به گزارش اخبار اقتصادی، 4 تیرماه دولت فهرست 239 ماده اولیه و نیمه خام مشمول عوارض صادراتی را اعلام کرد. بر اساس این مصوبه، عوارض صادرات شمش فولاد چهار برابر شد و از 0.5 درصد به 2 درصد رسید.
این موضوع مورد انتقاد بسیاری از فعالان اقتصادی قرار گرفت. رضا محتشمی پور، معاون پردازش معادن و مواد وزارت حراست در گفت و گو با «اکو ایران» در واکنش به این اعتراضات گفت: به دنبال اصلاح تعرفه صادرات برخی محصولات هستیم. ما درخواست خود را برای اصلاح برخی از بندهای قطعنامه به دولت ارائه کردیم.
اما تاکنون تغییری در بندهای قطعنامه ایجاد نشده است. بر این اساس حسین صلاح ورزی، رئیس اتاق بازرگانی ایران در نامه ای به ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم، خواستار اصلاح این مصوبه شد.
صلاح ورزی در این نامه با اشاره به مصوبه 30 تیر 1401 هیات وزیران نوشت: اعمال تعرفه های سنگین صادراتی بر طیف گسترده ای از محصولات در مراحل مختلف زنجیره ارزش به رقابت پذیری، تضعیف قدرت رقابتی کشور در زنجیره ارزش جهانی و منطقه ای، کاهش شدید درآمدهای ارزی و همچنین بر تولید و اشتغال بخش اولیه آنها آسیب وارد می کند.
در ادامه این نامه رئیس اتاق ۸ دلیل بر لزوم اصلاح این مصوبه ذکر کرد.
یکی
بر اساس ماده (23) قانون دستورات توسعه دائمی و ماده (37) قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر، وضع عوارض صادراتی برای کالاهای مجاز بیش از نیاز داخلی ممنوع است. یقیناً هدف قانونگذار از وضع این قانون، تثبیت فضای اقتصادی و حمایت از تولید، ارز و اشتغال است و اقدامات خلاف آن قطعاً به امنیت سرمایه گذاری در کشور لطمه می زند.
دو
تجربه اعمال قوانین محدودکننده صادرات منجر به از دست دادن بازار صادرات، کاهش مشارکت ایران در زنجیره ارزش جهانی و منطقه ای و متعاقب آن کاهش درآمدهای ارزی کشور و فشار بر نرخ ارز شده است که در شرایط فعلی تکرار آن مناسب نیست.
سه
هدف قانونگذار در بند (ز) تبصره (6) بودجه سال 1402 تامین منابع لازم برای توسعه زنجیرههای ارزش مبتنی بر دانش است و برگشت این منابع نیز از محل مالیات نیم درصد در مورد هزینههای تحقیق و توسعه توسط شرکتها تامین میشود. شایان ذکر است قانونگذار در تبصره مذکور صراحتاً بر وضع عوارض «نیم درصد» بر اساس ارزش صادراتی تأکید کرده است، بنابراین اعمال عوارض بالاتر از «نیم درصد» در عمل مغایر با قانون فوق الذکر است و دستورالعمل باید بر این اساس اصلاح شود.
چهار
بر اساس مواد (۲) و (۳) قانون بهبود فضای کسب و کار، دولت و دستگاههای اجرایی موظفند در تنظیم یا اصلاح آییننامهها، بخشنامهها و رویههای اجرایی، نظر بخش خصوصی و سازمانهای ذیربط را بررسی و لحاظ کنند. در حالی که در بند (پ) تبصره (6) بودجه، اتاق بازرگانی 1401 به عنوان یکی از مراجع تدوین دستورالعمل اجرایی قانون ذکر شده است، اما در تدوین دستورالعمل به تبصره های اتاق ایران توجهی نشده است. متأسفانه در تهیه فهرست اخیر مشاهده می شود که نظر فعالان اقتصادی به عنوان ذینفعان این موضوع مورد توجه قرار نگرفته است.
پنج
تحمیل هزینه های تولید با محدود کردن صادرات و ایجاد انحصار بخشی از زنجیره ارزش نه تنها موجب رشد و توسعه اقتصادی می شود، بلکه این موضوع حلقه ای از زنجیره سیاسی است که باعث پایین آمدن کیفیت و قیمت بالا و عدم رقابت پذیری بسیاری از محصولات نهایی کشور شده و عملا ما را از بازارهای جهانی و منطقه ای خارج کرده است.
شش
کاهش سریع سرمایه گذاری در بالادست نتیجه نهایی مداخلات زنجیره ارزش اجباری است و همین امر را می توان در کاهش شدید سرمایه گذاری در اکتشاف معدن سنگ آهن در گذشته نزدیک مشاهده کرد. بنابراین این اقدام کشور را از همه چشم اندازها و اهداف توسعه کشور دور می کند.
هفت
در صورت اجرایی شدن این مصوبه، صادرات بسیاری از محصولات بورسی به دلیل تعرفه بالا که بیشتر از سود بسیاری از تولیدکنندگان است، متوقف خواهد شد و همچنین عطف به ماسبق شدن این مصوبه موجب ورشکستگی نهایی برخی از فعالان اقتصادی و زیان دهی طیف وسیعی از فعالان اقتصادی خواهد شد.
هشت
تولید محصولات درج شده در فهرست با مجوزهای بهره برداری صادره از مراجع قانونی انجام شده است. در مقابل اعلام تعرفه های قوی 20 درصدی و بیشتر در صنایعی که معمولاً سود آنها کمتر از این مقدار است، مانند دستور توقف تولید مازاد بر نیاز داخلی است که با سیاست های بالادستی کشور در حوزه تولید، اشتغال، تورم زدایی و صادرات مغایرت دارد.
در پایان این نوشته رئیس اتاق خواستار ابطال یا مسکوت ماندن این مصوبه و انجام نظرات کارشناسی و تجدیدنظرخواهی از آن شد. وی همچنین از تامین کامل سکتور خصوصی برای همکاری در تهیه پیش نویس پروژه جدید تنظیم این قانون نوشت.
منبع: اکوایران