واقعیت هایی که درباره فلزیاب ها باید بدانید!
فلزیاب چیست؟
آیا تا کنون فردی را دیده اید که با چوب فلزی بلندی به سمت شن و ماسه نشانه رفته و در کنار ساحل راه می رود؟ آنها همچنین ممکن است از هدفون متصل به چوب بلند فلزی استفاده کرده باشند. چیزی که آنها حمل می کنند یک فلزیاب است!
اکثر فلزیاب ها با پیدا کردن فلز صدا تولید می کنند، به همین دلیل است که افرادی که در ساحل هستند از هدفون متصل به دستگاه فلزیاب دستی خود استفاده می کنند. وقتی صدای بوق فلزیاب را میشنوند، میدانند که گنجی میتواند دقیقا زیر پایشان باشد!
همچنین ممکن است انواع مختلفی از فلزیاب ها را در فرودگاه ها و ساختمان های دیگر دیده باشید، آنها غالبا بزرگ هستند و شکلی شبیه درگاه دارند، گاهی اوقات، افسران امنیتی حتی عصای دستی را حمل می کنند که فلز را تشخیص می دهد، این دستگاه ها اسلحه و سایر مواردی را که می تواند خطری برای ایمنی باشد اسکن می کند. اما فلزیاب چطور کار می کند و چگونه تشخیص می دهد که چه چیزی فلز است؟
فلزیاب ها چگونه کار می کنند؟
فلزیاب ها با انتقال یک میدان الکترومغناطیسی از کویل جستجو به زمین کار می کنند، هر جسم فلزی (هدف) در میدان الکترومغناطیسی انرژی می گیرد و میدان الکترومغناطیسی خود را دوباره ارسال می کند.
سیم پیچ جستجوی فلزیاب و طلایاب، میدان مغناطیسی ارسال مجدد را دریافت می کند و با تولید یک پاسخ هدف به کاربر هشدار می دهد. قیمت فلزیاب هم نسبت به تکنولوژی بکار رفته در آن متغیر است.
مواردی که باید در مورد فلزیاب ها بشناسیم
۱. جعبه کنترل فلزیاب
جعبه کنترل حاوی قطعات الکترونیکی گنج یاب است، اینجاست که سیگنال ارسالی تولید می شود و سیگنال دریافتی پردازش شده و به پاسخ هدف تبدیل می شود.
۲. کویل جستجوی فلزیاب
سیم پیچ جستجوگر طلایاب، میدان الکترومغناطیسی را به زمین منتقل می کند و میدان الکترومغناطیسی برگشتی را از یک هدف دریافت می کند.
۳. انتقال میدان الکترومغناطیسی
میدان الکترومغناطیسی فرستنده به اهداف انرژی می دهد تا آنها را شناسایی کند.
۴. هدف
هدف هر جسم فلزی است که توسط فلزیاب و گنج یاب قابل تشخیص باشد.
۵. هدف ناخواسته
اهداف ناخواسته عموماً آهنی هستند (جذب یک آهنربا) مانند میخ ها، اما می توانند غیرآهنی نیز باشند، مانند سر بطری ها، اگر فلزیاب طوری تنظیم شود که اهداف ناخواسته را رد کند، پاسخ هدفی برای آن اهداف وجود نخواهد داشت
۶. دریافت میدان الکترومغناطیسی
میدان الکترومغناطیسی دریافتی از اهداف پر انرژی تولید می شود و توسط سیم پیچ جستجو دریافت می شود.
۷. پاسخ هدف
زمانیکه یک هدف خوب (پذیرفته شده) شناسایی می شود، طلایاب یک پاسخ شنیداری مانند یک بوق یا تغییر در صدا ایجاد می کند.
انواع دستگاه گنج یاب و کاربرد هریک
انواع مختلفی از فلزیاب ها وجود دارد که کارکرد و تکنولوژی های مختلفی دارند، به طور کلی دستگاه های گنج یاب به دسته های زیر تقسیم می شوند:
- فلزیابهای پالسی
- سیستم VLF
- دستگاه های BFO
گنج یاب های کم فرکانس (VLF)
این گنج یاب ها، بیشترین استفاده در میان کاربران را دارند که از ۲ کویل جستجو، یکی برای ارسال و یکی برای دریافت سیگنال بهره میبرند، سیم پیچ گیرنده، زمانیکه یک جسم فلزی را شناسایی می کند، میدان مغناطیسی را تغییر می دهد.
گنج یاب های القای پالسی (PI)
این گنج یاب ها اغلب در زمین هایی با کانی سازی بالا مثل سواحل آب شور یا خاک های دارای طلا به کار برده میشوند، این دستگاه ها با انتشار جریان های کوتاه از کویل جستجو کار می کنند که میدان مغناطیسی ایجاد می کند، زمانیکه جریان قطع می شود، میدان مغناطیسی فرو می ریزد و تمام فلزهایی که در نزدیکی آن قرار دارند، یک میدان مغناطیسی ثانویه ایجاد می کنند که توسط کویل شناسایی می شود.
