واردات خودرو با کارت ملی: هر آنچه که باید بدانید

واردات خودرو با کارت ملی از چهارشنبه سوم بهمن رسما آغاز شد.

به گزارش اقتصاد تریبون؛ در حال حاضر واردات خودرو با کد ملی تا پایان سال 1403 مجاز است و هر شخص حقیقی تنها امکان واردات یک خودرو را خواهد داشت. سازمان توسعه تجارت این آیین نامه را ابلاغ کرد و بر اساس آن طیف وسیعی از خودروها اعم از خودروهای برقی و هیبریدی اعم از نو و کارکرده با کد ملی قابل واردات هستند. واردات خودروهای فرسوده از سال 2020 به بعد مجاز نیست. پیش از این اعلام شده بود که ثبت سفارش خودرو با کد ملی برای متقاضیان خودروهای نو تا سقف 40 هزار یورو و خودروهای فرسوده تا سقف 20 هزار یورو امکان پذیر است.

واردات خودرو با کد ملی به زبان ساده.

پس از انتشار آیین نامه واردات خودروهای نو و توسط ایرانیان مقیم خارج از کشور، سوالاتی در مورد وضعیت ایرانیان در داخل کشور مطرح شد. با توجه به این ابهامات، در روز دوم بهمن ماه ضوابط ثبت نام خودروهای نو و کارکرده برای افراد مقیم داخل کشور در اختیار عموم قرار گرفت. بر این اساس می توان به سادگی با ارائه کد ملی و بدون نیاز به کارت بازرگانی برای این دسته از متقاضیان سفارش داد. هر فرد تا پایان سال 1403 فقط یک بار می تواند سفارش واردات خودرو را ثبت کند.

ایرانیان مقیم خارج از کشور می توانند سالانه یک دستگاه خودرو وارد کنند. احتمالاً این رویه برای ایرانیان داخل کشور نیز یکسان خواهد بود و امکان واردات هر سال یک خودرو وجود خواهد داشت.

خودروی وارداتی باید مدل سال 2021 به بعد باشد و واردات خودروهای مدل 2020 به بعد مجاز نمی باشد. حداکثر سقف ارزش خودروی دست دوم 20000 یورو و حداکثر سقف ارزش خودروی نو 40000 یورو است. این حداکثر قیمت به شما امکان خرید انواع خودرو را می دهد.

واردات خودروهای جدید فقط برای مدل‌های 2024 به بعد امکان‌پذیر است و حتی در صورت یافتن خودروهای مدل پایین‌تر با صفر کیلومتر، اجازه واردات داده نمی‌شود.

در خصوص تعرفه واردات، قانون می گوید که تعرفه خودروهای فرسوده معادل 60 درصد تعرفه مشابه خودروهای نو خواهد بود نه 60 درصد قیمت خودروی فرسوده. به عنوان مثال اگر تعرفه واردات خودروی جدید با مشخصات ویژه 50 درصد باشد، تعرفه واردات همان خودروی دست دوم 30 درصد (60 درصد از 50 درصد) خواهد بود. میزان کارمزد بسته به نوع خودرو (برقی، هیبریدی) و حجم موتور متفاوت خواهد بود.

نکته مهم دیگر لزوم وجود نمایندگی رسمی در داخل کشور برای خودروهای وارداتی است. به عنوان مثال می توان از برندهای بنز، بی ام و، آئودی، هیوندای، کیا، هوندا و میتسوبیشی که در ایران نمایندگی و خدمات پس از فروش دارند، خودرو وارد کرد. اما واردات خودروهایی مانند آکورا (برند لوکس هوندا) یا رنج روور که نمایندگی رسمی در ایران ندارند مجاز نیست. نمایندگی مربوط به مراکز تعمیرات مجاز و مورد تایید وزارت صنعت، معدن و تجارت می باشد.

تامین ارز لازم برای واردات خودرو تنها از طریق سامانه بانکی و مبادلات ارزی انجام می شود. این در حالی است که ایرانیان مقیم خارج از کشور می توانند از ارز شخصی با مبدا خارجی برای واردات خودرو استفاده کنند.

