به گزارش اخبار اقتصادی؛ محیط های متلاطم و پیچیده کسب و کار امروزی با موج تغییرات سریع تکنولوژیک و موج چهارم توسعه صنعتی که انقلاب صنعتی چهارم نامیده می شود، مواجه است. رویکرد ذکر شده شامل یک سری پیشرفت های تکنولوژیکی است. این پیشرفتها شامل سیستمهای فیزیکی-سایبری، اینترنت اشیا، روباتیک، دادههای بزرگ و تولید ابر است.
تغییرات مورد نظر به طور همزمان بر محصولات و فرآیندها تأثیر می گذارد و بهبود بهره وری و افزایش کارایی شرکت ها را ممکن می سازد. مفهوم Industry 0.4 را می توان به عنوان یک رویکرد اساسی جدید در نظر گرفت که دنیای فیزیکی و دیجیتال را به هم متصل می کند. این انقلاب نه تنها در صنعت، بلکه در جامعه، در زمینه اقتصادی، نحوه برنامهریزی و بهرهبرداری از کار، نحوه تعامل انسان و ماشین و سایر موقعیتها منجر به تغییراتی خواهد شد. توانایی تفسیر و درک صحیح این تغییرات به ما امکان می دهد به سطح بالاتری از آگاهی و توانایی نظارت و پیش بینی بازارها دست یابیم که منجر به بهبود سازمانی با این مدل تغییر پارادایم می شود. در کشورهای در حال توسعه موانع مختلفی بر سر راه دیجیتالی شدن در انقلاب صنعتی چهارم وجود دارد که یکی از دغدغه های بسیاری از کشورها کسب دانش درباره فناوری های این انقلاب به منظور بهره برداری از قابلیت های انقلاب صنعتی چهارم است.
در گزارش معاون مطالعات اقتصادی اتاق بازرگانی تهران با اشاره به تحلیل اولیه تاثیر انقلاب صنعتی چهارم بر اقتصاد، تاثیر 0.4 فناوری های صنعتی بر شرکت ها مورد بررسی قرار گرفته است.
بر اساس این گزارش، صنایع و شرکت ها باید در آستانه انقلاب صنعتی چهارم از الگوهای جدید آگاه شوند. در سالهای اخیر، تبدیل شدن به یک کارخانه هوشمند یکی از راههای رفع نیازهای مشتریان در نتیجه شرایط بسیار متغیر بازار خواهد بود. به این ترتیب، صنعت می تواند مشکلات ساختاری خود را که ناشی از استفاده فشرده، هزینه های انرژی و عدم اطمینان بازار است، حل کند. در عین حال می توانند بهره وری و کارایی را در مراحل تولید و همچنین عملکرد عملیات لجستیکی را افزایش دهند.
نسل چهارم صنعت یا انقلاب صنعتی چهارم برای افراد مختلف معانی متفاوتی دارد. برای کارمندان، این می تواند به معنای تغییر در انتظارات رئیسان از آنها، وظایف آنها و نحوه انجام وظایف محوله باشد. برای مشتری، این می تواند به معنای سفارشی سازی بیشتر محصولات و خدماتی باشد که نیازهای آنها را بهتر برآورده می کند. به این ترتیب، انقلاب صنعتی چهارم تأثیر چالش برانگیزی بر شرکت ها خواهد داشت. در عصر انقلاب صنعتی چهارم، ظهور اتوماسیون هوشمند و سیستمهای به هم پیوسته، محرک تغییر در خواستههای سازمانها از کارکنان است.
در نهایت باید توجه داشت که تاثیر انقلاب صنعتی چهارم بر کسب و کار یک موضوع تک بعدی نیست، بلکه ظهور فناوری های جدید باعث ایجاد مشاغل جدید در کارخانه ها می شود. بنابراین منطقی است که شرکت ها و سازمان ها از تمام منابع خود برای ایجاد و حفظ جایگاه خود به عنوان پیشرو در نوآوری و فناوری های جدید استفاده کنند. بدیهی است که شرکت ها باید دانش عملی خود را در زمینه فناوری های دیجیتال تعمیق بخشند و سپس استراتژی های تولید دیجیتال را تدوین و اجرا کنند.
تأثیر انقلاب صنعتی چهارم بر اقتصاد
نسل چهارم این صنعت تاثیر بسزایی بر اقتصاد جهانی خواهد داشت. بیشترین منافع اقتصادی نصیب شرکت هایی خواهد شد که در اسرع وقت از فناوری ها و فرصت های موجود در این انقلاب استفاده کنند. بر اساس تجزیه و تحلیل مک کینزی، 0.4 رهبران صنعت می توانند از هوش مصنوعی و سایر فناوری های پیشرفته ای که تا سال 2025 راه اندازی کرده اند استفاده کنند، بنابراین می توانند انتظار یک تغییر مثبت 122 درصدی در جریان های نقدی داشته باشند.
مک کینزی پیش بینی می کند که صنعت 0.4 تغییر در مجموعه مهارت ها و استانداردهای نیروی کار تجربه خواهد کرد، از جمله کاهش 30 درصدی تقاضا برای مهارت های دستی و فیزیکی در کارهای تکراری مانند آنچه در خطوط تولید یافت می شود. مونتاژ تولید، رشد 50 درصدی تقاضا برای فناوری. مهارتها مانند کدنویسی، تقاضا برای مهارتهای پیچیده شناختی 33 درصد و برای سطح مهارتهای نرم سطح بالا 30 درصد افزایش مییابد.
