اخبار اقتصادی: یکی از اصلیترین وعدههای مسعود پزشکیان در زمان رقابتهای انتخابانی رفع فیلترینگ و بهبود شرایط اقتصادی کشور بود؛ و این در حالی است که به گفته تحلیلگران این 2 مقوله تاحدی بههم گره خوردهاند. به گفته وزیر ارتباطات ایران، فیلترینگ ضرر 50 همتی به اقتصاد وارد میکند و اکنون انتظار میرود که وعده رفع فلیترینگ بتوانند نه تنها فضای کسبوکارهای اینترنتی را برای مردم عادی باز کند، بلکه اقتصاد آسیبدیده کشور نیز بهبود ببخشد. دولت پزشکیان بر این باور است که با کاهش محدودیتها، میتوان به رشد کسبوکارهای دیجیتال و افزایش دسترسی به اطلاعات کمک کرد؛ امری که به نوبه خود میتواند به کاهش ضررهای اقتصادی و افزایش بهرهوری منجر شود.
اخبار اقتصادی، بحث رفع فیلترینگ با رویکار آمدن مسعود پزشکیان به عنوان رئیسجمهوری با شعار وفاق ملی پررنگتر از گذشته شد. با توجه به آنکه یکی از وعدههای مهم مسعود پزشکیان در دوران انتخابات ریاستجمهوری رفع فیلترینگ بود؛ دولت مردان از ابتدای کار دولت چهاردهم بر این مساله تاکید داشتند و با فیلترینگ مخالفت میکردند. وزیر ارتباطات مسعود پزشکیان نیز چند بار به این نکته اشاره کرد که رفع فیلترینگ در دستور کار این وزارتخانه است و اقدامات مهمی در این باره صورت گرفته است. علاوه بر آن، پزشکیان در روزهای گذشته نیز تاکید کرده که به دیدگاههای مشترکی درباره فیلترینگ اینترنت رسیده است.
همچنین پیش از این، عبدالناصر همتی با انتشار پیامی با عنوان “چرا به عنوان وزیر اقتصاد از رفع فیلتر دفاع میکنم؟” بیان کرد، هیچ شکی نیست که فضای مجازی در کشور باید بهطور هوشمندانه مدیریت شود، اما فیلترینگ هیچگاه روش مناسبی برای این مدیریت نبوده است. او در توضیح دلیل مخالفت خود با فیلترینگ گفت: استفاده ۸۰ درصد مردم از فیلترشکن و ایجاد بازار سیاه بزرگی تحت عنوان فروش فیلترشکن که به گفته برخی گزارشها همتراز با اقتصاد رسمی کشور است، نشاندهنده مشکلات جدی این سیاست است.
حالا سید ستار هاشمی، وزیر ارتباطات دولت چهاردهم که پیشتر بارها مخالفت خود را نسبت به این موضوع اعلام کرده و وعده رفع فیلتر اینترنت را به مردم داده بود؛ سوم آذر 1403 در آخرین سفر خود به مشهد، در نشست کمیسیون کسبوکارهای دانشبنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز به این موضوع اشاره کرد؛ البته این بار سخنان جدیدی از او منتشر شده است.
ضرر 50 همتی فیلترینگ به ارتباطات کشور
هاشمی در باره ضررهایی که فیلترینگ به اقتصاد کشور وارد میکند، گفت: فیلترینگ ابعاد مختلفی دارد و ما در دولت و وزارت ارتباطات به صورت جدی این موضوع را دنبال میکنیم. فیلترینگ باعثشده کیفیت شبکههای ما کاهش پیدا کند و این کاهش هم قابل ملاحظه بوده است. او افزود:با توجه به پیمایش میدانی انجام شده، ۱۰ درصد درخواستها برای دریافت سرویس در شبکه از سمت سایتهای خارج از کشور پاسخ داده نمیشود که این به دلیل آلودگی شبکه ما به واسطه استفاده از فیلترشکن است. استفاده از فیلترشکنها علاوه بر چالشهایی که برای کسب و کارها ایجاد کرده و بر مهاجرت نخبگان نیز تأثیر داشته است.
وزیر ارتباطات تاکید کرد: استفاده از فیلترشکنها همچنین باعث شده شبکه ما یکی از شبکههای آلوده قلمداد شود که وقتی درخواستها را به سمت سایتهای ارایهدهنده سرویس ارسال میکنیم، پاسخی دریافت نمیشود. او در پایان توضیح داد: ضرر فیلترینگ برای ارتباطات کشور بیش از ۵۰ همت است. یک فضای اقتصادی غیرشفاف نیز شکل گرفته که چند 10 هزار میلیارد تومان است؛ خیری در وضعیت موجود نیست و باید تغییر رویه اتفاق بیفتد.
ضرر ماهانه 39 همت به کسب و کارهای آنلاین
در این میان باید اشاره کرد که فیلترینگ نه تنها بر ارتباطات کشور ضرر هنگفتی وارد کرده، بلکه بسیاری از کسبوکارها را نیز تحتتاثیر خود قرار داده است. بانک اطلاعات پژوهشی اتاق ایران در گزارشی با عنوان «اثر فیلترینگ اینترنت بر تجارت داخلی و خارجی (فروش آنلاین) کسبوکارهای اینترنتی کشور» به تأثیراتی منفی که فیلترینگ در 2 سال اخیر پرداخته است.
در این گزارش درباره دلیل وارد شدن این ضرر و زیان به کسبوکارهای آنلاین اینطور توضیح داده شده: اعمال این سیاست به دلیل عدم زیرساخت اجتماعی مناسب و مورد اعتماد مردم از یک سو و عدم دسترسی به فیلترشکنهای پایدار و مطمئن از سوی دیگر، موجب کاهش درآمد آنها شده است. در بخش دوم این گزارش دادههای پرسشنامهای استخراج و تحلیل شدهاند. با تحلیل این دادهها و نتایج بهدستآمده از پرسشنامهها اثر سیاست سانسور و فیلترینگ اینترنت بر درآمد کسبوکارهای اینترنتی در سال 1401 برآورد شده است؛ عددی که این گزارش از میزان خسارت فیلترینگ به کسبوکارها و اقتصاد دیجیتال کشور به دست آمده، بهطور متوسط ماهانه حدود 39 هزار میلیارد و 20 میلیون تومان در سال 1401 بوده است.