اکوایران: تازهترین آمار بانک مرکزی نشان میدهد که نرخ بهره بین بانکی به سقفی تاریخی دستیافته که خبر از کسری شدید نقدینگی در شبکه بانکی میدهد.
اخبار اقتصادی، عمده کارشناسان اقتصادی، نرخ بهره بین بانکی در ایران را دماسنجی از وضعیت نقدینگی در بانکها میدانند؛ در این رویکرد، بالا رفتن این نرخ میتواند سیگنال خطری باشد که خبر از کمبود نقدینگی در شبکه بانکی میدهد.
در 2 هفته اخیر، رفتار این شاخص پولی، التهابی بود و از میانگین خود در طول سال به مراتب بالاتر رفت. اکنون، جدیدترین آمار رسیده از بانک مرکزی نشان میدهد که نرخ بهره بین بانکی سقف جدیدی به ثبت رسانده است؛ سقفی که از زمان انتشار آمار این شاخص بیسابقه بوده و خبرهای مهمی از وضعیت شبکه بانکی میدهد.
رکورد تازه بهره بین بانکی؛ بیسابقه در 5 سال اخیر
بانکها نیز مانند اشخاص زمانیکه با کمبود نقدینگی روبهرو هستند، میتوانند از یکدیگر وام بگیرند. یکی از بسترهای موجود برای تامین نقدینگی بانکها، بازار بین بانکی است. در این بستر، بانکهایی که مازاد عرضه نقدینگی دارند به بانکهایی که نقدینگی کم دارند، وام میدهند. نرخ سود وامدهی در این بازار، در یک بازه حرکت میکند که به کمترین سطح آن اصطلاحا «کف دالان سود» و به بالاترین سطح آن «سقف دالان سود» گفته میشود.
بررسیها حاکی از آن است که در هفتههای اخیر نرخ سود بین بانکی در حال نزدیکشدن به سقف دالان بوده و حالا در این هفته بیش از هر زمان دیگری به آن نزدیک شده است.
طبق آمارهای بانک مرکزی، نرخ سود بین بانکی در هفته منتهی به 28 آذر ماه به 23.93 درصد رسیده؛ رقمی که از زمان انتشار آمار این شاخص در بانک مرکزی -یعنی از اواخر سال 99- تاکنون بیسابقه بوده است. بر این اساس، بهره بین بانکی به رکوردی 5 ساله دست یافته است.
برخی از تحلیلگران بر این باورند که علت اصلی این جهش در نرخ بهره بین بانکی، کسری شدید نقدینگی در بازار بین بانکی باشد. این جهش زمانی رخ میدهد که یا عرضه نقدینگی کم باشد و یا تقاضای آن بسیار زیاد باشد. در هر دو صورت، نشاندهنده این مسئله است که احتمالا نقدینگی حاضر، جوابگوی نیاز بانکها نبوده و این نهادهای مالی با کسری نقدینگی روبهرو شدهاند.
تحرکات این شاخص در هفتههای گذشته باعث شده بود تا گمانهزنیهایی درمورد این رکوردشکنی شکل گیرد. در هفته قبل، این شاخص به 23.86 درصد رسیده بود که آن هم در نوع خود بیسابقه بوده است. باید دید در هفتههای آتی تحولات بازار پول به چه شکلی رقم میخورد و آیا این نرخ به سقف دالان سود برخورد میکند یا خیر؟