طلایاب های نوسان فرکانس ضربانی (BFO)
این طلایاب ها راحت ترین و کم هزینه ترین نوع طلایاب هستند، آنها با کمک دو نوسانگر کار می کنند، یک نوسانگر برای تولید فرکانس رادیویی ثابت و نوسانگر دیگر برای تشخیص هرگونه تغییر در فرکانس ناشی از اهداف فلزی مجاور.
طلایاب های جی پی آر (GPR)
تکنولوژی مورد استفاده در این سیستم ها پیشرفته است و عملکرد انها به گونه ای است که مانند رادار بعد از برخورد با فلزات در زیر زمین، شروع به ایجاد یک تجسم از شکل فلز کشف شده می کنند و به اپراتور ارسال می کنند.
فلزیاب های صنعتی
این دستگاه ها دارای فناوری های پیشرفته همانند اشعه ایکس برای تشخیص ریزترین ذرات فلزی و میدان های الکترومغناطیسی است که اغلب در تاسیسات تولید و فرآوری برای تشخیص آلاینده های فلزی در محصولات استفاده میشوند.
گنج یاب های دستی
این گنج یاب ها معمولا برای برقرای امنیت در مکان های امنیتی مانند کنسرت ها و رویدادهای ورزشی استفاده می شوند زیرا که قابل حمل هستند، آنها از فناوری BFO و یا VLF بهره میبرند تا بتوانند افرادی که قصد ورود به منطقه امنیتی دارند را اسکن کنند.
به طور کلی، نوع فلزیابی که قصد دارید از آن استفاده کنید به نیازها و کاربرد مورد نیاز شما بستگی دارد.
هرکدام از انواع فلزیاب های بالا میتواند به دسته های زیر تقسیم شود:
- طلایاب نقطه زن
- دستگاه دست ساز
- اسکنر تصویری
- ردیاب شعاع زن
- فلزیاب ( گنج یاب )
- معدن یاب
فاکتورهای مهم برای خرید فلزیاب و طلایاب که باید بدانیم:
فلزیاب ها سیستم های مهمی هستند که برای کشف، تشخیص و تعقیب فلزات استفاده میشوند، قبل از اقدام به خرید طلایاب و فلزیاب باید به یک سری نکات و فاکتورهای مهم بپردازید:
۱. نوع فلزیاب:
نوع فلزیاب، یکی از اولین فاکتورهای مهم خرید فلزیاب است، عملکرد این سیستم ها در سه نوع عمده است: تشخیص فلزات آهنی، غیرآهنی و همچنین تشخیص فلزات همپوشانه. لذا، قبل از خرید دستگاه باید تصمیم بگیرید که از فلزیاب برای چه منظوری استفاده میکنید و نیاز دارید تا چه اهدافی را تشخیص دهید.
۲. عمق نفوذ و تشخیص:
فاکتور بعدی که باید به آن دقت کنید، عمق تشخیص طلایاب است، هر فلزیابی میزان عمق تشخیص ویژه خود را دارد، بنابراین، اگر قصد دارید در عمقهای عمیق اهداف را تشخیص دهید، باید یک گنج یاب با عمق تشخیص بالا انتخاب کنید.
۳. حساسیت طلایاب:
حساسیت فلزیاب و طلایاب نشان میدهد که چقدر توانایی تشخیص فلزات را دارد. فلزیاب های دارای حساسیت بالا، حتی به فلزات کوچک نیز حساس هستند. بنابراین، اگر اهداف شما فلزات کوچک هستند بهتر است یک گنج یاب با حساسیت بالا انتخاب کنید.
۴. تنظیمات و قابلیتها:
بعضی از فلزیاب ها قابلیت تنظیمات مختلف را دارند. این تنظیمات شامل تنظیم حساسیت، تنظیم صدا و تنظیم حالتهای مختلف می باشد، بنابراین، هنگام خرید گنج یاب، مطمئن شوید که فلزیاب دارای تنظیمات و امکاناتی است که شما نیازمند آن امکانات هستید.
۵. قیمت گنج یاب:
قیمت طلایاب و گنج یاب دستگاه یکی از مهمترین فاکتورها هنگام خرید گنج یاب است،. قبل از خرید فلزیاب، قیمت آن را با دستگاه های مشابه مقایسه کنید و اطمینان حاصل کنید که قیمت آن با کیفیت و مشخصات آن سازگار است.
دقت کنید که قبل از خرید فلزیاب، تحقیق کافی در مورد آن فلزیاب انجام دهید و نظرات و نقدهای دیگر کاربران را نیز مطالعه کنید تا اطمینان داشته باشید دستگاهی که قصد خرید آن را دارید، پاسخگوی نیازهای شما خواهد بود.