• امروز : یکشنبه, ۲ دی , ۱۴۰۳
  • برابر با : Sunday - 22 December - 2024
10

مخالفت بزرگ مردم با لاتاری خودرویی دولت / طرح پرابهام وزارت صمت بدون تقاضا ماند

  • کد خبر : 2159
  • ۱۲ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۵:۱۵
مخالفت بزرگ مردم با لاتاری خودرویی دولت / طرح پرابهام وزارت صمت بدون تقاضا ماند

به گزارش اخبار اقتصادی، از بهار 1396 و همزمان با از سرگیری تحریم های آمریکا علیه ایران، دولت وقت تصمیم گرفت دو سیاست را به طور همزمان در مسیر مدیریت ارز در پیش بگیرد. از سوی دیگر اعلام شد واردات بیش از ۱۲۰۰ قلم کالا که بعدا به بیش از ۲۰۰۰ قلم رسید ممنوع می شود. در واقع اعلام شد به جز کالاهای اساسی، کالاهای مصرفی، مواد اولیه و قطعات کارخانجات و کالاهایی که تولید داخل نیستند، کالاهای دیگری نمی توانند وارد ایران شوند. از سوی دیگر ارز ثابتی با نرخ 4200 تومان برای مدیریت بازار کالاهای اساسی در نظر گرفته شد که مشکلات و چالش های خاص خود را داشت و در نهایت اردیبهشت امسال به پایان عمر خود رسید.

خودرو یکی از اصلی ترین کالاهایی بود که در لیست ممنوعه قرار گرفت و بازار ایران از سال 1396 عملا به روی خودروهای وارداتی بسته شد و در این مدت کاهش عرضه و البته افزایش جدی قیمت ارز باعث شد قیمت خودروهای وارداتی در بازار کشور افزایش چشمگیری داشته و بخش مهمی از جامعه توانایی خرید این خودروها را از دست داده است. البته پیش از آن نیز با توجه به نرخ بالای تعرفه واردات این خودروها از سوی دولت، تنها بخش کوچکی از جامعه امکان خرید آن را داشتند. در سال های ممنوعیت از یک سو خودروسازان داخلی تحت فشار بودند تا خلاء خودروهای خارجی را چه از نظر کمی و چه از نظر کیفی پر کنند و از سوی دیگر با توجه به سیاست های قیمت گذاری دولت و البته داخلی. خودروسازان باید استانداردهای جهانی را رعایت می کردند. موجی از نارضایتی در میان مردم و آزادی خواهی به راه افتاد واردات خودرو ماه ها پیش در بازار ظاهر شد.

به این ترتیب زمانی که اعلام شد در نهایت دولت و مجلس مجوز واردات خودرو را صادر کرده اند، گمان می رفت این پروژه با حجم قابل توجهی از تقاضا همراه خواهد بود و باید دید دولت چگونه می تواند آن را مدیریت کند. اما در عمل برنامه ریزی ویژه دولت سیزدهم باعث شد نه تنها تغییری در فضای بازار صورت نگیرد، بلکه حتی پس از گذشت چند روز خبری از تقاضا نیز نشد، همان چیزی که کارشناسان چند روز پیش پیش بینی کرده بودند.

دولت در واقع متقاضیان خودروهای وارداتی را به قرعه کشی دعوت کرده بود. در این چارچوب از آنها خواسته شد 500 میلیون تومان پول خود را در یکی از 22 بانک اعلام شده بلوکه کنند، یعنی برای طرحی که مشخص نیست چه زمانی اجرایی می شود، مشخص نیست چه خودرویی در اختیار مردم قرار می گیرد. ، خیر پول و مبلغ نهایی خودروها مشخص است و هیچ تضمینی برای اجرای آن وجود ندارد. دولت اما زمانی که وعده اجرای این طرح را داد انتظار داشت مردم اعتماد کنند و لیست ثبت نام نشان می دهد که متقاضیان دقیقا به این ضمانت دولت اعتماد ندارند.

با گذشت چند روز از آغاز ثبت نام خودروهای وارداتی، وزارت امنیت می گوید که تنها نیمی از ظرفیت تکمیل شده و مهلت ثبت نام عصر فردا به پایان می رسد. مهدی دیغمی – مدیر طرح واردات خودرو وزارت صنعت، معدن و تجارت – اظهار کرد: تا شب گذشته 51 هزار ثبت نام انجام شده که البته این به معنای قطعی شدن ثبت نام نیست و پس از پایان مهلت ثبت نام که ساعت 18:00 فردا (پنجشنبه 20 اسفند) در سال جاری در نظر گرفته شده و تاکنون تصمیمی مبنی بر تمدید آن گرفته نشده است، شرایط ثبت نام کنندگان بررسی و ثبت نام کنندگان نهایی برای ادامه مراحل ثبت نام اعلام می شوند. .

