به گزارش اخبار اقتصادی، در چهارمین نشست از سلسله نشستهای بازار کار با عنوان” قاچاق کالا و ارز و تأثیر آن بر بازار کار کشور”، امیرمحمد پرهامفر معاون پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز که به تحلیل وضعیت قاچاق در ایران می پرداخت و بر ضرورت واردات درست و هوشمند تاکید کرد.
پرهامفر افزود: طبیعی است که کشور به واردات مواد اولیه نیاز داشته باشد اما به لحاظ پیچیده بودن ساختار، واردکننده و صاحب کسبوکار با تداخلاتی در این حوزه مواجه میشود که با طولانی شدن زمان واردات رسمی و صرف زمان زیاد، ریسک قاچاق را میپذیرد و قاچاق را ترجیح میدهد.
او به نقل از ایسنا ادامه داد: باید توجه داشت که اقتصاد ما مالیات گریز است و به مالیات دید منفی وجود دارد و افراد عدم پرداخت مالیات را کسب منفعت میدانند. همچنین از دیگر عوامل قاچاق در کشورمان، فرآیند معیوب توزیع کالاست و به دلیل اینکه توزیع کالا یک نظام سنتی دارد عملاً ورود و خروج کالا در بازار ثبت و ضبط نمیشود و احتکار و گرانفروشی از آسیبهای قاچاق خروجی است که نشات گرفته از نظام معیوب توزیع کالاست. کالا در مناطق مسکونی انبار میشود و به دلیل مسکونی بودن منطقه امکان بازرسی وجود ندارد، در حالی این مناطق به انبار نگهداری کالا تبدیل شدهاند.
معاون پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: از دیگر عوامل قاچاق در ایران، بحث جغرافیایی کشور و مرزهای طولانی با کشورهای مختلف است. میبینیم که در برخی از استانهای مرزی مانند کردستان هیچ کارخانه و بنگاه تولیدی و برندی وجود ندارد و مردم به سمت قاچاق هدایت میشوند. از سوی دیگر در سایر مناطق مرزی با خلاءهای مرزی در سواحل، خورهایی که امکان پهلوگیری شناورهای حامل بار قاچاق را فراهم میکنند و … ازجمله بسترهای قاچاق در مناطق هستند.
او با تأکید بر اینکه در حال حاضر دستاوردها از ترانزیت بسیار کمتر از آسیبهای آن در حوزه قاچاق است، افزود: از دیگر مبادی قاچاق سوءاستفاده از رویهها ترانزیتی است.
پرهامفر گفت: از دیگر محلهای قاچاق، مناطق آزاد و ویژه تجاری و اقتصادی و بازارچههای مرزی هستند و ما در مقاطع مختلف شاهد اصرار نمایندگان مجلس برای تأسیس مناطق آزاد در شهرها و استانهای مختلف هستیم چراکه با تأسیس مناطق آزاد میتوانند در دورههای انتخاباتی رأی جذب کنند.
بازار قاچاق لوازم آرایشی
در حال حاضر بیشتر بازار لوازمآرایشی قاچاق است. او افزود: به دلیل اینکه خط تولید لوازمآرایشی مشمول تحریم است و برخی از تجهیزات آن مصرف دوگانه دارد و مشمول تحریم شده، تمام این بازار در ایران قاچاق است و البته اخیرا اقداماتی برای واردات مواد اولیه انجامشده بهطوریکه برای اشتغالزایی این صنعت و کاهش قاچاق، ستاد مبارزه با قاچاق کالا بیشتر از وزارت صمت واردات مواد اولیه لوازمآرایشی را پیگیری میکند و خوشبختانه چند برند داخلی وارد تولید لوازم آرایشی شدهاند.
معاون پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز تأکید کرد: این ستاد موافق واردات کالاهای غیرضروری نیست اما معتقدیم واردات درست مواد اولیه میتواند به افزایش اشتغال و کاهش قاچاق کمک کند.