اکویران: وزیر امور اقتصادی و دارایی در بیست و هشتمین همایش توسعه صادرات غیرنفتی وعده داد تا به تدریج و در آینده نزدیک دغدغههای قیمت ارز از بین میرود و به دنبال آن صادرات بهبود یابد.
اخبار اقتصادی: اظهارات رییس اتاق بازرگانی ایران در این همایش مبنی بر این که امروز موضوع ارز یکی از مهمترین موضوعات اقتصادی کشور است و این امر موجب شده تا انگیزه تولید و صادرات کاهش یابد و به همین دلیل باید راهکاری برای این مشکل در نظر گرفت، موجب شد تا عبدالناصر همتی از موضع جدید دولت در خصوص نرخ ارز صحبت کند.
همتی، بارها بر لزوم تکنرخی شدن ارز تاکید کرده بود. حال با توجه به اظهارات همتی میتوان گفت حرکت دولت به سمت تکنرخی شدن ارز، شکل جدی به خود گرفته است. به طوریکه وزیر اقتصاد در این همایش از آمادگی کلیه وزارتخانهها و سازمانهای مسئول در راستای توسعه صادرات خبر داده و از تلاش دولت برای تکنرخی شدن ارز و جلوگیری از صدور بخشنامههای متعدد و متناقض خبر داد.
رشد حجم صادرات یکی دیگر از مواردی است که وزیر اقتصاد به آن تاکید کرد و با یادآوری اینکه حجم صادرات باید بهطورجدی رشد کند. به گفته وزیر اقتصاد، امروز کل صادرات ایران بیش از ۸۰ میلیارد دلار نیست و این رقم بسیار ناچیزی است. پس امیدوارم همایش امسال محلی برای رسیدن به یک وفاق باشد و بتوانیم به کمک آن، موانع را برداریم.
ناترازی ارزی چالش بخش خصوصی
همتی، ناترازیهای ارزی، سیاستهای پولی و مالی را مهمترین چالشهای بخش خصوصی دانست. او معتقد است که مشکلات بخش خصوصی حول همین موضوعات میچرخد برای همین در تلاشیم دغدغههای این حوزه را برطرف کنیم. امروز ۱۴۰ میلیارد دلار نقدینگی واقعی کشور است و برای همین مهمترین اقدام این است که ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار میلیارد به تولید تزریق شود که به روشهای مختلف صورت میگیرد.
به گزارش اتاق بازرگانی ایران، وزیر اقتصاد ارز چند نرخی را عامل رانت و فساد دانست و مخالفت خود را با این مسئله اعلام کرد و گفت: وقتی نرخ ارز واقعی نباشد، صادرات بهتدریج متوقف میشود. اینکه برخی مواقع به دلیل محدودیتهای ارزی تصمیماتی اتخاذ میشود به معنای ادامه این راه تا ابد نیست، بلکه باید متناسب با شرایط، تصمیمگیری کرد.
او یادآور شد: بهتدریج و در آینده نزدیک دغدغههای قیمت ارز از بین میرود و به دنبال صادرات بهبود خواهد یافت.
وزیر اقتصاد به تغییر مداوم سیاستهای صادراتی نیز اشاره کرد و افزود: دولت اعتقاد دارد نباید تحت هیچ شرایطی صادرات را ممنوع کند. پس نباید سیاستها مدام تغییر کند تا پروژههای توسعه فعالیت تجاری کشور قابلاجرا باشد. دولت به دنبال ثبات در اقتصاد است که محقق خواهد شد.
تحریم و FATF دو موضوع جدا از هم هستند
همتی درباره FATF نیز گفت: گروه اقدام مالی با جریانهای پولشویی مقابله میکند و اعتقاد دارد سازوکارهایی باید طراحی شوند که با پولشویی و حرکتهای تروریستی مقابله میکنند. ایران حتی در زمان تحریم باید عضو این گروه شود؛ اول امتیاز بالا به کشورهایی است که به کشورهای مبارزه کننده با پولشویی داده میشود. ایران پولشویی ندارد و به جد با آن مبارزه میکند پس چرا باید اسم او در لیست سیاه باشد.
او ادامه داد: نوع تحریمهای آمریکا علیه ایران مشخص است؛ در این بین FATF کل فعالیتهای ایرانیان را تحریم میکند. از طرفی حضور ایران در لیست سیاه، تحریمهای آمریکا را مشروع نشان میدهد. از طرفی تحریمها نوسان دارند؛ اما قرار گرفتن در لیست سیاه FATF مدام شرایط را برای فعالیتهای مالی ایران سختتر میکند.
وزیر اقتصاد خاطرنشان کرد: آمریکا تلاش میکند تا ایران در لیست سیاه بماند تا در دنیا اجماع کند و تحریمها را افزایش دهد. درنهایت نپذیرفتن FATF موجب میشود نظارتها و ارزیابیهای بینالمللی در روند فعالیتهای تجاری و مبادلات بانکی بیشتر و بیشتر شود.
همتی تحریم را دلیل خوبی برای بیتوجهی به FATF نمیداند و اعتقاد دارد باید برای پذیرفتن اصول و سازوکارهای گروه اقدام مالی برنامهریزی کنیم چراکه این دو موضوع جدا از هم هستند.