به گزارش اخبار اقتصادی، علی اکبر محرابیان در نشست تخصصی با متولیان صنعت آب و فاضلاب کشور، اظهار کرد: متولی و مسئول موضوعی هستیم که از یک سو با نارضایتی و از سوی دیگر با تقاضای فراوان مواجه است. از طرفی بحث می شود که حیاتی ترین عنصر زندگی برای رفاه، اقتصاد، امنیت و… کدام است.
وزیر نیرو کمبود آب را مساوی با مرگ دانست و افزود: برای مدیریت منابع آبی کشور تک تک ما مسئولیت فوق العاده سنگینی داریم.
وی ادامه داد: امروزه با شرایط خاص طبیعت و عدم امکان پیشبینی مواجه هستیم، از جمله میتوان به تغییرات اقلیمی اشاره کرد بهطوریکه گاهی با افزایش بارندگی و گاهی کاهش بارندگی و خشکسالیهای متوالی مواجه هستیم.
وی به گزارش اخیر شورای عالی آب اشاره و تصریح کرد: بر اساس شاخص های استاندارد بین المللی تقریباً تمامی حوضه های کشور بر اساس بارندگی های 36 ماه گذشته در شرایط بسیار خشک یا خشک قرار دارند.
محرابیان در این زمینه اظهار داشت: طی این 36 ماه در برخی از حوضه های کشور شرایط خشکسالی بسیار شدید و در برخی شرایط خشکسالی نسبتاً زیاد بوده است و اگر این مدت را با سال های گذشته مقایسه کنیم، تقریباً چنین شرایطی وجود داشته است. در 10 سال گذشته این امر به طور کلی تجربه نشده است، اما با تلاش همکاران شرایط تقریبا کنترل شد و به ندرت شاهد بروز مشکلات جدی در این زمینه بودیم.
وزیر نیرو مدیریت منابع آب کشور را به دو حوزه مدیریت عرضه و مدیریت تقاضا تقسیم کرد و گفت: اعمال هر دو مدیریت لازم و ضروری است اما مدیریت بخش تقاضا با صرف هزینه کمتر موانع و مشکلات را حل می کند.
وی با تاکید بر اینکه با نگاه تک بعدی نمی توان در این زمینه موفق شد، گفت: همانطور که مدیریت حوزه عرضه ضروری است، مدیریت حوزه تقاضا نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
محرابیان در این زمینه افزود: در مدیریت بخش عرضه با اقدامات ساختاری و سخت افزاری و نرم افزاری و سیاستی مواجه هستیم. در این راستا باید بیشترین نیازها و رضایت را با استفاده از کمترین آب پاسخ دهیم و نتیجه آن نیست.
وی با انتقاد از اینکه در معاونت مدیریت تقاضای آب اقدامات خاصی صورت نگرفته است، خاطرنشان کرد: در مدیریت تقاضا این امکان وجود دارد که مصرف کننده با علم، دانش و روش هایی که اختیاری است، مصرف خود را مدیریت کند.
وزیر نیرو در ادامه سخنان خود، تجربه مثبت مدیریت تقاضا در بخش برق کشور را به ویژه در پیک مصرف تابستانی دو سال اخیر برشمرد و افزود: در سال 1400 در تاریخ 29 اردیبهشت تا 31 خرداد، یک تا سه بار با برنامه و گاهی بدون برنامه. برنامه ریزی خاموشی در بخش خانگی اجرا شد و تامین برق در بخش صنعتی به حداقل ممکن کاهش یافت. با وجود این شرایط، در چهار ماهه سال 1400 (تا 24 مهرماه)، کل مصرف داخلی از اول خرداد تا 15 مهر همان سال معادل 48 میلیارد کیلووات ساعت بوده است.
محرابیان ادامه داد: از سال 1400 تا 1402 بیش از 2 میلیون مشترک به شبکه برق کشور اضافه شد. همچنین تابستان 1402 از نظر گرمای حداکثر و مداوم نسبت به سالهای قبل بی سابقه بود. این در حالی است که تابستان امسال خاموشی در بخش خانگی صفر بود، یعنی 2 میلیارد کیلووات ساعت مصرف برق کاهش یافت.
به گفته وزیر نیرو، با توجه به فرمول های فوق با ضرایب رشد، میزان مصرف برق باید حداقل 20 درصد افزایش می یافت، اما با وجود کاهش میزان مصرف برق در تابستان امسال نسبت به مدت مشابه سال 1400 هیچ محدودیتی برای تامین برق اعمال نشد و از آن به عنوان مدیریت تقاضا یا می توان آن را مدیریت مصرف نامید.
