در هزینه های مالی است. مقیمی درباره مسائل مالی دانشگاه گفته است: سرفصل بودجه رفاهی دانشجویان مشخص و محدود است و مدیریت دانشگاه به عنوان خزانه دار و متولی بیت المال موظف است مدیریت مالی بهینه را در این زمینه اعمال کند. منابع در راستای هدف مربوطه اگر در مقطعی از زمان در هزینه های رفاهی دانشجویی مانند وعده های غذایی و نگهداری تاسیسات گرمایشی و سرمایشی صرفه جویی شود، در مواقع دیگر برای ارتقای کیفیت خدمات رفاهی دانشجویی و قانوناً استفاده می شود. نمی توان آن را به سایر سرفصل های هزینه منتقل کرد.
اما برخی از دانشجویان دلیل این تصمیم دانشگاه تهران را کمبود بودجه می دانند. در شرایطی که دانشگاه تهران در سال 1401 با 139 درصد افزایش بودجه مواجه شد و با حدود 2217 میلیارد تومان بیشترین افزایش بودجه را نسبت به سایر دانشگاه ها داشت. به گزارش تسنیم، در میان بودجه 10 دانشگاه بزرگ پایتخت، دانشگاه تهران با رشد 40 درصدی و بودجه 3310 میلیارد تومانی برای چهارمین سال متوالی بیشترین بودجه را دریافت خواهد کرد.
برخی دیگر از دانشجویان می گویند که اگر همه دانشگاه های کشور مجازی شوند، شاید پذیرش این تصمیم آسان باشد، اما این تعطیلی برای دانشگاهی در کل کشور اعمال می شود و با تجربه ای که از کیفیت پایین کلاس های مجازی داشته ایم. این یک روش غیر منطقی است.
برخی از دانشجویان نیز نگران ادامه روند کلاس های مجازی بعد از 18 اردیبهشت هستند و همچنین دانشجویانی که دارای کار عملی، کارآموزی و واحدهای آزمایشگاهی هستند و یا نیاز به حضور در دانشگاه و شهر تهران به ویژه کتابخانه و دانشگاه دارند. وب سایت دانشگاه، برای نوشتن پایان نامه. آنها از این تصمیم شاکی هستند. اگر دانشجویی بخواهد برای این مدت از امکانی مانند اجاره پانسیون یا خوابگاه شخصی استفاده کند، باید مبلغی بین 3 تا 6 میلیون تومان بپردازد که برای اکثر دانشجویان مقرون به صرفه و مقرون به صرفه نیست.
وضعیت نامناسب سرعت اینترنت و دسترسی به اینترنت در کشور نیز موضوعی است که این وضعیت را بدتر می کند. اگرچه بسیاری از دانشآموزان از ضعف آموزش مجازی در دوران کرونا انتقاد میکنند، اما همین وضعیت به لطف برقراری حداقلهای موجود در بستر اینترنت نصف و نیمه شد و اکنون که وضعیت اینترنت بسیار بدتر شده است. قطعا برای بسیاری از دانش آموزان، به ویژه در مناطق دور افتاده قابل دسترسی است. روستاها و اقشار کم برخوردار با مشکلات جدی مواجه خواهند شد. در ماه های اخیر شاهد مشکلاتی مانند قطع دسترسی دانش آموزانی بودیم که به دلیل آلودگی، برف و زمستان سخت ایران چند روزی غیبت کردند.
با وجود این شرایط، بعید است دانشگاه تهران برای آن دسته از دانشجویانی که مشکل بیشتری برای دسترسی به اینترنت یا امکانات لازم دارند، تدبیر خاصی اندیشیده باشد تا از آموزش مجازی بهره مند شوند.
از سوی دیگر برخی از دانشجویان می گویند اگر مشکل دانشگاه مربوط به مشکلات تهیه بلیط برای بازگشت دانشجویان به تهران در روزهای بعد از تعطیلات نوروزی است، چرا فقط هفته اول کلاس ها بعد از تعطیلات عید است. به صورت مجازی برگزار می شود و چرا شرایط دانش آموزانی که می توانند هزار و یک مشکل داشته باشند و در نظر نگیرند؟ همچنین پیگیری های اکوایران با تعدادی از دانشجویان این دانشگاه حاکی از آن است که معمولا دانشجویانی که قصد عزیمت به شهر و کشور خود را دارند، بلیط رفت و برگشت خود را از قبل تهیه می کنند. در واقع چندین دانشجو به اکوایران گفته اند که بلیط های رفت و برگشت خود را قبلا خریداری کرده اند.
با وجود اینکه همه ساله کلاس های آموزشی به صورت حضوری همزمان با ماه مبارک رمضان یا بعد از تعطیلات نوروزی برگزار می شود و تعداد قابل توجهی از دانش آموزان به بدعت فعلی اعتراض می کنند، اما هنوز تصمیم جدیدی از سوی آن اجرا و ابلاغ نشده است. دانشگاه تهران این نکته مهم را نباید از نظر دور داشت که وقتی دانشجو قصد ورود به دانشگاه معروفی مانند دانشگاه تهران را دارد باید بتواند از امکانات آن استفاده کند و بعید است که بخشی یا گهگاهی این امکانات حذف شود. به عنوان خوابگاه ، سلف و کتابخانه باید مبنای قانونی و البته منطقی و اخلاقی داشته باشد.