ابهامات طرح واردات خودرو با کارت ملی

یکی از ابهامات واردات خودروهای با کد ملی نحوه اجرای قانون مربوط به صدور گواهی اسقاط شماره گذاری خودروهای وارداتی با کد ملی است. طبق قانون، واردکنندگان خودروهای فرسوده برای دریافت این گواهی باید گواهی اسقاط ارائه کنند یا هزینه ای پرداخت کنند.

نحوه اجرای قانون واردات خودرو با کد ملی هنوز مشخص نیست. روال قبلی شامل خرید مستقیم خودروهای فرسوده توسط واردکننده و تحویل آن به مراکز اسقاط و یا خرید گواهی اسقاط از مراکز فروش آنها بود.

گواهی اسقاط خودرو با هدف جایگزینی خودروهای جدید وارداتی یا تولید داخل، به منظور جبران آلایندگی و کاهش تعداد خودروهای فرسوده است. واردکنندگان خودروهای فرسوده (و در برخی موارد خودروسازان داخلی) طبق قانون موظف به ارائه گواهی اسقاط برای شماره گذاری خودروهای خود هستند. این بدان معناست که برای هر خودروی دست دوم وارداتی، چندین خودروی فرسوده باید اسقاط شوند (تعداد دقیق بسته به نوع خودرو و هومولوژیک متفاوت است).

پس از اعلام طرح واردات خودروهای با کد ملی، سوالات و شبهاتی از سوی کاربران به وجود آمده است. نگرانی از افزایش قیمت خودروهای دست دوم در اروپا یک شوخی است، اما همین موضوع برای بازار و مصرف کنندگان ایرانی در جایی مانند امارات اهمیت پیدا می کند.

در پاسخ به این نگرانی می توان گفت که حجم واردات خودروهای فرسوده 50 هزار و در نهایت 100 هزار دستگاه تخمین زده می شود و با توجه به اینکه این رقم چندان زیاد نیست، احتمال تاثیر قابل توجه تعاملات جدید بر امارات را کاهش می دهد. . بازار خودرو

تعداد خودروهای وارداتی از این طریق چندان زیاد نیست که باعث کمبود خودرو و افزایش قیمت در بازار کشورهای همسایه از جمله امارات شود.

دلیل عدم صدور اجاره نامه واردات مدل های 2019 به بالا به دلیل خود قانون است که حداکثر سن مجاز برای خودروهای فرسوده وارداتی پنج سال است. یعنی خودروهای وارداتی تا پایان سال 1403 باید در سال 2021 و سال های بعد تولید شوند. قطعا در سال آینده واردات خودروهای فرسوده سال 2022 به بعد مجاز خواهد بود.

امکان اجاره شناسنامه و کارت ملی یکی دیگر از نگرانی هایی است که معمولا در چنین مواقعی در گزارش ها و اخبار مختلف می شنویم و نسبت به گسترش سوء استفاده ها هشدار می دهد.

با توجه به همین برآورد نیاز بازار، امکان اجاره شناسنامه و سند ملی برای دوری از قانون و واردات بیش از یک خودرو برای هر نفر را می توان منتفی دانست. با توجه به قیمت نسبتاً بالای گواهی سقط جنین (حدود 80 میلیون تومبا) و همچنین وجود تعداد زیادی کد ملی در هر خانواده، بعید است خرید، فروش یا اجاره شناسنامه و کارت ملی مشتری پیدا کند. به جز اخبار زرد روزنامه ها و سایت ها.

نحوه محاسبه حداکثر قیمت خودروهای فرسوده در آیین نامه توضیح داده شده است، البته در مواردی مطرح شده است که حداکثر سقف 20 هزار یورو برای خودروی دست دوم در نظر گرفته شود یا قیمت خودروی نو مشابه.

کارشناسان می گویند حداکثر سقف 20 هزار یورو مربوط به قیمت خودروی فرسوده است و کارشناسان گمرک با استفاده از سایت های معتبر بین المللی قیمت خودروهای فرسوده را در زمان واردات تعیین می کنند. به طور کلی فقط قیمت ماشین دست دوم باید زیر 20000 یورو باشد.



رکنا

دکمه بازگشت به بالا