وی تاکید کرد: اقدامات لازم را در حوزه تامین انجام داده ایم که به همین دلیل 30 هزار مگاوات نیروگاه را در دستور کار قرار داده ایم که به مرور زمان افتتاح و به بهره برداری می رسد.
وزیر نیرو همچنین نصب کنتورهای هوشمند آب را مهمترین ابزار مدیریت تقاضا برشمرد و گفت: پیشبرد این موضوع امکان مدیریت مصرف را برای مشترکان فراهم میکند که این امر باید در دستور کار راههای ویژه قرار گیرد. ایجاد یک شبکه مدیریت کامل، جامع و هوشمند در این امر بسیار کمک خواهد کرد.
محرابیان تصریح کرد: با روشی ارزان، منطقی و ساده می توان هزینه ها را کنترل کرد و در بسیاری از موارد تعریف عدم انطباق تغییر می کند. اگر سیاستها، مقررات و روشهای حاکم بر بخش مصرف و توزیع را اصلاح نکنیم، نمیتوانیم انتظار بهبود وضعیت را داشته باشیم.
وی تاکید کرد: نباید اجازه استفاده از شبکه آب شرب کشور برای شرب دام، کشت محصولات زراعی و آبیاری فضای سبز داده شود. با توجه به اینکه برای هر متر مکعب آب هزاران تومان و ده ها میلیارد تومان برای اجرای آن هزینه می شود، فضای سبز را نباید با این آب آبیاری کرد، برای این کار به راحتی می توان آن را با پساب جایگزین کرد. و آبهای دیگر سوال اینجاست: آیا باید آب تصفیه شده، کلردار و با کیفیت پالایشگاهی برای حیوانات و مناطق سبز تامین شود؟
وزیر نیرو گفت: مدیریت مصرف در بخش آب در مقایسه با بخش برق بسیار سادهتر و راحتتر است، زیرا تعارضات کمتر و روشهای سادهتر وجود دارد و توانایی مدیریت صرفهجویی در این بخش بسیار مسن است. بر این اساس از شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور درخواست برنامه ریزی عملیاتی، دقیق و زمان بندی شده داشتیم.
محرابیان خاطرنشان کرد: روش ها و مدیریت منابع و مصرف آب کشور این امکان را فراهم می کند. در این زمینه می توان به پاداش 40 درصدی مشترکان برق در تابستان امسال اشاره کرد.
وی در این خصوص افزود: در حوزه آب باید سیاست ها به گونه ای باشد که مشترکی که مصرف آب را مدیریت می کند و زیر سقف مدل مصرف می کند پاداش دریافت کند و حتی مصرف آب را رایگان کند و بالعکس با افزایش مصرف، نرخ گذاری شود. بر روی یک مقیاس با ضرایب سنگین محاسبه خواهد شد.
وی تعیین پروژه های ویژه و اولویت دار در حوزه آب و فاضلاب کشور را یکی از اقدامات موثر برشمرد و تصریح کرد: مدیریت و کنترل پیشرفت این پروژه ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است که به موقع رصد و اجرا می شوند. و مدیریت حوادث احتمالی در بخش آب» یکی از معیارهای بسیار مهم برای ارزیابی متولیان این بخش تلقی می شود؛ در حوادث احتمالی آبی باید حداقل خسارت و نگرانی برای مردم وجود داشته باشد و لازم است مدیران ذیربط پرداخت کنند. توجه ویژه به سیستم حادثه و 24/7 در دسترس هستند و در زمان وقوع حادثه حضور دارند.
محرابیان ضمن ابراز خرسندی از پیشرفت روزافزون طرح جهاد آبرسانی در مناطق مختلف کشور، یادآور شد: امسال اعتبار بسیار کمی به این بخش تزریق شده است که باید در دو تا سه آینده اعتبارات این بخش را تکمیل کنیم. ماهها، رئیسجمهور تقریباً هر ماه، یکی دو بار، این طرح را در گزارشهایی مطرح، پیگیری و مطالبه میکند. این طرح بسیار حائز اهمیت است و امیدهای زیادی پس از آن به وجود آمده است و طبق برنامه ریزی های انجام شده باید با اجرای 12 هزار طرح جهاد آبرسانی روستا، بیشتر تنش های آبی روستاها به طور کامل برطرف شود.
منبع رکنا