به گزارش اخبار اقتصادی، قیمت خانه در تهران میانگین کنتور 88 میلیون است. با احتساب حقوق 7 میلیون تومانی وزارت کار و گرانی مسکن، 154 سال طول می کشد تا تهران خانه دار شود. این امر مردم را مجبور به ترک تهران و مهاجرت به شهرستان ها کرده است. در این شرایط وزارت راه و شهرسازی چه برنامه ای برای کاهش زمان انتظار برای خرید مسکن در تهران دارد؟
بر اساس این گزارش بانک مرکزی ، قیمت خانه در تهران میانگین کنتور 88 میلیون است. با احتساب حقوق 7 میلیون تومانی وزارت کار و گرانی مسکن، 154 سال طول می کشد تا تهران خانه دار شود. این امر مردم را مجبور به ترک تهران و مهاجرت به شهرستان ها کرده است. در این شرایط وزارت راه و شهرسازی چه برنامه ای برای کاهش زمان انتظار برای خرید مسکن در تهران دارد؟
«صرف نظر از احساس عشق، نفرت، تعلق، هویت یا حتی بیتفاوتی، وقتی به شهری که در آن متولد شدهایم و در آن زندگی میکنیم فکر میکنیم، آن را موجود زندهای مییابیم که بخشی از هویت فردی و جمعی ماست و حامل درد است. و زخم هایی که در روحمان احساس می کنیم، گویی همان شهری هستیم که در آن زندگی می کنیم. این عبارات بخشی از مقدمه کتاب «شهر نو» است و به خوبی توضیح می دهد که چرا شهری که در آن متولد شده ایم بخشی از وجود ما می شود. انگار شهر جزئی از بدن شهروندی است که اگر بخواهند روزی می توانند آنجا را ترک کنند. شما باید درد قطع عضو را تجربه کنید. حالا اگر مجبور شود زادگاهش را ترک کند، درد تا دلش احساس می شود.
ترک زادگاه زمانی که داوطلبانه «مهاجرت» است. اما در صورت اجبار، شهروندان از کشور خود «اخراج» می شوند. اتفاقی که به نظر می رسد با توجه به افزایش قیمت مسکن در سال های اخیر بخشی از سرنوشت شهروندان شهرهای بزرگ به ویژه تهران باشد. بر اساس اعلام مرکز آمار ایران، یک زوج جوان تهرانی باید 152 سال صبر کنند. قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در تهران 88.5 میلیون تومان است. هرچند وزارت کار حداقل دستمزد ماهانه را ۷ میلیون و ششصد هزار تومان اعلام کرده است، اما به نظر می رسد شرایط اقتصادی و گرانی مسکن در تهران، شهروندان را مجبور می کند تهران را ترک کنند و با خانه اول خود در شهرهای دیگر زندگی کنند. بخش هایی از کشور 59 سال است که نشان می دهد وضعیت مسکن شهرها نسبت به تهران مساعد است. لازم به ذکر است میزان حقوق در سراسر کشور یکسان است. بنابراین قدرت خرید مردم شهرهای دیگر بیشتر است. شهروندان تهرانی به خاطر «کارو» مجبورند شهری را که زادگاه و هویت و بخشی از وجودشان است ترک کنند.
گرانی تهران باعث مهاجرت مردم می شود
چرا مردم باید از شهرهای بزرگ به خصوص تهران مهاجرت کنند؟ در سال 1392 حداقل دستمزد کارمندان و کارگران 487 هزار و 125 تومان بوده است. در همین سال متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در تهران 3 میلیون و 658 هزار تومان بود. یک متر مربع واحد مسکونی معادل تقریباً 7 برابر حقوق یک ماه کارگر است. در حالی که در سال 1403 حداقل دستمزد هفت میلیون و 166 هزار تومان و واحد مسکونی یک متر مربع 88 میلیون و 500 هزار تومان معادل 12 برابر حقوق ماهانه کارگران بود. این آمار به معنای کاهش قدرت مردم برای خرید خانه است.
علاوه بر این موارد، لازم به ذکر است که بر اساس گزارش مرکز آمار، گروه «مسکن، سوخت، روشنایی» 42.4 درصد از کل بودجه خانوارهای شهری سهم دارد. این رقم در هزینه های غیرخوراکی به 56.5 درصد می رسد. همچنین تورم اجاره بها در شهر تهران در مرداد 1403 45.5 بوده است. در حالی که نرخ اجاره برای کل کشور 42.3 درصد است. یعنی اگر چه کارگران تهران حقوقی برابر با کارگران سایر شهرهای کشور دریافت می کنند. اما برای اجاره بیشتر می پردازند. با این اوصاف، یک زوج جوان از تهران برای خرید اولین خانه خود باید 152 سال صبر کنند. تا زمانی که قیمت ها از این بیشتر نباشد.
59 سال زمان برای خرید خانه در شهرستانها
وضعیت مسکن در سراسر کشور بحرانی است. اما شهرستان ها شرایط کمی مساعدتر از تهران را تجربه می کنند. در حالی که سال گذشته مدت انتظار برای خرید در تهران 112 سال بود، امسال این رقم به 152 سال افزایش یافته است. با این حال، در سراسر کشور زمان انتظار برای خرید اولین خانه شما کاهش یافته است. در سال 1401، با 16 درصد پس انداز، 74 سال طول کشید تا زوج های جوان در سراسر کشور اولین خانه خود را بخرند. در سال 1402 زمان انتظار برای خرید خانه به 59 سال کاهش یافت. به گفته کارشناسان مسکن یکی از دلایل این معضل تورم بالای مسکن در تهران و برابری حقوق کارگران تهران و شهرستان است. دلیل دیگر تراکم بالای جمعیت است. به عبارت دیگر افزایش شدید قیمت مسکن در سال 1402 در تهران و رشد کم دستمزد تهرانی ها عاملی شده است که آرزوی خانه دار شدن را از آنها گرفته است.
واضح است که وضعیت مسکن به عنوان یکی از نیازهای اساسی مردم به هیچ وجه مناسب نیست. مردم باید بخش زیادی از درآمد خود را صرف مسکن کنند. گاهی اوقات هزینه های مسکن حتی بیشتر از درآمد شما است. به گونه ای که مجبور به مهاجرت از زادگاه خود می شوند. بحران املاک و مستغلات مشکلی نیست که بتوان آن را یک شبه حل کرد. اما هنوز زمان کافی برای حل آن وجود دارد. دولت چهاردهم باید قبل از اینکه شرایط سخت تر شود برای حل این مسائل تلاش کند. زیرا زندگی بدون مسکن امکان پذیر نیست و مردم نمی توانند شهر خود را ترک کنند تا با پروازهای ارزان تری در شهرهای دیگر استفاده کنند.
ایسنا
منبع رکنا