فناوری های دیجیتال باعث ایجاد تغییرات تکنولوژیکی مهمی در اقتصاد امروز می شوند. در ابتدا تصور جهانی این بود که تأثیر تغییرات انقلاب صنعتی چهارم به حوزههایی مانند تجارت الکترونیک، رسانه و سرگرمی محدود میشد، اما از طریق دیجیتالی شدن بخشهای تولیدی، مثلاً کشاورزی، این باور شکل گرفت که فناوری های نسل چهارم این صنعت در بین بسیاری از طرف ها اثرات اقتصادی خواهد داشت.
این تغییرات تکنولوژیک نه تنها فرآیندهای تولید سنتی را اصلاح کرده و به رشد سریع خدمات منجر شده است، بلکه به صورت دیجیتالی منجر به ظهور بخشهای خدماتی جدید شده است. در بخش تولید، نوآوریهای جدید Industry 0.4 مربوط به رباتیک، هوش مصنوعی (AI) و اتصال ماشینها در حال تغییر مدلهای تجاری هستند. پیامدهای این تغییرات تکنولوژیکی برای ارتقای فناوری و صنعتی شدن به اقتصادهای پیشرفته محدود نمی شود و تعداد کاربران دیجیتال در کشورهای در حال توسعه در حال افزایش است. اقتصاد دیجیتال این پتانسیل را دارد، دنیایی که ما در آن زندگی می کنیم مراحل پیشرفت را پشت سر گذاشته و به مرحله جدیدی از تحول، تکامل و نوآوری رسیده است. این تکامل هوشمند امکانات و سطح پیشرفته ای از فناوری در خدمات و ارتباطات، فرهنگ، اقتصاد، سیاست، صنعت را با مدلی متفاوت فراهم می کند. در سازه هایی که از انرژی دیجیتال استفاده می کنند.
مفهوم Industry 0.4 را می توان به عنوان یک رویکرد اساسی جدید در نظر گرفت که دنیای فیزیکی و دیجیتال را به هم متصل می کند. این انقلاب نه تنها در صنعت، بلکه در جامعه، در زمینه اقتصادی، نحوه برنامهریزی و بهرهبرداری از کار، نحوه تعامل انسان و ماشین و سایر موقعیتها منجر به تغییراتی خواهد شد. توانایی تفسیر و درک صحیح این تغییرات به ما امکان می دهد به سطح بالاتری از آگاهی و توانایی نظارت و پیش بینی بازارها دست یابیم که منجر به بهبود سازمانی با این مدل تغییر پارادایم می شود. در کشورهای در حال توسعه موانع مختلفی بر سر راه دیجیتالی شدن در انقلاب صنعتی چهارم وجود دارد که یکی از دغدغه های بسیاری از کشورها کسب دانش درباره فناوری های این انقلاب به منظور بهره برداری از قابلیت های انقلاب صنعتی چهارم است.
به همین منظور در این گزارش ضمن اشاره به تحلیل اولیه تاثیر انقلاب صنعتی چهارم بر اقتصاد، تولید تاثیر فناوری های صنعتی 0.4 بر شرکت ها ارائه شده است. امید است این مطالعه راه را برای ترسیم تصویری گسترده تر و در نتیجه تحلیل کامل تری از تأثیرات انقلاب صنعتی چهارم در آینده هموار کند.
چهارمین انقلاب صنعتی و تجارت
نوآوری و پیشرفت های تکنولوژیک نقش بسیار مهمی در انواع مختلف سازمان ها ایفا می کند. Industry 0.4 تغییرات قابل توجهی در محصولات، طراحی، فرآیندها، عملیات و خدمات سیستم های تولید ایجاد می کند. به همین دلیل است که پیشرفتها و پیشرفتهای دیجیتال و افزایش پیوندهای متقابل و در هم تنیده چالشهای جدیدی را برای سازمانها ایجاد میکند. انتظار میرود نسل چهارم این صنعت پیامدهایی برای هر دو حوزه مدیریت و مشاغل آینده داشته باشد و منجر به شکلگیری مدلهای کسبوکار جدید شود که تأثیر بسزایی بر صنعت و بازار دارد. علاوه بر این، این فناوریها میتوانند کل چرخه عمر محصول را تحت تأثیر قرار دهند، فرآیندها را بهبود بخشند و رقابت شرکت را افزایش دهند. حوزه های مختلفی از جمله صنعت، محصولات و خدمات، اقتصاد، مدل های کسب و کار، محیط کار و توسعه مهارت ها تحت تاثیر قرار می گیرند. صنعت بخشی است که بیشترین تأثیر را از انقلاب صنعتی چهارم دریافت کرده است.
این رویکرد صنعتی نوظهور چشم انداز تولید جدیدی را به همراه دارد. در این منظر، عناصر تولید را می توان به طور مستقل کنترل کرد و مجموعه ای از اقدامات را آغاز کرد. در سالهای اخیر، مدلهای کسبوکار و بازار دستخوش تغییرات سریع شدهاند و مدلهای کسبوکار نوآورانهای ایجاد شدهاند.
فناوری های تحول آفرین در چارچوب صنعت 0.4، شیوه های فروش و ارائه محصولات و خدمات را تغییر داده و از این طریق فرصت ها و مدل های تجاری جدیدی را ایجاد کرده است. از آنجایی که Industry 0.4 به ادغام تولیدکنندگان و مشتریان کمک می کند، زنجیره های ارزشی که بر اساس آن شکل گرفته اند، پذیرای بیشتری خواهند بود و امکان تعامل با مشتریان و انطباق مدل های کسب و کار را با نیازهای بازار فراهم می کنند.