مجری طرح واردات خودرو وزارت حراست در پاسخ به سوالی درباره قرعه کشی ثبت نام کنندگان در سامانه یکپارچه تخصیص خودرو، تصریح کرد: منظور از قرعه کشی قرعه کشی هایی نیست که تاکنون برای خودروهای داخلی انجام شده است، بلکه منظور از این قرعه کشی است. این قرعه کشی برای تعیین نوبت دریافت خودرو و تعیین لیست انتظار متقاضیان و تعیین نوبت تعیین زمان تحویل خودروی خود است. بنابراین، فردی حذف نمی شود مگر اینکه خود متقاضی بخواهد انصراف دهد. این مقام مسئول در وزارت حراست ضمن اشاره به استقبال خوب بانک ها در این طرح (تعیین حساب نمایندگی و واریز 500 میلیون تومانی) اظهار داشت: اما با توجه به اینکه از بانک ها خواسته و تاکید شده است که این مبلغ را در طرح بلوکه کنند. حساب کوتاه مدت و سود به ثبت نام کنندگان تعلق گیرد، برخی بانک ها در این زمینه همکاری نکردند. بر این اساس مشتریان در صورت عدم رضایت از بانک خود و یا عدم تعامل می توانند پول خود را به بانک دیگری انتقال دهند. این موضوع نکته مهمی است و فضای رقابتی بین این 26 بانک (22 بانک و 4 موسسه اعتباری) که تاکنون در این طرح مشارکت داشته اند وجود دارد.

مجری طرح واردات خودرو وزارت حراست با تاکید بر اینکه ریال از این 500 میلیون تومان توسط دولت و به حساب دولت واریز نمی شود، گفت: هیچ پولی از دولت دریافت نمی شود و در واقع این 500 میلیون تومان است. تومان طبق اعلام شورای رقابت است که حداقل 50 درصد هزینه دریافت می شود. خودروی ثبت نامی است که میانگین و میانگین نزولی قیمت خودرو است. خودروهایی که عرضه می شوند در بازه های قیمتی متفاوتی هستند و در حال حاضر مبلغ کل آنها تا حد زیادی مشخص است. لازم به ذکر است در دوره های قبلی فروش خودروهای وارداتی، خودروها بر اساس قیمتی که واردکننده با توجه به شرایط خود و با احتساب سود خود تعیین می کرد، عرضه می شد. تاکنون 33 درخواست از 33 شرکت به وزارت حراست ارائه شده است که بسیاری از آنها بیش از یک برند خودرو را درخواست کرده اند. بیش از 20 شرکت موفق به طی مراحل و اخذ مجوز شده اند و 10 شرکت از این تعداد موفق به ثبت سفارش شده اند. این تعداد ممکن است تا قبل از آغاز سال جدید به 15 شرکت افزایش یابد. تا امروز 95 هزار درخواست ثبت سفارش، 5 هزار درخواست دیگر و در صورت تایید، 100 هزار درخواست ثبت سفارش به وزارت حراست ارائه شده است.

به این ترتیب دولت حتی در حال شفاف سازی برنامه خود است. بر این اساس اعلام شده است که 95 درصد ثبت سفارش خودرو نهایی شده و به زودی تمامی 100 هزار خودرو برای واردات سفارش داده می شود اما هنوز خبری از متقاضی نیست. در این بین اعلام شد حتی در این مدت بانک ها به این پول سود می دهند اما هنوز خبری از متقاضی نیست. این در حالی است که زمانی که ایران خودرو و سایپا در هفته های گذشته تنها چند هزار خودرو را ثبت نام و به قرعه کشی کردند، چند صد هزار درخواست ثبت شد و این به معنای وجود تقاضای فعال برای خودرو در جامعه است. طرح دولت هیچ اعتمادی در بین مردم ایجاد نکرده است.

پس از گذشت چند روز از شروع ثبت نام ها و حتی تمدید مهلت ثبت نام تا ساعت 18:00 روز 11 اسفندماه، تنها حدود نیمی از ظرفیت اعلام شده ثبت نام شده است و این به معنای تنها یک چیز است: شکست کامل. دولت سیزدهم هم در طرح واردات و هم در جلب اعتماد مردم. شکستی که باید دید آیا در سال آینده از آن عبرت خواهند گرفت یا همچنان بر پاشنه سال ها و ماه های اخیر می چرخد.

فرازدیلی

منبع رکنا

لینک کوتاه : https://akhbareghtesadi.com/?p=2159

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.