گزارش شامخ از اقتصاد دسامبر؛ تولید به حداقل رسیده + نمودار
اکوایران: شاخص مدیران خرید کل اقتصاد و صنعت حاکی از کاهش رکود در دی ماه سال جاری است. بر اساس ارزیابی های انجام شده، عدد به دست آمده برای این شاخص در کل اقتصاد 50.84 و بخش صنعت 51.65 است که نسبت به ماه قبل اندکی بهبود یافته و توانسته اند از رکود خارج شوند.
اخبار اقتصادی؛ یافته های این گزارش حاکی از آن است که نوسانات نرخ ارز به دلیل مواجه شدن شرکت ها با کمبود شدید نقدینگی و سرمایه در گردش منجر به بروز مشکلاتی در تامین مواد اولیه شده است و به نظر می رسد با توجه به بی ثباتی و افزایش نرخ ارز، شوک جدیدی به بخش تولید وارد شده است. از سوی دیگر ادامه سیاست های نادرست و وضع قوانین غیرتخصصی نیز باعث کاهش مستمر صادرات شده است. از سوی دیگر، در ماههای اخیر بخش مهمی از شرکتها با ظرفیت کمتر از ظرفیت خود تولید کردهاند، بنابراین برای جبران فشار هزینهها و به دلیل کمبود مواد اولیه و مشکلات تامین مالی، نیروی کار خود را کاهش دادهاند. این در حالی است که بسیاری از شرکت ها در ماه های اخیر با کمبود نیروی کار واجد شرایط و عدم تمایل نیروی انسانی به کار به دلیل شرایط اقتصادی کشور مواجه بوده اند.
در شاخص مدیران خرید اگر عدد شاخص بیشتر از 50 باشد نشان دهنده خروج اقتصاد از رکود است اما اگر عدد شاخص کمتر از 50 باشد به این معنی است که اقتصاد در مسیر انقباض و رکود قرار دارد. با توجه به ارقام به دست آمده می توان گفت که این شاخص در دی ماه توانسته از مرز رکورد خارج شده و در سایه امنیت بماند.
شاخص مدیران خرید اقتصاد ایرانی
آخرین نظرسنجی جمع آوری شده نشان می دهد که شاخص مدیران خرید کل اقتصاد ایران در آذرماه 50.84 محاسبه شده و دومین کمترین عدد خود را در 5 ماه اخیر و در بین مولفه های اصلی به جز تعداد سفارشات به ثبت رسانده است. انجام سفارش و سرعت تحویل، سایر اجزای اصلی کمتر از 50 ثبت می شوند.
شاخص مدیران خرید اقتصاد ایرانی
بر اساس ارزیابی های انجام شده، این سوال مطرح می شود که از میان شاخص ها و زیرشاخص های اصلی، کدام شاخص بیشترین تأثیر را بر شاخص کل اقتصاد کشور داشته است؟ بر اساس ارزیابیهای انجام شده، رقم بهدستآمده از میزان «فعالیتهای تجاری» در دی ماه 49.50 بوده که برای دومین ماه متوالی کاهش نشان میدهد، هرچند شدت کاهش نسبت به ماه قبل در پایان سال کمی کمتر بوده است. سال بسته شدن . رکود در فعالیت های تجاری به دلیل تداوم نشانه های ضعف گسترده تقاضا به دلیل فشارهای تورمی و همچنین کمبود شدید نقدینگی و مشکل کمبود سرمایه در گردش برای تامین مواد اولیه و لوازم مورد نیاز در بسیاری از فعالیت ها ادامه دارد. در ژانویه، بخش های خدمات، کشاورزی و ساخت و ساز با کاهش بیشتری در فعالیت ها مواجه شدند.
یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار در شاخص مدیران خرید «افزایش نرخ ارز و کمبود جدی نقدینگی کسب و کار» است. این شاخص باعث شده است که برای دومین ماه متوالی شاخص موجودی مواد اولیه یا نهاده های خریداری شده به میزان 49.85 کاهش یابد و شرکت ها همچنان در تامین نهاده های مورد نیاز با چالش مواجه باشند. نوسانات نرخ ارز و عدم تخصیص ارز و تسهیلات بانکی به دلیل محدودیت منابع مالی شرکت ها باعث شده تا آنها در تامین منابع مالی برای تامین مواد اولیه مورد نیاز دچار مشکل شوند.
از سوی دیگر با کاهش تقاضا و فعالیت ها، «شاخص اشتغال و اشتغال نیروی انسانی» به عدد 49.12 رسید که کمترین میزان در 4 ماه گذشته است. به گفته فعالان اقتصادی، ادامه کمبود مواد اولیه، تقاضای ضعیف و هزینههای زیاد و غیرقابل پیشبینی کسبوکار باعث عدم تمایل به افزایش نیروی کار و حتی کاهش نیروی کار و شرایط اقتصادی کشور شده است. با در نظر گرفتن حقوق فعلی، انگیزه ادامه فعالیت را کاهش داده است.
از دیگر شاخصهای تأثیرگذار در شاخص مدیران خرید (شمخ) میتوان به «شاخص صادرات کالا و خدمات» اشاره کرد که در دی ماه به عدد 47.77 رسید و برای هفتمین ماه متوالی از تیرماه شاهد کاهش صادرات بودیم. اگرچه نسبت این کاهش کاهش یافته است. اما همانند ماه های اخیر اعمال سیاست های داخلی و قوانین غیرکارشناسی ناشی از تعهدات مبادله ای، نوسانات مبادله ای، عدم تخصیص ارز و در نتیجه افزایش هزینه های تولید موجب شده تا توان صادراتی شرکت ها کاهش یابد و کاهش شاخص در سه بخش اقتصادی
به نوبه خود، «شاخص فروش کالا یا خدمات» برای سومین ماه متوالی کاهش یافت و به رقم 48.23 رسید و کمترین ارزش را در شش ماه گذشته از مردادماه به ثبت رساند. فشارهای تورمی پی در پی و ضعف عمومی تقاضا از یک سو و موانع صادرات ناشی از سیاست های نادرست از سوی دیگر موجب کاهش فروش در ماه های اخیر شده است.
اما با توجه به ارزیابی انجام شده، می توان گفت که افزایش «شاخص بهای کالاهای تولیدی و خدمات ارائه شده» (53.40) نسبت به ماه قبل کاهش چشمگیری داشته و سرعت افزایش نسبتاً کندتر از ماه قبل بوده است. ماه گذشته. ماه به دلیل شرایط رکودی، شرکتها قادر به انتقال هزینههای تولید به مشتریان خود، بهبود شرایط بازار و تقویت تقاضای مشتریان نبودهاند، حتی اگر با قیمت نهادههای بالاتر مواجه شدهاند. اما قیمت فروش آنچنان افزایش نیافته است.
منبع اکو ایران