سرانه بودجه دانشگاه فرهنگیان برای هر دانشجو دو برابر

به گزارش اخبار اقتصادی، بر اساس بررسی های مرکز پژوهش های مجلس از بودجه اداره کل آموزش و پرورش در بودجه مصوب 1402 اعتبارات تحصیلات با احتساب درآمدهای متفرقه، تخمین زده می شود که معادل 238 همات باشد که 10 درصد از هزینه های عمومی را شامل می شود. بودجه دولت تشکیل شده است طبق آمار در بین نهادهای دخیل در آموزش و پرورش، دانشگاه فرهنگیان دارای بیشترین اعتبارات و بیشترین استقلال مالی از بودجه عمومی است.

همچنین بررسی‌ها نشان می‌دهد که بیشترین سرانه اعتبار در سال 1402 مربوط به دانشجویان دانشگاه فرهنگیان بوده که حدود دو برابر تعداد دانشجویان کل کشور است.

بر اساس قانون بودجه سال 1402 یکی از مهم ترین راه های رسیدن به توسعه در هر کشوری توجه به موضوع آموزش و پرورش است. به همین دلیل دولت ها برای عملکرد بهتر بر بودجه آموزش و پرورش کشور نظارت می کنند. تجزیه و تحلیل بودجه وزارت آموزش و پرورش یکی از کانال هایی است که می تواند سیاست گذار را به سمت برنامه ریزی دقیق تر در آموزش و پرورش سوق دهد.

با توجه به ساختار بودجه دو دسته اعتبار به آموزش و پرورش اختصاص می یابد. دسته اول واحدهای آموزشی است که به جدول 7 معروف است. این اعتبارات در سال جاری 209 میلیون برآورد شده است. همچنین 29 درصد از اعتبارات برآوردی حوزه آموزش و پرورش در سال 1402 در دسته دیگری از «درآمدهای متفرقه» قرار دارد که در جدول 9 بودجه ذکر شده است. اعتبارات آموزشی با احتساب درآمدهای متفرقه حدود 10 درصد از هزینه های بودجه عمومی معادل 238 میلیارد تومان را تشکیل می دهد.

مزیت دانشگاه فرهنگیان از نظر اعتبار و استقلال مالی از بودجه

در آموزش، چندین سازمان با هم کار می کنند. در بین این سازمان ها، دانشگاه فرهنگیان و وزارت آموزش و پرورش بیشترین اعتبار را از دولت دریافت می کنند. بر اساس برآورد دولت از بودجه 1402، هر یک از این دو سازمان حدود 4 میلیارد تومان اعتبار بیشتر از سایر سازمان های متولی آموزش و پرورش دریافت می کنند. اما این دو سازمان با وجود اینکه در آموزش از اعتبار یکسانی برخوردارند، اما در ترکیب درآمد با هم تفاوت دارند. بررسی دقیق تر ترکیب درآمدی این دو مؤسسه نشان می دهد که تمام اعتبارات وزارت آموزش و پرورش وابسته به بودجه عمومی است، اما این وابستگی به بودجه عمومی در دانشگاه فرهنگیان بسیار کمتر است، به طوری که حدود 65 درصد اعتبار این موسسه از درآمد ویژه خود برخوردار است. به عبارت دیگر، نسبت درآمد اختصاص یافته به کل اعتبارات دریافتی سازمان های متولی آموزش، نشان دهنده استقلال آنهاست. بودجه مصوب 1402 نشان می دهد که پس از دانشگاه فرهنگیان، سازمان آموزش و پرورش استثنایی و سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان (سمپاد) بیشترین استقلال مالی را از بودجه عمومی دولت دارند. بر اساس گزارش مرکز پژوهش های مجلس و برآوردهای انجام شده از این نسبت در سال 1402، سازمان آموزش و پرورش استثنایی 26 درصد و سمپاد حدود 22 درصد از کل اعتبار خود را از طریق درآمد اختصاصی تأمین می کنند.

17 میلیون تومان برای هر دانش آموز از بودجه کشور

نکته دیگری که در بودجه 1402 حائز اهمیت است میزانی است که دولت طبق قانون برای هر دانش آموز ذخیره می کند. به عبارت دیگر، اگر کل اعتبار آموزش و پرورش را با احتساب درآمدهای متفرقه که تقریباً 238 حمت است، در نظر بگیریم و آن را بر جمعیت دانش آموزی کشور که 13 میلیون و 500 هزار نفر می شود، تقسیم کنیم، متوجه می شویم که دولت در سال 1402 پیش بینی کرده است. که برای هر دانش آموز تقریباً 17600000 تومان هزینه می شد. این رقم برای دانشجویان دانشگاه شهید رجایی حدود 27 میلیون تومان و برای دانشجویان دانشگاه فرهنگیان حدود 36 میلیون تومان است. رکورد این شاخص برای دانشگاه فرهنگیان به دلیل تعداد کم دانشجو و اعتبار بالای این نهاد دست اندرکار آموزش و پرورش کشور است.

بودجه سرانه

منبع: اکوایران

دکمه بازگشت به بالا