به گزارش اخبار اقتصادی از مرکز رسانه های قضایی، اسفندماه سال گذشته پس از ابطال مصوبه ستاد تنظیم بازار مبنی بر تعیین نرخ بلیت هواپیما با شکایت برخی شرکت های هواپیمایی و با توجه به مصوبه هیات عمومی دیوان عدالت اداری ابطال شد. قانون رئیس قوه قضائیه دستور داد تا موضوع انتشار نرخ بلیت هواپیما در کمیسیون مشترک با دولت بررسی شود.
بر این اساس پس از برگزاری جلساتی با وزیر راه و شهرسازی مقرر شد این وزارتخانه با ارائه درخواست ماده 91 مبنی بر ابطال رأی دادگاه، اجرای رأی تا زمان بررسی متوقف شود. از این درخواست
با توجه به نزدیک بودن عید و افزایش تعداد سفرهای هوایی و همچنین فرصت اقدام قانونی برای رفع مشکل با ارسال نامه ای به وزارت راه و شهرسازی، اجرای این مصوبه به تعویق افتاد.
لازم به ذکر است که بر اساس بند ب ماده 161 قانون برنامه پنجم توسعه، دولت موظف است تا پایان سال اول برنامه، نرخ خدمات حمل و نقل هوایی بار و مسافر را متنوع کند. از ابتدای سال سوم این طرح، ضمن آزادسازی کامل تعرفههای حمل و نقل هوایی، خدمات فرودگاهی و شبکه پروازی، تخفیفهای اجباری و هرگونه معافیت در زمینه استفاده از خدمات ناوبری هوایی، فرودگاهی، فرود و برخاست لغو میشود. . خاموش، خدمات پرواز، انتقال مکان ها و سایر موارد مرتبط برای به روز رسانی نرخ های خود.
سال گذشته برخی شرکت های هواپیمایی از مصوبه ستاد تنظیم بازار به دیوان عدالت اداری شکایت کردند که قانونگذار در برنامه پنجم توسعه و ماده 161 دستور آزادسازی قیمت بلیت هواپیما را به دولت داده است.
پرونده مذکور با دستور رئیس قوه قضائیه مجدداً در اتاق تخصصی دیوان عدالت اداری مورد رسیدگی قرار گرفت و با استناد به نظر این اتاق تأیید شد که دلیلی بر اعمال ماده 91 و رای دیوان عدالت اداری وجود ندارد. دادگاه طبق قانون کاملا موافق است.
وزارت راه و شهرسازی و سایر دستگاه های اجرایی ذیربط در مدت توقف 6 ماهه این رای، فرصت داشتند اقدامات لازم را انجام دهند، اما با توجه به اینکه قانونگذار پیگیری خاصی در خصوص تغییر این قانون انجام نداده است، لذا ، از مطابق با قانون دستور موقت لغو شد.
همچنین بر اساس بند (ه) تبصره 1 قانون هواپیمایی کشوری، شورای عالی هواپیمایی صلاحیت تعیین خط مشی کلی هوانوردی کشوری را دارد و می تواند با تشکیل از افزایش غیرعادی بلیت هواپیما و تضییع حقوق مسافر جلوگیری کند. شاخص. برای قیمت ها
همانطور که رئیس دیوان عدالت اداری تاکید کرده است، وظیفه دیوان رسیدگی به موضوع، درخواست و شکایات از نظر رعایت قانون است و فراتر از این، دیوان هیچ مسئولیتی ندارد و نمی تواند تصمیم بگیرد که آیا اجرای یک قانون برای کشور بهترین است یا خیر. اساسا قانون این اجازه را به دادگاه نداده است و ورود به این موضوع بر عهده قانونگذار است.
توضیحات معاونت عمومی دیوان عدالت اداری در خصوص انتشار قیمت بلیت هواپیما
نایب اتاق عمومی دیوان عدالت اداری در این خصوص گفت: دولت هیچ اقدام خاصی برای اصلاح مصوبه یا رفع مشکل در مدت مقرر انجام نداد.
مهدی دوربین در واکنش به اظهارات اخیر وزیر راه و شهرسازی مبنی بر افزایش نرخ بلیت هواپیماهای داخلی در پی رای دیوان عدالت اداری گفت: دیوان به وظایف قانونی خود و با رعایت قانون عمل کرده است زیرا آزادسازی نرخ بلیت پروازهای داخلی در برنامه پنجم گنجانده شده و در برنامه ششم مورد توجه قرار گرفته است.
مرکز رسانه های قضایی اعلام کرد که مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی اخیرا در خصوص رای دیوان عدالت اداری درباره قیمت بلیت هواپیما اظهاراتی غیرقانونی داشته است.
اظهارات وزیر راه و شهرسازی در حالی مطرح شده است که دیوان عدالت اداری در این بین تنها به وظیفه قانونی خود عمل کرده است زیرا سال گذشته برخی شرکت های هواپیمایی تاکید کردند که قانونگذار در برنامه پنجم توسعه و در ماده 161 دولت را مکلف کرده است. . در خصوص آزادسازی قیمت بلیت هواپیما از مصوبه ستاد تنظیم بازار در خصوص قیمت بلیت هواپیما در دیوان عدالت اداری شکایت کردند و دیوان عدالت اداری به وظیفه قانونی خود وارد این شکایت شد. .
به گفته رئیس دیوان عدالت اداری، جلسات متعددی با حضور نمایندگان ستاد تنظیم بازار، سازمان هواپیمایی کشوری و وزارت راه و شهرسازی چه در جلسه تخصصی و چه در مجمع عمومی برگزار شد. دادگاه، اظهارات و خواسته های هر یک از طرفین اخذ گردید. پس از نظرات کارشناسی در جلسه عمومی و تخصصی دیوان، نهایتاً مجمع عمومی مقرر کرد که آیین نامه بعدی ستاد تنظیم بازار مغایر با قانون و خارج از صلاحیت این ستاد است و این آیین نامه باطل شد، بنابراین قیمت تمام شده بلیط هواپیما از کار افتاده بود
در همین راستا مهدی دوربین، معاون هیأت عمومی دیوان عدالت اداری، مزایا و معایب اعمال بخشنامه آزادسازی نرخ بلیت هواپیماهای داخلی را تشریح کرد.
مبنای عمل و تصمیم ما قانون است.
وی با بیان اینکه مبنای اقدام و تصمیم ما حکم صادره از سوی قانونگذار است، تصریح کرد: دیوان عدالت اداری و مقام قضایی قصد تصویب قوانین و مقررات را ندارند، بلکه تصمیمی را که با اراده قوه قضائیه گرفته شده بررسی می کنند. قانون گذار. مثلاً وقتی دولت حکمی را تعیین می کند، دیوان عدالت اداری موظف است بررسی کند که آیا آن حکم مطابق قانون است یا خیر.
دوربین افزود: بر اساس ماده 161 قانون برنامه پنجم توسعه، دولت موظف است در پایان سال اول برنامه و از ابتدای سال سوم، نرخ خدمات بار هوایی و مسافری را متنوع کند. این برنامه ضمن آزادسازی کامل تعرفههای حملونقل هوایی، خدمات فرودگاهی و شبکه پروازی، لغو تخفیفهای اجباری و هرگونه معافیت در زمینه استفاده از خدمات ناوبری هوایی، فرودگاهی، فرود و برخاست، انتقال اماکن و سایر موارد مرتبط، برای به روز رسانی نرخ های خود اقدام کنند.
منبع رکنا