به گزارش اخبار اقتصادی؛ بررسی روند صادرات فرش دستباف ایران طی دهه گذشته (93-1392) حاکی از روند نزولی صادرات این محصول است. بر اساس آمار گمرک، ارزش صادرات فرش دستباف ایران از 427.3 میلیون دلار در سال 1390 به 50.7 میلیون دلار در سال 1390 افزایش یافته است.بررسی روند صادرات فرش دستباف نشان می دهد که متوسط ​​رشد سالانه ارزش فرش دستباف ایران صادرات فرش در دوره مورد بررسی منفی 19 درصد بوده است. در این شرایط این سوال مطرح می شود که چه عاملی باعث از دست رفتن بازارهای صادراتی ایران شده است؟ در همین راستا، حامد چمن‌رخ، عضو هیئت‌مدیره اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش ایران، در دومین نشست چرخه «گفت‌وگو و توسعه» با اشاره به اینکه سیاست بازگشت ارز حاصل از صادرات، نسبت را کاهش داد، گفت: فرش ایران در پایین ترین سطح

به گزارش چمن رخ، پیش از سال 1396 صادرات فرش ایران حدود 420 میلیون دلار در سال بود که در دوره ریاست جمهوری ترامپ و با خروج از برجام این میزان به 220 میلیون دلار رسید و در سال 2017 با سیاست بازگشت ارز صادراتی، نسبت ایرانیان. فرش به 50 میلیون دلار رسید. آسیبی که بانک مرکزی به فرش دستباف ایران وارد کرد به اندازه سیاست ترامپ بود.

چمنرخ تاکید کرد: توان تولیدی و حرفه ای خود را در صنعت فرش از دست داده ایم و بازگشت آنها به صنعت فرش سخت است و البته بازار ما را فراموش می کند. بازگشت به بازار با این سیاست برای ما بسیار سخت است. امسال با کاهش 17 درصدی صادرات مواجه هستیم و صادرات ما به 30 میلیون دلار هم نمی رسد. اگر دولت سیاست خود را تغییر ندهد، صنعت فرش از بین می رود.

به گزارش چمن رخ، با کاهش صادرات فرش دستباف ایران، نیروی کار خود را از دست داد و در حال حاضر با بحران بیکاری در حوزه فرش دستباف مواجه هستیم. به نظر می رسد سیاست های ارزی به صادرات آسیب می زند، اما در واقع این تولید است که آسیب می بیند. در حوزه فرش نیز به بازگشت ارز به کشور اشاره شده است. اما سوال اینجاست: آیا دولت به فرش، ارز دولتی می دهد که او می خواهد ارز با نرخ مشخصی به کشور برگردد؟

وی با رد تاثیر سلیقه مشتریان فرش ایرانی در از دست دادن سهم بازار، گفت: اگر می خواستیم به دلیل سلیقه مشتریان سهم بازار را از دست بدهیم، باید سهم رقبای ما افزایش می یافت، اما سهم آنها افزایش پیدا نکرده است. جای سهم ما در آمار و نمودارهای رسمی خالی است، بازار جهانی در انتظار فرش ایرانی است اما این انتظار طولانی نخواهد بود.

چمن رخ تاکید کرد: به هر حال با نبود فرش ایرانی در بازار ذائقه مشتریان نیز تغییر می کند و زمانی که ذائقه و دکوراسیون منزل مشتریان تغییر کند بازگشت به بازار سخت می شود و البته البته ما باید از دست دادن نیروی کار حرفه ای در بخش فرش دستباف را نیز در نظر بگیریم که بخشی از سرمایه تولیدکنندگان را تشکیل می دهد.

تجارت خارجی را با سیاست های بانک مرکزی سرکوب کنید

مرتضی حاجی آقامیری، رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق ایران با بیان اینکه دو مقوله نرخ ارز و پذیرش نرخ واقعی بازار تعادلی در بحث سیاست های ارزی مهم است، افزود: یکی از اصول اساسی ماست. اهداف مشکل بانک مرکزی این است که نرخ بازار آزاد به رسمیت شناخته نمی شود و یک آفت جدی است. وقتی مبنای اساسی سیاست ارزی اشتباه باشد، اینجاست که حرکت علیه صادرات در سیاست ارزی رخ می دهد.

وی تاکید کرد: بانک مرکزی از سال 97 به صورت دوره ای راه های تامین ارز را می بندد و تجارت خارجی کشور را سرکوب می کند.

حاجی آقامیری با اشاره به هدف توسعه صادرات غیرنفتی 23 درصدی در برنامه هفتم اظهار کرد: این در حالی است که با سیاست های ارزی و انقباض ارزی، توسعه صادرات منتفی است. اگر می خواهند صادرات توسعه پیدا نکند باید شفاف سازی کنند و در برنامه های پنج ساله قرار دهند. در غیر این صورت سیاست های پولی باید بازنگری شود.

وی با اشاره به ظرفیت بالای صادراتی کشور و عقب ماندگی آن نسبت به کشورهایی مانند ویتنام با 300 میلیارد دلار صادرات در سال، گفت: دولت دیگر برای بازنگری در سیاست های خود چه تدابیری را در اقتصاد رعایت کند؟ آیا مهاجرت سرمایه و نیروی کار در کشور را می بینید و اینگونه سیاست گذاری می کنید؟ برای درمان ابتدا باید درد را به درستی بشناسیم تا بتوانیم آن را درمان و تسکین دهیم.