به گزارش اخبار اقتصادی، بر اساس اعلام مرکز تحقیقات اتاق ایران، در مرداد ماه 1402 شاخص ترکیبی مدیران خرید (تعدیل فصلی نشده) کل اقتصاد ایران در چهارمین ماه متوالی روند نزولی داشت و به عدد 97/49 رسید. ، کمی کمتر از ماه جولای (50.63). این رقم کمترین مقدار در هفت ماه گذشته شماخی (به جز فروردین) است.
بر اساس این نظرسنجی، اگر تعداد به دست آمده از نظرات فعالان اقتصادی کمتر از 50 نفر باشد، به معنای بدتر شدن وضعیت نسبت به ماه قبل است. در این میان اگر عدد زیر 50 محاسبه شده بیشتر از عدد محاسبه شده ماه قبل باشد، نشان می دهد که سرعت بدتر شدن اوضاع کاهش یافته است.
از این رو اگرچه سرعت وخامت اوضاع از نگاه فعالان اقتصادی کاهش یافته است، اما وضعیت همچنان نامطلوب است. پس از سقوط این شاخص به زیر 50، کارشناسان مرکز تحقیقات اتاق ایران نسبت به تداوم مشکل تامین مواد اولیه و افزایش روزافزون قیمت آنها و همچنین رشد تورم تولید در آینده هشدار دادند. ماه ها.
سقوط سه شاخص تولید
به گزارش مرکز تحقیقات اتاق ایران، در مردادماه، شاخص سفارشهای جدید مشتریان به کمترین میزان در هفت ماه گذشته (به جز فروردین)، شاخص موجودی مواد اولیه برای سومین ماه متوالی و شاخص فروش کالا و خدمات کاهش یافت. همچنین برای دومین ماه متوالی کاهش یافت که نشان دهنده مقدار زیر 50 است.
از منظر دیگر، در این ماه شاخص بهای مواد اولیه برای چند ماه متوالی بالای 70 ثبت میکند و شاخص موجودی کالای نهایی در انبار نیز نسبت به تیرماه افزایش یافته است.
بر اساس اطلاعات شماخ از کل اقتصاد در مرداد 1402 می توان گفت که در شرایط کنونی مشکل تامین مواد اولیه و رشد فزاینده قیمت مواد اولیه طی چند ماه گذشته موضوع مهمی است. بخش مولد است و ادامه این شرایط ممکن است منجر به افزایش شاخص قیمت تولیدکننده در ماههای آینده شود (افزایش PPI).
مقایسه جامع کل اقتصاد.
فهرست آثار معلق 51.01
آخرین نظرسنجی جمع آوری شده نشان می دهد با وجود افزایش شاخص فعالیت تجاری در مردادماه، کاهش شدید شاخص تعداد سفارش های جدید در کاهش شاخص کل موثر بوده است. بدیهی است پس از تعطیلات تابستانی برخی از شرکتها در مردادماه، میزان خوشبینی نسبت به چشمانداز فعالیت شهریور ماه بهبود یافته است.
شاخص فعالیت کسب و کار در مردادماه نسبت به ماه قبل (97/50) عدد 54.60 افزایش داشته است. این در حالی است که شاخص کمیت سفارش مشتری جدید (44.84) کمترین مقدار را در هفت ماه گذشته (به جز فروردین) به ثبت رسانده است.
در نتیجه با توجه به تعداد فعالیتهای تجاری بیش از تعداد سفارشها، عدم تعادل بین عرضه و تقاضا بهعنوان افزایش موجودی انبار بهویژه در بخش صنعت گزارش شده است، بنابراین نسبت موجودی محصولات در انبار یا کارهای معلق با رقم 51.01، دومین بالاترین ارزش ثبت شده در 10 ماه گذشته از نوامبر 1401.
کاهش تقاضا در صنعت و خدمات
در بین بخشهای اقتصادی، تقاضای مشتریان در بخشهای صنعت و خدمات کاهش یافته و در بخش تقاضای خارجی، شاخص صادرات کالا یا خدمات با ارزش 48.89 برای دومین ماه متوالی کاهش یافته است که البته افت کمی ملایمتر بوده است. نسبت به ماه گذشته در نتیجه به دلیل کاهش تقاضای داخلی و خارجی، شاخص فروش برای دومین ماه متوالی به عدد 49.13 کاهش یافت، اما شدت کاهش نسبت به ماه گذشته کمتر است.
مواد اولیه برای تجهیزات تامین نشد.
در مردادماه، شرکت ها همچنان در تامین مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز با مشکل مواجه بودند، به طوری که شاخص موجودی مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز (47.88) برای سومین ماه متوالی کاهش یافت که البته شدت کاهش آن نسبت به تیرماه کمتر بود. (44،56).
این در حالی است که شاخص بهای خرید مواد اولیه و نهاده های ضروری و تورم قیمت نهاده ها با سرعت کمتری افزایش یافته و به کمترین میزان در 11 ماه گذشته از مهر ماه 1301 رسیده است، اما مشکلات مربوط به کمبود نقدینگی و عدم تخصیص ارز و تسهیلات بانکی در کنار محدودیت های مربوط به واردات مواد اولیه و ترخیص کالا از گمرک، علیرغم کاهش نرخ افزایش قیمت، نسبت موجودی مواد اولیه و کالاهای مورد نیاز همچنان رو به کاهش است.
مدیران خرید شاماخ از مرداد 1402
منبع: اکوایران